Prof. Dr. Derin Kösebay Düzensizliğin nedeni bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Düzensizliğin nedeni bulunmalı

Haberin Devamı

Genç kızlarda adetlerin ilk dönemlerde düzensiz olması normaldir, zamanla her şey yoluna girer. 40’lı yaşlarda da pek çok kadın adet düzensizliği yaşar. Bu strese, mevsim değişikliklerine, hormonal sorunlara bağlı olabilir ama yine de nedenini araştırmak gerekir.

NEDEN GEBE KALAMIYORUM?
27 yaşındayım ve 2 sene önce evlendim. Evlenmeden 2.5 sene önce prolaktin hormonu tedavisi gördüm ve tedavinin bittiğini, hormonlarımın düzene girdiğini söyleyerek ilaçlarımı kestiler. Eşimle 2 senedir korunmasız ve haftada en az 3 defa beraber olmamıza rağmen hâlâ hamile kalamadım. Doktora gitmeden önce sizin düşüncelerinizi almak istedim.

CEVAP: Prolaktin hormonunun yüksek değerlerde olması yumurtlamayı durdurur ve dolayısı ile gebe kalmaya engel olur. Fakat bu sorun tedavi edildi ise ve aradan da 2 sene gibi uzun bir süre geçti ise neden gebelik olmuyor. Bunun incelenmesi lazım. Prolaktin hormonundan başlayarak hormon testleriniz yapılması, yumurtlama tayini (USG ile) yapılması, rahim filminin çekilmesi ve eşinizin sperm muayenesinin yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra neden gebe kalamadığınız muhtemelen anlaşılacak ve gerek tedavi ile istediğiniz gebelik olacaktır. Sevgiler.

ADETLERİM DÜZENSİZ
16 yaşında genç bir kızım. Adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim. Ultrason, kan ve hormonlarım normal çıktı. Doktor bana bir ilaç verdi. İlacı içtikten 2 gün sonra adet gördüm. Yeniden adet düzensizliği yaşıyorum. En son adetimi 12 Ekim’de gördüm, Kasım’da olmadım. Kısırlık ve tüp bebek bölümünde adet düzensizliği yaşayanların çocuğu olmazmış diye bir yazı okudum. Sizce ileride çocuğum olur mu? Bir de akıntım var. Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP:
Adet düzensizliği yapan pek çok neden var ve hemen herkesin hayatında adetin düzensizliğinden şikayet ettiği dönemler olmuştur. Yeni adet görmeye başlayan bir genç kızın adetleri başlangıçta çoğu kere düzensizdir, zamanla düzenli hale gelir. 40’lı yaşlarda pek çok kadının adet düzensizliği yaşadığını görüyoruz. Stres, mevsim değişiklikleri, tiroid, hipofiz hormonlarındaki aksamalar adet düzenini yine bozan faktörlerdir. Eğer adet düzenini bozan neden anlaşılırsa, çok büyük olasılıkla tedavisi yapılır ve her şey yoluna girer. Bu anlattığım şeyler dışında da düzensiz kanamalar olabilir. Buna örnek rahim ve yumurtalıklardaki ur ve kistlerdir. Adet düzensizlikleri basit nedenlerle sık olarak görülse de üzerinde ciddi olarak durulmalı ve nedeni araştırılmalıdır. O halde burada tekrar söylemekte yarar var. Hiçbir şikayet olmasa da her kadın senede bir muayene olmalı ve vajinal smear aldırmalıdır. 40’lı yıllarda muayeneleri 6 ayda bir yaptırıp senede bir meme röntgeni de çektirmelidir. Şikayet olduğu zaman, ihmal edilmeden nedeni araştırılmalıdır.

ÇOCUĞUMA DA HEPATİT B BULAŞIR MI?
Hepatit B taşıyıcısıyım. Hepatit B eşime ve çocuğuma bulaşmamış. İkisine de aşı yaptırdık. İkinci çocuğu yapmayı istiyoruz. Acaba ikinci çocuğa bulaşır mı?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, Hepatit B taşıyıcıysanız doğacak bebeğe bu hastalığın geçme olasılığı çok yüksek. Normalde yeni doğanlara doğumdan 7 gün sonra yapılan Hepatit B aşısından önce (İlk 24 saatte) Hepatit B immun serumu da verilir. Bebek bu şekilde korunmuş olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder