Gündem Ege'de terörist yosun alarmı

Ege'de terörist yosun alarmı

Paylaş
Ege'de terörist yosun alarmı

Güney Ege'de yaklaşık 10 yıl önce tespit edilen ve "terörist yosun" olarak bilinen "Caulerpa Racemosa" isimli zararlı yosun türü için çalışma başlatıldı

Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) tarafından gerçekleştirilen çalışma kapsamında ilk olarak yosunların tespit edildiği noktalardan olan Keçi Adası kıyısında dernek üyesi dalgıçlar tarafından dalış yapıldı.

Dalış sırasında sualtından alınan görüntüler uzmanların incelemesi için kaydedildi. Dalışı, gözlemci olarak Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erdem, Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli Çevre Mühendisi Yusuf Köroğlu takip etti.

MÇD Başkanı Ahmet Kutengin, gazetecilere yaptığı açıklamada, alınacak bilgiler ışığında ne gibi ek önlemlerin alınması gerektiği konusunda planlar yapılacağını belirterek, "Terörist yosunların, ilk tespit edildiği günden bu yana nasıl bir değişim gösterdiğini belirlemek için böyle bir çalışma başlatıldı.

Bu değişim negatif ya da pozitif yönde olabilir. Alınan önlemlerin bir fayda sağlayıp sağlamadığını da bu çalışma sayesinde öğrenebileceğiz" dedi.

TERÖRİST YOSUN HIZLA YAYILIYOR

Deniz için çok önemli olan deniz çayırlarının yerine geçerek, uzun vadede canlı çeşitliliğini tehdit eden bu yosun türünün, çok hızlı yayılarak geniş alanları kısa sürede kapladığı belirtildi.

Bu yosunların, çok kolay yer değiştirebildiği ve bir geminin zincirinde yada dalgıcın paletiyle bile başka bir bölgeye taşınabildiği kaydedildi. Yosunun Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı’nı geçerek İsrail, Lübnan ve Suriye kıyılarından Türkiye’nin Doğu Akdeniz kıyılarına ulaştığının tahmin edildiği öğrenildi.

İtalya, Fransa ve İspanya’da da hızla yayılma eğilimi gösteren zararlı yosunun, İtalya, Yunanistan, Tunus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye, İsrail, İspanya, Mısır, Lübnan, Libya, Suriye ve Fransa kıyılarında tespit edildiği belirtildi.