Esra Karayel Düşüşler alım fırsatı
HABERİ PAYLAŞ

Düşüşler alım fırsatı

Haberin Devamı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in not artırımı sonrası endeks alımlarla 73 bin 313’ü test etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks dalgalı seyir izledi. Geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in beklenen not artırımı sonrası alımlar geldi ve endeks yeni zirve olarak 73 bin 313 seviyesine kadar yükseldi.

Kâr satışları geldi

Endeks zirve seviyesinden gevşerken Avrupa ve Amerika borsalarında önemli kayıplar yaşandı. Amerika’da seçimler sonrasında mali uçurum riski ve kötü gelen bilançolar, piyasaları olumsuz etkiledi. Endeks haftayı 71 bin 820’den kapattı. Para piyasalarında Fitch’in not artırımı sonrası faizler rekor düşük seviyeye geriledi. Amerika’da ise seçim belirsizliği ortadan kalktı. Ancak kötü ekonomik veriler, mali uçurum endişelerini gündeme getirdi. Amerika eonomisinde kötüleşme olacağı beklentisi, piyasalarda dolara bir miktar değer kazandırdı.

[[HAFTAYA]]

Altın yönü yukarı çevirdi

Amerika ve Avrupa Merkez Bankaları Başkanları tarafından yapılan açıklamalar sonrasında piyasalarda parasal genişlemeye devam edileceği beklentisi altında yönü yukarı çevirdi.

Borsada endeksin 70 bin seviyesine kadar olan geri çekilmelerinde düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsada endeks bu hafta dalgalı seyrine devam edecek. Yurtiçinde bu hafta perşembe günü açıklanacak Eylül ayı cari açık verisi önemli. Yurtdışında ise Yunanistan tarafında 2013 bütçe oylaması izlenecek. Amerika tarafından gelecek açıklamalar ise takip edilecek.

71 bin 777 önemli destek


Borsada orta vadede 71 bin 777 seviyesinin üstünde kalındığı takdirde 75 bin seviyesi görülecektir. Destek seviyesi kırılırsa 70 bin seviyesine kadar gevşeme olabilir. Bu seviyeyi yatırımcılar, uzun vadede için alım fırsatı olarak değerlendirebilir. Para piyasalarında yurtiçinde ve yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan konusunda açıklamaları diğer önemli gelişmeler arasında bulunuyor. Yunanistan için ikinci dilim krediyi onaylamaları piyasalarda olumlu etki yapar.

Altında direnç 1.750 seviyesi

Altın için kısa vadeli direnç seviyesi ons 1.750 dolar (ons-31 gram) olarak gözüküyor. Fitch’den sonra Moody’s’den de not artırımı gelebileceği beklentisi faizlerde gerilemeyi devam ettirecek.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Maliyetleri çok yükseldi

Soru: Sizden ricam Petkim’i inceleyip eder fiyatını söyler misiniz? Bize göre hurdalarını satsa 1 milyar dolardan fazla yapar. Bu hisse büyük yatırımcılar tarafından neden görmezlikten geliniyor? Tarık ŞENER/İstanbul Cevap: Tarık Bey, Petkim 2012 yılı ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Bilançosunu incelediğimizde şirketin cirosu bu yılın ilk dokuz ayında, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışların etkisiyle yüzde 17 artarak 3 milyar 411 milyon TL’ye, satış miktarı önceki yılın ilk dokuz aylık dönemine göre yüzde 10 artarak 1 milyon 431 bin tona yükseldi. Petkim’in yılın ilk dokuz aylık dönemindeki net dönem zararı ise 29 milyon TL oldu. Petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerde daha çok spekülatif hareketlerin etkili olması, dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan jeopolitik belirsizlikler ve Orta Doğu’da yaşanan olaylar, şirketin maliyetlerini de olumsuz etkiledi. Bu olumsuz etkiler yatırımlarla giderilmeye çalışılıyor. Bu yılın ilk dokuz ayında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik yatırım harcamaları 35 milyon doları buldu. Bu maliyet rakamları ise finansal yapı üzerinde önemli baskı oluşturuyor. Petkim tarihinin en yüksek maliyet rakamları ile üretimini sürdürüyor. Bununla birlikte verimlilik artırıcı yatırımların uzun vadede şirket bilançosu üzerinde olumlu etkilerini göreceğimizi düşünüyorum

Orta vade için izlemede kalın

Soru: Esra Hanım, 1.21 maliyetli Doğan Holding ve 23.40 maliyetli Trabzonspor hisseleri elimde kaldı. Sizce bekleyeyim mi yoksa kol kesip veda mı edeyim? İsmail GÜÇLÜ/İstanbul Cevap: İsmail Bey, piyasaları takip ederek bir süre daha bekleyebilirsiniz. Kısa vadede borsada beklentiler henüz devam ediyor. Hisselerinizi izleyin.

