Dünya Duvardan sonra 'demir kubbe'

Duvardan sonra 'demir kubbe'

Paylaş
Duvardan sonra 'demir kubbe'

İsrail, Filistin'den gelen saldırılara karşı 2002'de sınırına duvar örme kararı almıştı. Güvenlik sorununu bu utanç duvarıyla çözemeyen İsrail hükümeti bu sefer sınırına sanal demir perde kuruyor.

Sistem kasımda çalışacak

Haberin Devamı

İsrail’in, Gazze ve Lübnan’dan atılan roketlere karşı geliştirdiği “Demir Kubbe” savunma sisteminin test aşamasını başarıyla tamamladığı açıklandı. İsrail savunma Bakanlığı sistemin önümüzdeki Kasım ayında sınır bölgelerine yerleştirilmesinin planlandığı açıklandı.

‘Demir kubbe’ savunma sistemi karşı taraftan bir roket ateşlendiği zaman, bu roketi önceden tespit ediyor ve hedefe varmadan havada imha ediyor. Sistem, 5 ile 70 kilometre menzilli roketlere ve aynı zamanda havanlara karşı da etkili.

Maliyeti çok fazla

Demir Kubbe” sisteminin güvenlik açısından kendisini ispatladığı söylense de, Filistinlilerin kullandığı ev yapımı ucuz roketlere karşı atılan her bir füzenin 50 bin dolara malolması eleştirilere yol açtı.

Haberin Devamı

Filistin’den atılan basit roketlerin 100 dolara, Grad füzelerinin ise 8 bin dolara malolduğunu belirten analistler, İsrail’in daha az maliyetli bir savunma sistemi üretebileceğini savunuyor.Amerika Başkanı Barack Obama da mayıs ayında, İsrail’in “Demir Kubbe” projesine destek olmak amacıyla Kongre’den 205 milyon dolar istemişti.

Utanç duvarı

İsrail 2002’de Filistin topraklarını bir duvarla çevirme kararı almıştı.Toplam 703 kilomtre olarak düşünülen duvarın maliyeti 1 milyar 50 milyon dolar öngörülmüştü. Duvarın yüzde 60’ı tamamlandı. Duvarın genişliği yerine göre 35 metre ile 100 metre arasında değişiyor.

Yapının ana parçası 3 metre yüksekliğinde bir çit ya da tel duvar. Bu tel duvar altından geçilmesin diye 1.5 metre yüksekliğinde beton üzerine inşaa ediliyor. Ayrıca duvar 24 saat boyunca bir kaç yüz metrede bir yükselen gözetleme kuleleri termal video kameraları ve insansız causu uçakları tarafından da izleniyor.