Dünya Efsane müzisyen, Gizem için devrede

Efsane müzisyen, Gizem için devrede

Paylaş
Efsane müzisyen, Gizem için devrede

Efsanevi müzik grubu Beatles'ın üyelerinden Sir Paul McCartney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup göndererek çevreci Greenpeace örgütünün ülkede tutuklu üyelerinin serbest bırakılmasını istedi

McCartney, Rus liderine 14 Ekim’de gönderdiği mektubu internet sitesinde yayımladı. Putin’in henüz kendisine yanıt vermediğini belirten McCartney, ancak Rusya’nın Londra Büyükelçisi’nin kendisine, gözaltında tutulanlarının durumunun uluslararası medyada doğru bir biçimde aktarılmadığını söylediğini kaydetti.

Ünlü müzisyen mektubunda, aralarında Türk vatandaşı Gizem Akhan’ın da bulunduğu 28 Greenpeace üyesi ile iki gazetecinin yaklaşan Noel tatili öncesi serbest bırakılmasını umut ettiğini dile getirdi.

PUTİN TARAFINDAN AĞIRLANMIŞTI

Yaklaşık 10 yıl önce başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da konser vermek için ülkeyi ziyareti sırasında Putin tarafından bizzat ağırlanan McCartney, Rus lidere adıyla hitap ettiği mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Şahsen müdahale ederek bu olaya son vermeniz, çok sayıda ülkede milyonlarca insanı çok mutlu edecek. Rus Devlet Başkanlığı ile Rus mahkemelerinin iki ayrı kurum olduğunun tabi ki farkındayım. Ancak gözaltında bulunanların yeniden aileleri ile bir araya gelmesi için elinizden gelen çabayı göstereceğinize eminim. Greenpeace, kesinlikle Rusya karşıtı bir örgüt değildir. Deneyimlerime dayanarak Greenpeace’in hemen her hükümeti rahatsız etme eğiliminde olduğunu söyleyebilirim! Greenpeace, hiçbir hükümet ya da şirketten de para almamaktadır. Siz de bu kişilerin korsan olmadıklarını söylemiştiniz. Daha da önemlisi bu insanlar, kendilerini kesinlikle yasaların üzerinde görmemektedir. 45 yıl önce İngilizlerin ülkeniz hakkında hiç de hoş şeyler söylemediği bir dönemde Rusya ile ilgili bir şarkı yazmıştım. En çok sevdiğim parçalardan biri olan Back in the USSR adlı şarkıda ’Ayrılalı öyle uzun zaman olmuş ki buraları tanıyamadım. Eve geri dönmek harika’ ifadeleri geçiyordu."

PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINI PROTESTO ETTİLER

Greenpeace’in Direktörü Kumi Naidoo de McCartney’in Rusya’da son derece sevilen ve saygı duyulan biri olduğuna işaret ederek "Umarım yazdığı mektup, bu 30 yürekli kişinin bir an önce ailelerine kavuşmasına yardımcı olur" dedi. Rus güvenlik güçleri, devlete ait enerji şirketi Gazprom’un Kuzey Denizi’ndeki petrol arama çalışmalarını protesto etmek için 18 Eylül’de gösteri düzenleyen 18 ülkeden 28 Greenpeace üyesi ile 2 gazeteciyi gözaltına almış, örgütün gemisine de el koymuştu.

Yetkililer, Greenpeace’in "Arctic Sunrise (Arktik Gündoğumu)" adlı gemisinin petrol kuyusu platformu çevresindeki 500 metrelik güvenlik hattını ihlal ettiğini ve gemide hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen ekipman bulunduğunu ileri sürmüştü. Holiganlıkla suçlanan Greenpeace üyeleri, hafta başında St. Petersburg kentine nakledilmişti.

AA

2

Haberin Devamı