Hakan Çelik Ege’de savaş delilik olur
HABERİ PAYLAŞ

Ege’de savaş delilik olur

Haberin Devamı

Yemek isimlerimiz, damak zevkimiz, duygusallığımız, dinlediğimiz müzikler... Her şeyimizle benziyoruz. Türkler ve Yunanlar uzun bir tarihi paylaştı.

İki ülke inançlar ve kültürler açısından da iç içe geçmiş durumda. Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlık, kökleri yüzlerce yıl öncesine giden çok önemli bir kurum olan İstanbul Rum Patrikhanesi, kiliseler, camiler, vakıflar ve enstitüler, Türkiye ve Yunanistan’ı çok daha güçlü şekilde birbirine bağlıyor.

Geçen yıl 1 milyona yakın Türk vatandaşı Ege’de Yunan adalarında tatil yaptı. Oralarda ev alan Türklerin sayısı da az değil. Yunanistan’daki ekonomik daralma nedeniyle birçok Yunan Türkiye’de iş buldu.

Normal şartlar altında birbirine bu kadar bağlı iki halk ve komşu ülkenin ortak bir gelecek için çalışması gerekir. Oysa son aylarda sürekli bir gerginlikten söz ediyoruz.



Yunanistan ve Türkiye’nin sıcak bir çatışmaya girmesi herhalde tarihin en saçma şeylerinden biri olur. Ben iki tarafta da sağduyu sahibi insanların ve liderlerin bu tehlikeli gidişe izin vermeyeceğine inanıyorum ancak yine de dikkat etmek gerekir. Ege’de bir kaza ve küçük bir kıvılcımla başlayacak kriz hiç istenmeyecek bir yere gidebilir.

Sorunlar genellikle Ege’deki anlaşmazlıklardan ve Kıbrıs’la ilgili konulardan kaynaklanıyor. Aslında bunları çözmek için çok fırsat vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde dönemin Yunan liderleri Yorgo Papandreu ve Kostas Karamanlis ile çok olumlu dostluk ilişkisi geliştirmişti. Yine Erdoğan’ın yoğun çabasıyla Kıbrıs’ta Türk tarafı BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın adını taşıyan plana “Evet” demişti. Rum tarafı AB tam üyeliğinin verdiği rahatlıkla çözüm fırsatını kolayca harcadı.

Erdoğan geçenlerde Atina’yı ziyaret etti. 62 yıl aradan sonra bir Türk cumhurbaşkanının Yunanistan’a ziyaretini ben de takip ettim. Radikal kesimler Erdoğan’ın oraya gidişini sabote etmek için ellerinden geleni yaptı.

Bugünlerde radikal milliyetçiler kışkırtma peşinde. Bu kesimlerin sözcüsü de aşırı görüşleriyle bilinen Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos.

Fakat şunu söyleyeyim; Türk- Yunan ilişkileri Kammenos gibi düşünenlerin sabote edemeyeceği kadar değerli ve kritik özelliktedir. İlişkileri uçuruma yuvarlamak isteyenler eminim ki Türk ve Yunan halklarının kararlı gücünü karşısında bulacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder