Cumartesi Postası 'Duruşun seni ele veriyor'

'Duruşun seni ele veriyor'

Paylaş
'Duruşun seni ele veriyor'

Dr. Gürsel Velioğlu, Bulgaristan'ın Eski Cuma kentinde doğmuş. Varna Fakültesi'nde aldığı iki yıllık tıp eğitimini İstanbul'da Cerrahpaşa'da tamamlamış. Ağrı tedavisinde uzmanlaşmış. El ile yapılan terapileri, sinir sistemine etki eden metotlar ve akupunktur noktalarındaki uygulamalarla birleştirerek üçlübir tedavi uyguluyor. Böylece tüm eklem rahatsızlıklarını giderebiliyor. Dr. Velioğlu diyor ki; “Bel fıtığınız varsa çene ekleminize baktırın”.

Tamamlayıcı tıp ile uğraşıyorsunuz; nöral terapi, manuel terapi ve ozon terapi yapıyorsunuz. Tamamlayıcı tıbbın modern tıptan farkı ne?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Tamamlayıcı tıp, batı tıbbını tamamlar. Sanıldığı gibi bu, alternatif tıp değildir. Tamamlayıcı tıp genellikle tıp eğitimi almış kişilerin, doktorların yaptığı çalışmalardır. Alternatif tıp ise tıbbi eğitim almamış insanların yaptığı çalışmalardır. Mesela nefes çalışması veya masaj alternatif tıp yaklaşımıdır. Bitkilerle şifa dağıttığı iddiasında olanların yaptığı iş de alternatif tıptır. Aslında dua etmek de iyileştirme yöntemi olarak kabul edilirse, alternatif tıptır.

Batı tıbbı ne, tamamlayıcı tıp ne?

Batı tıbbında kişinin ateşi yükselmişse ilaç verip düşürürsün. Kişide çarpıntı varsa kalp tepe atımını azaltırsın. Bir hormonu eksikse onu yerine koyarsın. Belli bir hormonu fazla yoğun çalışıyorsa onu baskılarsın. Tamamlayıcı tıpta ise bedeni dengeye getirmek esastır. Bunun değişik yöntemleri var: Akupunktur, nöral terapi (sinir sistemine etki edilmesi), manuel terapi... Bunların hepsi bedende aksayan fonksiyonları düzenler. Fazlalık da eksiklik de bir düzensizliktir. Biz, onu dengelemeye çalışırız.

Haberin Devamı

“Donuk omuz sendromuna manuel terapi iyi geliyor”

Manuel terapi nedir?

Elle yapılan bir tedavi yöntemidir. Özellikle fonksiyonel hastalıklarda, eklem ve hareket sisteminin işlevsel rahatsızlıklarında çok etkindir. Eklem ve hareket olan her türlü yerde uygulanır. Çene ekleminde, baş ile boyunun birleştiği bölgede, tüm boyun rahatsızlıklarında, boyun ve sırtla ilgili geçiş bölgesinde, sırt/bel/kalça rahatsızlıklarında, leğen kemiği-kuyruk kemiği arasındaki sakral eklem sorunlarında, kalça/diz eklemi problemlerinde, diz ekleminin çevresindeki menisküs, çapraz bağ gibi birçok yerde kullanılabilir. Ayak bileği, omuz, dirsek, el bileği dahil her türlü eklem sakatlanmaları manuel terapi ile iyileşebilir.

Bir çeşit fizyoterapi yani...

Hayır. Fizyoterapi pasif egzersizler yaptırır. Manuel terapide, alanı sınırlanan eklem hareketi yeniden sağlanır. Şöyle düşünün: Omuz eklemi yandan yukarıya, önden yukarıya, arkadan yukarıya hareket edebilir. Bu eklem hareketi sayesinde omuzumuzu, dolayısıyla kolumuzu kaldırıp indirebilir, çevirebiliriz. Değişik sebeplerle bu eklemin hareketinin sınırlanmasına eklem blokajı diyoruz. Mesela donuk omuz sendromu işte böyle bir şey. Bu sorunu olanlar problemli kolunu başına götürüp tokasını bile takamaz.

Haberin Devamı

Tedavi ne kadar sürüyor?

Duruma göre, birkaç seansta tam şifa sağlanır. Çok yeni durumlarda bir-iki seans yeterli olurken ciddi kireçlenmelerde 10-12 seans gerekebilir.

Bel ya da boyun fıtığı için de geçerli mi bu süreler?

Evet. Bunlar da manuel terapi ile kesin olarak geçer. Ama hasta da kendine dikkat etmeli. Yatarken, kalkarken kurallara uyacak. Beslenmesi ve su içmesi önemli. Alkol ve sigara gibi toksik maddelerden uzak duracak. Sigara, disklerin fıtıklaşmasında rol oynuyor, disk dolaşımını, diskin kanlanmasını yarı yarıya azaltıyor.

“Bel fıtığı olduğunu sananlar çene eklemine baktırmalı”

Bel fıtığına yakalanmamak için nasıl hareket etmeliyiz?

Manuel terapi; kendini korumayla değil, sorunu gidermekle ilgilenen bir dal. Bizim konumuz, daha çok hareket sistemi rahatsızlıkları. Yani eklem, eklem kapsülü, adaleler, sinirler hareketle ilgili elemanlar. Hareket etmek üzerine yaratılmışız. Bedenimizi etkin şekilde kullanmadığımızda hasta oluyoruz. Bu yapıların tamamı ne kadar hareket ettirilirse o kadar yenileniyor. Önemli bir nokta daha: ‘Bel fıtığıyım’ diye ortada dolaşanların önemli bir bölümü bel fıtığı değil. O hastalar, beline değil, çenesine baktırmalı. Çünkü çene eklemimizin yanlış kapanması eğri durmamıza yol açıyor. Tek yöne verilen ağırlık yüzünden duruş bozuklukları başlıyor. Sonuçta oradaki baskı artıyor, ağrı yapıyor. İşte bu durum, bel veya boyun fıtığı sanılabiliyor.

Haberin Devamı

Manuel terapi ile boyun fıtığını nasıl iyileştiriyorsunuz?

Manuel tedavi, boyun fıtığı için uygulanan başlıca yöntem. Fıtığın derecesi önemli. Biz dört dereceye ayırıyoruz. İlk üç derecede olan fıtıklar, manuel terapiyle tamamen yok olabiliyor. Ama ciddi derecede sinir basıları ilerlemiş, adalelerde güç kaybı, refleks kaybı olan durumlarda manuel terapiye hiç başlamıyor, cerrahiye gönderiyoruz.

Haberin Devamı