Beden Sağlığı 'Ebola ortalama 10 günde hastalık yapıyor'

'Ebola ortalama 10 günde hastalık yapıyor'

Paylaş
'Ebola ortalama 10 günde hastalık yapıyor'

Ebolanın vücut sıvıları ile bulaştığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko; ateş, kas, eklem, baş, mide ağrısı, ishal, kusma, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren virüsün temastan sonra ortalama 8-10 gün içinde hastalığa neden olduğunu söyledi

Dünya Sağlık Örgütü’nün Batı Afrika'da yaklaşık 1000 kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının, diğer ülkeler için de risk oluşturduğunu açıklamasının ardından tüm dünya dikkatini bu virüse verdi. Ebola virüsü ile ilgili bilgiler paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, “Ebola kendini ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama gibi belirtilerle gösterir” dedi.

Haberin Devamı

Virüsü taşıyan hastanın kanı veya kanlı vücut sıvılarıyla temasla, hastaya kullanılmış olan iğnelerle bulaştğını söyleyen Dr. Hakko, virüsün havadan geçmediğini ve bir solunum hastalığı olmadığını söyledi. Hakko “Ebola yiyecek ve sularla da bulaşmaz. Ayrıca Ebola ile karşılaşmış ancak belirtisi olmayan kişiden de geçmez” diye konuştu.

Dr. Hakko, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren Ebola virüsünün temastan sonraki 2-21 gün içinde ortalama 8-10 günde hastalığa neden olduğunu anlattı.

Ebola tedavisinin sadece destek tedavisi olduğunu belirten Dr. Hakko, “Yani, hastanın sıvı elektrolit dengesini sağlamak, oksijen desteği vermek, tansiyonunu dengelemek, komplikasyonları tedavi etmektir” dedi. Ne kadar erken tanı konur ve destek tedavisi başlarsa o kadar iyi yanıt alınacağını belirten Dr. Hakko, “Maalesef ilk vakalarda ateş ve baş ağrısı gibi tanı koydurucu olmayan belirtiler nedeniyle yanlış tanılar konmuş ve kayıplar yaşanmıştır. Hasta hemen izolasyona alınmalı, tanı için örnek gönderilmeli ve destek tedavisi bir an önce başlanmalıdır. Ancak yine de hastalığa özgün tedavi olmadığından ölüm oranı çok yüksektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

DOĞAL REZERVUARI BİLİNMİYOR

Ebola virüsünün Liberya, Gine ve Sierra Leone’de salgın yaptığını ancak Kongo, Gabon, Güney Sudan, Nijerya, Uganda’da da görüldüğünü dile getiren Dr. Hakko, “Ebola virüsünün doğal rezervuarı bilinmiyor. Ancak, hayvandan insana geçtiği düşünülmekte ve daha çok yarasalardan kuşkulanılmaktadır” ifadesini kullandı.