Gündem Edirne'de sel alarmı

Edirne'de sel alarmı

Paylaş
Edirne'de sel alarmı

Edirne'de taşkın riski nedeniyle bazı köyler ve mahalleler boşaltıldı, kentteki cephaneler taşındı. Mahsur kalan vatandaşlar ve hayvanlar AFAD ekiplerinin çabasıyla kurtarıldı

Edirne’de Yunanistan ve Bulgaristan’daki aşırı yağışların ardından Meriç ve Tunca Nehirlerindeki su seviyesi 24 saat içerisinde aniden yükselerek yatağından çıkıp taştı. Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan tarihi köprüler trafiğe kapatılırken, yoğun nehir debisi nedeniyle askeri araçlar da geçiş yapamadı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin akşam saatlerinde Meriç Nehri’nin debisinin rekor yükselişle 2500 metreküp/saniyeye çıkmasının beklendiğini ifade ederek güvenlik amacıyla Değirmenyeni Köyünün tamamının, Karaağaç Mahallesi’nde ise nehre yakın alanlarda oturan yaklaşık 500 hanenin tahliyesine karar verdiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

6 KİŞİ MAHSUR KALDI

Meriç Nehri taştı, mahsur kalanlar yardım bekliyor. Meriç nehrinin taşması sonucu 6 kişi, Karaağaç yolu üzerinde mahsur kaldıklarını bildirerek yardım istedi.

HELİKOPTERLE KURTARILDI

Edirne’de Meriç Nehri’nin taşması üzerine mahsur kalan 6 kişi yetkililerden yardım istedi. Mahsur kaldıkları ihbarı üzerine harekete geçen askeri helikopter, bölgeye giderek sarkıttığı sepet ile mahsur kalan Mustafa Yemver ve beraberindeki 5 kişiyi kurtardı.

Tunca Nehri’ni incelemeye gelen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, debilerdeki yükselişin sürdüğünü söyledi. Şahin, "Debinin 12’ye (Gece yarısı) kadar daha da artması bekleniyor. Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. Talep edildikten sonra gelen iki askeri skorski helikopteri şu anda gece dahi nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul bulunmaktadır. Bunun yanında bir saat kadar önce Yunanistan’dan Evros Valisi de arayarak onların bizim Bosna köyümüzün karşısında bulunan bir köylerinin de aynı şekilde sel felaketiyle maruz olduğu ve köyün boşaltıldığını söyledi. Bizden suyun kesilmesi istenmektedir. Bizde suyun kesilmesiyse tabi ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabi ki bir jest olacaktır" dedi.

Debinin 2 bin 200’e çıkacağını anlatan Vali Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

"Ondan sonra nolur Allah bilir. Bu konuda biz elimizden gelen çalışmaları yaptık. Ondan sonrasını benim bilmem mümkün değil. Şu bir gerçek ki Sofya Büyükelçiliği’nden almış olduğumuz bir yazıda. Çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı ifade ediliyor. Bakalım bekliyoruz. Şu bir gerçek ki 10 gün süreyle araçlarla karşıya geçişler mümkün olamayacaktır. Tabi ki Pazarkule Sınır Kapısı da kapalı olacaktır."


Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer26638","26638","201502","26638-252532.jpg","1", "0","Lodos yıktı geçti");

Yunanistan ve Bulgaristan’da son 1 haftadır süren aşırı yağışlarının ardından dünden itibaren Edirne’deki Tunca ve Meriç nehirlerinde ani su yükselmeleri oldu. Dün debisi 140 civarında olan Tunca Nehri 24 saat içerisinde 370 seviyesine yükselirken, 500 metreküp/saniye olan Meriç Nehri’nin debisi ise 1743 seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

Eski Edirne Belediye Başkanı ekipler tarafından mahsur kaldığı evden kurtarıldı

Ani yükselişin başladığı saatlerde Edirne Valisi Dursun Ali Şahin başkanlığındaki İl Kriz Merkezi toplanarak Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan nehirlerle aynı ismi taşıyan tarihi Tunca ve Meriç köprülerini dün gece 24.00’da araç trafiğine kapattı. Dün geceden bugün öğle saatlerine kadar geçişler askeri araçlar yapılırken, kent merkezine gelmek isteyenler kepçe, kamyon ve traktörlerle taşındı. Nehir debisindeki hızlı akışı nedeniyle 13.00 sıralarında askeri araçlarında geçişleri ‘güvenlik gerekçesiyle’ durduruldu.

Bölgede mahsur kalan köpekler sandallarla kurtarıldı...

