Gündem E Devlet vasiyetname nedir? Nasıl sorgulanır? Nasıl düzenlenir?

E Devlet vasiyetname nedir? Nasıl sorgulanır? Nasıl düzenlenir?

Paylaş
E Devlet vasiyetname nedir? Nasıl sorgulanır? Nasıl düzenlenir?

E-Devlet her hafta vatandaşa yeni hizmetler sunuyor. Son yenilik ise vasiyetname... Vatandaşlar artık vasiyetlerini elektronik ortamda verebilecekler. Peki, Vasiyetname nedir? Nasıl sorgulanır?

Adelet Bakanlığı her hafta bir yenilik yaparak e-devlet üzerinden hizmetlerini halka sunuyor. Miras sorgulama uygulamasının ardından son çıkan yenilik vasiyetname alınması olacak. Konunun gündeme gelmesiyle birlikte vatandaşlar "Vasiyetname nedir ve nasıl sorgulanır?" sorusunu sormaya başladı.

VASİYETNAME NASIL SORGULANIR?


Vasiyetname alınması, henüz e-devlette yer almıyor fakat en yakın zamanda vatandaşların hizmetine sunulacak. Vatandaşlar noterlerin verdiği, mahkeme kararıyla açılan vasiyetnamelere ulaşabilecek.

VASİYETNAME NEDİR?


Bir kimsenin, sağlığında yazdığı ya da yazdırdığı, ölümünden sonra yapılmasını istediği şeyleri ve bıraktığı kalıtla ilgili isteklerini gösteren belgeye vasiyetname deniyor.

VASİYETNAME NASIL DÜZENLENİR?


Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenleniyor. Resmi memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.

Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediyor.

Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu değildir.