Dünya Düşen uçakta mucize kurtuluş

Düşen uçakta mucize kurtuluş

Paylaş
Düşen uçakta mucize kurtuluş

Düşen uçakta mucize kurtuluş

Güney Afrika Cumhuriyeti’nden kalkan Afriqiyah Havayolları’na ait Airbus A330-200 tipi yolcu uçağı Libya’nın Trablusşam Havalimanı’na ikinci iniş denemesi sırasında düştü. Uçaktaki 92 yolcu ve 11 mürettebat hayatını kaybederken 8 yaşındaki Hollandalı bir çocuk kazadan mucizevi şekilde sağ kurtuldu.

Haberin Devamı

Kaza Türkiye saati ile 07.10’da meydana geldi. Türkiye’nin Libya Büyükelçiliği uçakta Türk yolcu olup olmadığının henüz bilinmediğini açıkladı. 8U771 sefer sayılı uçağın yolcuları arasında 22 Libyalı'nın yanı sıra İngiliz ve Güney Afrika vatandaşlarının bulunduğu öğrenildi.

İKİNCİ DENEMEDE DÜŞTÜ

Kaza sırasında Trablus Havalimanı’ndan görüşün açık olduğu belirtilirken Libyalı pilotların birinci yaklaşması sonrasında neden pas geçerek ikinci kez denediği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. 93 yolcu ve 11 mürettebat taşıyan uçak, şirketin Johannesburg-Londra arasında doğrudan uçuş müsaadesi olmadığı için Trablusşam’a inecek, daha sonra da Londra Heathrow Havalimanı’na devam edecekti.

Libya havacılık otoritesi konuyla ilgili araştırma başlatırken çalışmalara yardımcı olmak üzere imalatçı Airbus’tan Trablusşam’a bir teknik heyet gitti. Şirketin filosundaki 3 A330 uçağı geçen yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında havayoluna teslim edilmişti. Uzmanlar havayolu şirketinden pilotların uçuş saatleri konusunda bilgi isterken gece yarısı yapılan uçuşta yorgunluk faktörü üzerinde de duruluyor.

Haberin Devamı

GÖZLER A330’LARA ÇEVRİLDİ

Geçen yıl 1 Haziran’da Air France Havayolları’na ait aynı tip uçağın Atlantik Okyanusu’nda düşmesinin ardından bu kazayla birlikte gözler A330’lara çevrildi. Hazırlanan kaza raporunda uçağın fırtınanın yoğun olduğu bölgede uçarken havada hız, yükseklik gibi bilgilerin ölçülmesini sağlayan pitotüp sisteminde arıza oluştuğu belirlenmişti. Sistemlerin yanlış bilgisi ile uçak havada süratsiz kalarak anormal duruma girmiş ve okyanusa çakılmıştı.

Kazadan öncesinde benzeri sorunu tespit eden imalatçı Airbus, 27 Nisan 2009'da yayınladığı teknik bültenle uçaklarda gerekli modifikasyonların 3 ay içinde yapılmasını istemiş ancak kazada düşen F-GZCP tescil işaretli uçağa henüz bu modifikasyonun uygulanmadığı ortaya çıkmıştı.

Bu bilgelerin kesinleştirilmesi için halen Air France uçağının kara kutularının okyanustan çıkartılması için çalışmalar nükleer denizaltılar tarafından sürdürülüyor.

Haberin Devamı

ÜÇ ÖLÜMLÜ KAZA

A330’larda Libya’daki son olayla birlikte üç ölümlü kaza meydana geldi:
* 30 Haziran 1994: Airbus’a ait test uçağı tek motor performansı denemesi sırasında Toulouse’da düştü. Olayda 7 test pilotu ve uçuş mühendisi hayatını kaybetti.

* 1 Haziran 2009: Air France’a ait A330 Atlantik Okyanusu’nda düştü. 228 yolcu ve mürettebatın bulunduğu uçaktan kurtulan olmadı.

AIRBUS’IN EN ÇOK SATAN UÇAĞI

Türkiye’de THY, Atlasjet, Onur Air ve Saga Havayolları tarafından kullanılan A330’lar Airbus’ın en çok satan uzun menzilli uçağı. Çift motorlu A330’lar bugüne kadar 1081 adet sipariş aldı. Bunlardan 681’i teslim edildi.

Libya hükümetinin verdiği destekle 2001'de kurulan Afriqiyah Havayolları, ağırlıklı olarak Afrika kıtasından topladığı yolcularını Trablus üzerinden Avrupa ve Uzakdoğu'ya taşıyor. Şirketin filosunda 6 A320, 3 A319 ve 3 de A330 tipi 12 uçak bulunuyor.

Tolga ÖZBEK/İSTANBUL, (DHA)