HESAP AÇTIRMALISINIZ

Soru: Ben bir devlet bankasında orta ölçekli hesabı olan ve ekonomiye ilgi duyan birisiyim. Size birkaç sorum olacaktı. Değerli vaktinizi ayırıp cevap verirseniz çok memnun olurum. Borsa oynamak diye tanımlanan işlemi ben nasıl gerçekleştirebilirim? POSTA Gazetesi’ndeki yazılarınızı takip etmeye çalışıyorum. Köşenizde en çok kazandıran ve kaybettiren 10 hisseyi veriyorsunuz. Ben bunlardan herhangi bir hisseyi nasıl alabilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Umut ÖZY/İstanbul Cevap: Umut Bey, öncelikle size tavsiyem yatırımızı tek bir enstrümana değil farklı risk kategorileri kapsayan değişik yatırım araçlarına yapmanız. Diyelim ki 10 bin TL’niz var. Bu parayı mevcut piyasa koşullarına göre (yüzde 50 borsa, yüzde 30 tahvil-bono, yüzde 10 döviz, yüzde 10 altın vb.) paylara ayırarak yatırım yapmalısınız. Her bir yatırımınız için ise vade ve getiri hedefinizi belirlemelisiniz. Yatırım tutarınıza gelince yeni başladığınızı gözönüne alarak ana paranızın yüzde 50’sini Türk Lirasına (banka mevduatı) yatırmanızı tavsiye ederim. Borsaya yatıracağınız para ise kısa vadede ihtiyacınız olmayan bir para olsun. Öncelikle bir aracı kuruluşta hesap açtırmalısınız. Daha sonra hisse alımı yapabilirsiniz. Kurumun yatırım uzmanından sektörler ve hisseler ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Sayfamda yer alan orta vade için temel ve teknik analize göre olumlu sinyaller veren hisseler var. Bunlar arasından alacağınız hisseleri seçebilirsiniz.

Kapasitesini artırması iyi

Soru: Esra Hanım, 2.40 seviyesinden Sasa aldım. Şirket hakkında son gelişmeleri öğrenmek istiyorum. Ali ÇAKMAK/Şanlıurfa Cevap: Ali Bey, Sasa Türkiye’nin en önemli tekstil hammaddesi ve polyester üreticilerinden biri. Şirket geçen sene ilk çeyrekte 10.750.000 TL, 2011 yılı tamamında ise 42.110.000 TL kâr açıklamıştı. Ancak bu yılın ilk çeyreğinde 3.415.000 TL zarar açıkladı. Bu yılın ilk yarı bilançosu da çok iyi gelmedi. Bu nedenle hisse kötü performans sergiledi. Ancak Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde kapasitesinde yüzde 100’e yakın artış planlıyor. Mevcut kapasiteye ek olarak yapılacak bu yatırımın 200 milyon dolar olması bekleniyor. Uzun vadede portföylerde bulunması gereken bir hisse olarak görüyorum.

Olumlu beklentiler devam ediyor

Soru: Esra Hanım, Doğan Yayın hisselerini 2.17 TL, Hürriyet hisselerini de 0.90 TL seviyesinden aldım. Şu anda görüldüğü gibi zarardayım. Bu hisseler ile ilgili ileriye dönük yorumlarınızı rica ediyom (veya varsa başka önerilerinizi). Niyazi ÇELİK/İstanbul Cevap: Niyazi Bey her iki hisse için orta vadeli olumlu beklentiler var. İhtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizi tavsiye ederim. Şirketlerle ilgili gelişmeleri KAP’tan (Kamuyu Aydınlatma Platformu) takip edebilirsiniz.

Borsadan bilgi alabilirsiniz


Soru
: Esra Hanım, Sabah Pazarlama mağduruyuz. Bu hissseler tekrardan açılacak mı? Paramızı alabilecek miyiz? İsa YAVUZ/İstanbul Cevap: İsa Bey, bu konuda Sermaye Piyasası Kurulu’nun ya da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın Yatırımcı Danışma Merkezi’ni arayıp gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder