Gündem Edirne'de tehlikeli tırmanış

Edirne'de tehlikeli tırmanış

Paylaş
Edirne'de tehlikeli tırmanış

5 üniversite öğrencisinin tutuklanmasını protesto etmek için Edirne'ye gelen grup linç ediliyordu

Yasadışı bölücü sol örgüt üyesi olduğu şüphesi 5 üniversite öğrencisinin tutuklanmasını protesto etmek için İstanbul'dan gelen grubu Edirne'ye sokmak istemeyen binlerce kişi protesto eylemi yaptı. Gerginlik nedeniyle TEM tek yönlü ulaşıma kapandı

Edirne Gençlik Derneği Üyesi Trakya Üniversitesi öğrencileri Gürbüz Sönmez, Harika Kızılkaya ve Cevahir Erdem'in tutuklanması üzerine arkadaşları ve yakınlarının 27 Aralık günü PTT önünde başlattığı imza kampanyası düzenledi.

'BURASI EDİRNE, BURADA HAİN YOK'

Edirne'de gösteriler yapan gruptan yaklaşık 500 kişi Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ve şehirlerarası otobüs terminali girişindeki iki kontrol noktasını aşarak TEM oyolunu gişelerine geldi. Yol kenarındaki ağaç dallarını koparan ve ellerinde Türk bayrakları gişelerin önündeki yaklaşık 10 metrelik tabelaların üzerine çıkan ve 'Burası Edirne, burada hain yok' sloganları atan grubun hemen gişelerin karşısında bekleyen İstanbul'dan grubun yanına gitmemesi için önlem aldı. Ancak polis kontrolunu aşan bir grup ellerinde taşlarla İstanbul'dan gelen otobüslerin camlarını kırdılar.

Edirne'de şehir içinde dün sabah saat 11.00 sıralarında başlayan ve ve daha sonra her iki grubun dün saat 16.00 sıralarında TEM otoyolu gişelerinde karşı karşıya gelmesi ile gerginlik iyice arttı. Bunun üzerine Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döneleken ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri İstanbul'dan gelen grubun yanına girerek, şehirde büyük bir provokasyon olduğunu ve kente girmelerinin riskli olduğunu söyleyerek basın açıklaması yapmaktan vazgeçmeleri için ikna etmek istedi. Ancak 5 arkadaşlarının tutuklandığını ve şehir merkezinde basın açıklaması yapmak isteyen grup üyeleri ikna olmadı.

BİBER GAZLI MÜDAHALE

Edirne şehir merkezine gelip basın açıklaması yapmak isteyen grup dün saat 18.30 sıralarında polisler tarafından çembelere alındı ardından da üzerlerine biber gazı sıkılıp coplanarak geldikleri otobüslere zorla bindirildi. Polisin sert müdahalesi sonucu otobüslere bindirilme sırasında 10 kişi yaralandı. Yaralılar olay yerinde bulunan ambulanslarla ayakta tedavi edildikten sonra yineden araçlara bindirilerek polis ekipleri eşliğinde İstanbul'a gönderildi. Edirne Emniyet Müdürlüğü yetkilileri olaylarla ilgili olarak gözaltına alınan olmadığını açıkladı.

ERZİNCAN DA KARIŞTI



Erzincan'da da basın açıklaması yapmak isteyen sol görüşlü grup dağılmamakta direnince polis tarafından gözaltına alındı. Grubun gözaltına alınması sırasında çevrede toplanan sağ görüşlü başka bir grupta kendilerine saldırmak istedi. Polis araya girerek çıkması muhtemel bir olayı önledi.

Erzincan Gençlik Derneği'ne mensup 11 kişilik üniversite öğrencilerinden oluşan sol görüşlü grup saat 14.00 sıralarında ellerinde döviz ve pankartlar ile Cumhuriyet meydanına gelerek basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklaması sırasında çevrede karşıt grubun toplandığını gören polisler , basın açıklaması yapan grubun dağılmasını istedi. Tüm uyarılara rağmen alandan ayrılmayan grup, polis tarafından gözaltına alınarak polis minibüsüne bindirildi.

İki grubun arasına giren çevik kuvvet polisleri çıkması muhtemel olayı önledi. Polisin sol görüşlü gençleri ellerinden almasına sinirlenen diğer gruptakiler polis minibüsünü tekmeledi. Sağ görüşlü gruptakiler daha sonra açılan döviz ve pankartları yaktı. Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, olay yerine gelerek bilgi aldı.

DHA

2