Serra Ababay Ebeveynler ne söyler çocuklar ne anlar?
HABERİ PAYLAŞ

Ebeveynler ne söyler çocuklar ne anlar?

Haberin Devamı

Çocuklar dünyayı yetişkinlerden farklı algılar. Özellikle ön ergenlik çağına kadar dünya onlar için tek boyutlu yani somuttur. Yetişkinlerin kullandığı imalı sözleri veya esprileri beyinleri henüz gelişmekte olduğu için tam olarak anlayamazlar.

Ebeveynlerin söylemek istedikleriyle çocuklara ulaşanlar arasındaki uyuşmazlık kaygı ve huzursuzluğa neden olabilir.

Ebeveynlerin kullandığı her sözcük çocuk için öğreticidir ve çocuğun iç dünyasına, deneyimlerine dayanarak anlam kazanır. Çocuklarla doğru iletişim kurmak için söylenenlerin onlar için ne anlama geldiği düşünülmelidir.

Örneğin;

● “Ağlamanı hemen durdur!”:

“Üzüntünü ifade etmeni kabul etmiyorum” anlamına gelebilir. Bunun yerine, “Üzüldüğünü görüyorum ama sen sakinleşmeden çözüm bulamayız” denebilir.

● “Dediğimi yapmazsan polis amca ceza verir”:

“Benim otoritem yeterli değil, sana ancak polis kural koyabilir, onlardan korkmalısın” anlamına gelebilir. Bunun yerine, konulan kurallarda net durulmalıdır.

● “Dediğimi yapmazsan küserim”:

“Ebeveynler, istediklerini yaptığın sürece seni sever, yoksa sevilmezsin” anlamına gelebilir. Bunun yerine, “Seni hem sevip hem kızabilirim. Şu an sinirleniyorum fakat kurallar hâlâ geçerli, uymadığın zaman bazı kısıtlamalar gelecek” denebilir.


● “Baban gelince görürsün sen”:

“Baba korkutucudur, zarar verir” anlamına gelebilir. Bunun yerine, “Her davranışın bir sonucu var. Bu kurala uymadığın için bazı kısıtlamalar getireceğim” denebilir.

● “Kediye yaklaşma tırmalar!”:

“Tüm kediler saldırgan ve korkutucudur, uzak dur” gibi anlaşılabilir. Bunun yerine, “Bu bir sokak kedisi, onun huyunu ve sağlık durumunu bilmiyoruz. O nedenle uzaktan sevelim” denebilir.

● “Bırak, ben yaparım”:

“Sen yapacak beceriye sahip değilsin” anlamına gelebilir. Bunun yerine, “Bu senin yaşın için biraz zor, birlikte deneyelim, büyüyünce tek başına yaparsın” denebilir.

● “Beni bırakıp nereye gidiyorsun?”:

“Annem tek başına kendine bakamaz, onu korumalıyım” anlamına gelebilir. Bunun yerine, “Yanımdan çok uzaklaşma, nerede olduğunu görmek istiyorum” denebilir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder