Gündem Edirne Valisi'nin 'Açtırmam' dediği sinagogta dua sesleri yükseldi

Edirne Valisi'nin 'Açtırmam' dediği sinagogta dua sesleri yükseldi

Paylaş
Edirne Valisi'nin 'Açtırmam' dediği sinagogta dua sesleri yükseldi

Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 5 yılda restorasyonu tamamlanan tarihi Edirne Büyük Sinagogu'nda, büyük açılış öncesinde dini kıyafetleriyle gelen Museviler sabah duası yaptı. Açılışta İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırısı nedeniyle 'Sinagog olmasına izin vermeyeceğim, müze olacak' diyen Edirne Valisi de yer aldı

Edirne’nin Maarif Caddesi’nde bulunan ve geçmişi 1905 yıllarına dayanan Avrupa’nın 3’ncü büyük sinagogu Edirne Büyük Sinagogu dünyanın her yerinden gelen katılımcılarla açıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılacağı büyük açılış öncesi kente gelen çok sayıdaki Musevi, restorasyonu tamamlanan sinagogu gezdi. Ardından dini kıyafetlerini giyerek sabah duası yaptı. David Azuz, kadınların da üst kattan izlediği sabah duasını yapmadan önce 46 yıl de önce sinagogun son duasını yaptığını söyledi. David Azuz, 1965 yılında Edirne’ye geldiğini ifade ederek "1969 yılına kadar buranın hocalarıydım. Son olarak burada dua okuduktan sonra İsrail’e döndüm. Burada 46 yıl sonra buraya döndüm. Burasının yeniden restore edilmesini sağlayan herkese sonsuz teşekkürler" dedi. Ardından Azuz, sinagogun sabah duasını yaptırdı. Duaya çok sayıda Musevi katıldı.

Haberin Devamı

Edirne Valisi açılışta (ortada)

'AÇTIRMAM' DEMİŞTİ, AÇILIŞINA KATILDI

Öğle saatlerinde ise sinagogun açılışı yapıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başta olmak üzere birçok devlet yetkilisi katıldı. Açılış töreninde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırısı nedeniyle 'Sinagog olmasına izin vermeyeceğim, müze olacak' diyen ve sonra özür dileyerek geri adım atan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de yer aldı.

EDİRNE BÜYÜK SİNAGOGU'NUN TARİHÇESİ

Edirne Büyük Sinagoğu, 1907 yılında Edirne kent merkezinde sayısı artmış olan Yahudi cemaatin ibadethane ihtiyacını kökten karşılamak amacıyla kurulmuş, 2010 yılının son aylarında da Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon kapsamına alınmış bir sinagogdur.

Edirne kimliğine damgasını vurmuş olan Yahudiler'in günümüzdeki tek simgesi olan bu sinagog aynı zamanda Avrupa'nın üçüncü büyük sinagoğu olma özelliğini de taşımaktaydı. Türkiye'deki Sinagog Musıkisinin en karakteristik özelliklerinden biri olan Maftirim, Edirne'de doğmuş olduğu gibi bu sinagogda da geleneksel olarak varlığını sürdürmüştür.

Anlatılanlara göre; Hazanlar her sabah kentin diğer sinagoglarına dağılmadan önce burada toplanırlar, o gün ya da haftanın makamında olan dini eserleri terennüm ederek kulaklarını makama alıştırırlar; arkasından da dua okuyabilmek için sinagoglarına dağılırlardı. Türkiye Hahambaşılığı'nda bulunan yüksek din otoritelerinin ifade ettiğine göre, Edirne'de yalnızca üç kişinin yaşadığı bir Yahudi cemaati var.

Haberin Devamı