CEPHANELİKLER TAŞINIYOR

Edirne 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat, taşkın riski nedeniyle güvenli bölgelere taşınmaya başlandı. Tarihi köprülerin trafiğe kapatılması Yunanistan’a açılan ve Karaağaç Mahallesi’ndeki Pazarkule Sınır Kapısı’nın da kapanmasına neden oldu. Yunanistan’a çıkış yapmak isteyenler İpsala Sınır Kapısı’na yönlendirildi.

Haberin Devamı

ALARM DURUMUNA GEÇİLDİ, HELİKOPTER ÇAĞRILDI

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, saat 21.00 sıralarında nehir seviyesinin 2500 metreküp/saniyeye ulaşacağını ifade ederek, Karaağaç Mahallesi ve Değirmenyeni köyleri için tahliye kararı aldıklarını açıkladı. Karaağaç Mahallesi’nden 500 haneyi oradaki yatılı bölge okullarına tahliye edeceklerini anlatan Vali Şahin, "İki helikopter AFAD’tan istedik. Şu anda İstanbul ve Ankara’dan görevlendirmeler yapılarak yola çıktı. Su altı ve su üstü kurtarma timleri de geliyor. 10’ar kişilik 2 tim görevlendirilmesi AFAD tarafından yapıldı. Sağlık Bakanımızda ambulans helikopteri görevlendirdi. Meriç ve Arda’da su seviyesinin yükseleceği ifade ediliyor. Sofya Büyükelçiliğinden aldığımız bir notada Çarşamba günü en doruk noktaya ulaşacağı Meriç ve Arda nehirlerindeki su seviyelerinin daha üst seviyelere ulaşacağı ifade ediliyor. Bu arada Kızılay’dan bin battaniye, bin 500 kişiye 5 gün yetecek kadar gıda maddesi, bin yatak talebinde bulunduk. Şuanda Değirmenyeni köyünde su seviyesi seddelerle sıfır noktasına geldi. Orada yarılmadan korkulduğundan köyün boşaltılması için jandarma sevkiyatı yapıldı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Mahsur kalanları askeri araçlarla taşıyan güvenlik görevlileri kentteki cephaneliği de taşımaya başladı...

BAŞKAN GÜRKAN: ÖNCELİĞİMİZ CAN GÜVENLİĞİ

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Aralık ayında ciddi bir taşkın tehlikesi atlatıldığını hatırlatırken, bu kez çok daha riski bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Gürkan, "Aşırı suyun gelmesiyle yollarda büyük yarılmalar meydana geldi. Kepçemiz oluşan çukurdan zor geçti. Güvenlik tedbirleri nedeniyle Karaağaç Mahallesi’ne giden lastik tekerlekli araçların geçişlerini durdurduk. Çünkü can güvenliği hepsinin önünde geliyor. Helikopterler talep edildi. O bölgeye botları sevk etmekte tereddütler yaşadık. Beklemedik bir artış bu. Yunanistan ve Bulgaristan’daki aşırı yağışlar ile karların erimesi bu sonuca getirdi. Öncelikle can kaybı yaşanmaması için çaba sarf ediyoruz. Karaağaç Mahallemizin ‘göl mahalle’ adını verdiğimiz daha çok yer evlerinde oturan vatandaşlarımızı yine aynı mahallemizdeki Bölge Yatılı Okulumuza tahliye edeceğiz. Helikopterler görevlilerimizi Karaağaç Mahallesi’ne sevk edecek, onlarda tahliye çalışmasına başlayacaklar" diye konuştu.

EN YÜKSEK 1750 METREKÜPÜ GÖRDÜ

Edirne’de geçtiğimiz Aralık ayında da Meriç ve Tunca Nehirleri’nde taşkın riski yaşanmıştı. On gün süren nehir taşkınlarında Meriç’in su seviyesi 1750 civarına kadar yükselmişti. 2006 yılında yaşanan en ciddi taşkında Meriç Nehri’nin seviyesi 1000 metreküp/saniyeye ulaştığında 'alarm’ durumuna geçiliyordu. Meriç Nehri’nin, Türkiye-Yunanistan sınırından başlayan 7.5 kilometrelik bölümü, ’Sınır Aşan Sular’ isimli 4.5 milyon Euro’luk Avrupa Birliği projesiyle temizlenmişti. Bu sayede daha önce 1000 metreküp/saniyeye ulaştığında taşan Meriç Nehri’ndeki taşkın riski temizliğin ardından bin 400 metreküp/saniye seviyesine yükseltilmişti.

Taşkın sonrası su seviyesi kentteki bazı aydınlatma direklerinin lambaları seviyesine kadar yükseldi...