Prof. Dr. Derin Kösebay Düzensiz kanamayı önemseyin
HABERİ PAYLAŞ

Düzensiz kanamayı önemseyin

25-30 yaşlarındaysanız, bir gebelik söz konusu değilse ve düzensiz kanamanız varsa, bunun sebebi mevsim değişiklikleri, stres olabilir, doktora
başvurun ki sizi takip etsin. Ancak yaşınız ileriyse araştırma derinleştirilmeli

Neden ikinci kez adet gördüm?

SORU: En son adet tarihimin başlangıcı 12/11/2009. 5 gün sürdü. Bittikten sonra ayın 24’ünde tekrar kanama başladı. Bu da 7 gün sürdü. Her zamankinden fazla akıntım oldu. Neden olabileceğini merak ediyorum. Bende polikistik over sendromu var. RUMUZ: MAVİ35

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, 12 gün ara ile adet olmuşsunuz, bu normal değil, araştırılması gerekiyor. 25-30 yaşlarında, eğer bir gebelik söz konusu değilse, çeşitli stres, mevsim değişiklikleri gibi nedenlerle olabilir diye düşünmek ve bundan sonraki aylarda olacakları izlemek mümkün. Daha ileri yaşlarda bu düzensiz kanamanın daha derin araştırılmasında yarar var. En azından ultrason ile muayene bazı kan testleri yapılıp durum değerlendirilmeli ve doktorunuzun gerekli göreceği durumlarda rahim içinden parça alınarak kesin kanama nedeni bulunmalıdır. Polikistik over’de de zaman zaman düzensizlikler olabilir. Bunu da dikkate almakta yarar var.

Akıntı ve ağrım var, hastalık belirtisi mi?

SORU: 32 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Benim kokulu akıntım ve kasıklarımda ağrı var. Bastırıldığından acıyı hissedebiliyorum. Acaba bir hastalık belirtisi olabilir mi? Kanser olmaktan çok korkuyorum.

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, kanser keşke kendini belli edecek şekilde ağrı ile başlasaydı. Ama maalesef başlangıç dönemlerinde hiçbir belirti vermiyor. Sizin anlatımınızdan bir enfeksiyonunuzun olduğunu düşünüyorum... Muayene olursanız doktorunuzun gerekli araştırmaları yaptıktan sonra vereceği ilaçlarla şikayetlerinizi kısa sürede geçirebileceğini sanıyorum. Kokulu akıntılar çoğu kere bir enfeksiyonun belirtisidir. Burada sizi korkutmak istemem ama kanserde çok ilerlemiş vakalardada böyle kokulu akıntılar görülebilir. Ancak hastanın bunun yanında uzun zamandan beri devam eden pek çok başka şikayeti de vardır.

Haberin Devamı

Amniosentez riskli mi?

SORU: 35 yaşındayım ve 4 aylık hamileyim. Doktorum amniosentez yaptırmamı önerdi. Bu işlem riskli mi?

CEVAP: Amniosentez çocuğun içinde 9 ay süre ile yaşadığı sıvıdan bir örnek alınıp hücre kültürü yaparak bebeğin genetik yapısını değerlendirme yöntemidir. Bu işlem günümüzde o kadar sık kullanılır hale geldi ki bu işle uğraşan meslektaşlarımızın (perinatologları) günlük işleri arasında sayılmaktadır. Bu işlemin riski var mıdır? Yok diyemem ama çok çok düşük bir risk ve sonuçta sakat doğacak bir bebeği yakalamaya yardım ettiği düşünülürse, kâr-zarar hesabı hep sizden yana. Yüzde 1 civarında bir risk olduğu söyleniyor. Bu işin uzmanları yaparsa belki bu kadar bile bir risk yok denebilir.

Vajinada bir şişkinlik var, neden?

SORU: 18 yaşındayım. Vajinamın sağ tarafında dış ve iç dudağın arasında birkaç gün önce fark ettiğim bir şişkinlik var. Çok büyük değil, dokununca ağrı ve acı yok. Kötü bir şey olabilir diye doktora gitmeye korkuyorum.

CEVAP: Doktora gitmeye korkacak bir şey yok. Çok büyük ihtimalle sorun vajinanın nemliliğini sağlayan bartholin bezinden kaynaklanıyor. Bu bezin vajinaya açılan kanalı bazen tıkanır ve yavaş yavaş şişer, bir kist halini alır. Bazen de bu kistik yapı enfekte olur veya enfeksiyon sonucu bezin kanalı tıkanır. O zaman da bartholin apsesinden söz edilir. Sonuçta çok önemli bir rahatsızlık değildir. Bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder