Gündem E-Devlet'te 1 saatte 33 bin kişi soyağacını sorguladı (e-Devlet soyağacı sorgulama)

E-Devlet'te 1 saatte 33 bin kişi soyağacını sorguladı (e-Devlet soyağacı sorgulama)

Paylaş
E-Devlet'te 1 saatte 33 bin kişi soyağacını sorguladı (e-Devlet soyağacı sorgulama)

Vatandaşların soyağacını sorgulayabilmelerine olanak sağlayan uygulama, dün e-Devlet kapsamında hizmete girdi. 10 kuşak öncesine kadar aile büyüklerinin öğrenilebildiği uygulamaya ilk gün gösterilen ilgi, e-Devlet uygulamasının kilitlenmesine neden oldu.  02.00-04.00 arasında büyük yoğunluk yaşandı. Yoğunluk 04.00'ten sonra artınca sistem geçici olarak kapatıldı. Şu anda da e-Devlet'te soyağacı öğrenme ekranı çalışmıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün dün başlayan ve 1800’lü yıllara kadar soyağacı sorgusu yapılabilen uygulaması, e-Devlet sistemini kilitledi.

e-Devlet'in sitesine www.turkiye.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılarak “alt-üst soy bilgisi sorgulama ekranı”ndan yapılan işleme yoğun talep nedeniyle, uygulama ilk gününde 15 dakika içinde kilitlendi.

ŞU ANDA HİZMET SUNULAMIYOR


E Devlet'ten yapılan kısa açıklama ile vatandaşlar konu hakkında bilgilendirildi. 'Soyağacı Sorgulama' sayfası açıldığında 'yapılan teknik bir çalışma nedeniyle hizmet sunulamamaktadır' ibaresi bilgi notu olarak ekrana düşüyor.

SOYAĞACINIZI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

UYARI ÇIKIYOR


Vatandaşlar uzun süre e-Devlet sisteminde işlem yapamadı. Sisteme ulaşabilenler ise 1 saat içerisinde yaklaşık 33 bin belge üretti. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün hizmete sunduğu sisteme girenler, “Şu anda kullandığınız hizmette yaşanan talep yoğunluğu nedeniyle işleminiz sıraya alınmıştır. İşlem sonucunuz birazdan otomatik olarak görüntülenecektir” uyarısıyla karşılaştı. Ancak sistem kilitlendiği için sonuca ulaşmak mümkün olmadı. Bu nedenle www.turkiye.gov. tr adresinden başka işlemler de yapılamadı.

ASIL YOĞUNLUK SAAT 02.00-04.00 ARASI YAŞANDI


Alt-üst soy raporu’ndan dün gece 04.00’e kadar milyonlarca kişi faydalanmaya çalışırken ancak 737 bin 237 kişi giriş yapabildi. TÜRKSAT yetkililerinden edinilen bilgiye göre, gece saat 02.00’ye kadar, soyağacıyla ilgili toplam 200 bin kişi belge alabildi. Asıl yoğunluk, 02.00-04.00 saatleri arasında yaşanırken bu saatler arasında da 110 bin belge üretildi.

Saat 04.00'ten itibaren yoğunluğun artarak devam etmesi nedeniyle verilen hizmette gecikmelerin oluşması ve vatandaşların bekleme sürelerinde artış yaşanmaya başlanmasından dolayı alt-üst soy raporunun e-Devlet üzerinden paylaşımı geçici olarak durduruldu.


KISA BİR SÜRE İÇİNDE KULLANIMA AÇILACAK


e-Devlet üzerinden "nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri ve diğer adres belgesi" hizmeti sunulmasına devam edilecek ve yoğunluğun azalmasından sonra alt-üst soy raporu hizmeti kısa süre içerisinde kullanıma açılacak.

737 BİN KİŞİ GİRİŞ YAPABİLDİ


e-devlet’ten alınmaya başlanan ancak, aşırı yoğunluk nedeniyle e-devlet internet sitesinde aksamalara neden olan ‘alt-üst soy raporu’ndan dün gece 04.00’e kadar milyonlarca kişi faydalanmaya çalışırken ancak 737 bin 237 kişi giriş yapabildi.


e-devlet soyağacı sorgulama hizmeti geldi (e-devlet şifresi nasıl alınır?)

SOYAĞACI DAHA ÖNCE NASIL ÖĞRENEBİLİNİYORDU?


Soy kütüğünü öğrenmek isteyenler, daha önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruyordu. Dilekçeye cevap verilmesi durumunda alt-üst soy bilgisine ulaşılabiliyordu. Genel müdürlük daha önce dijital ortama aktardığı bilgileri, gelen talepler üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na verdi. Bakanlık, alt-üst soy bilgilerini e-Devlet’e aktardı.

Sistem sayesinde 10 kuşak öncesi büyüklerinizin isimlerine, medeni durumlarına, mahallelerine, doğum ve ölüm tarihlerine ulaşabilmek mümkün.