Eğitim - Kariyer 1 milyonu aşkın öğrencinin lise yarışı! Eğitimciler soruları değerlendirdi

1 milyonu aşkın öğrencinin lise yarışı! Eğitimciler soruları değerlendirdi

Paylaş
1 milyonu aşkın öğrencinin lise yarışı! Eğitimciler soruları değerlendirdi

Milli Eğitim Bakanlığı, merkezi sınavın soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarını yayımladı. Sınava giren 8’inci sınıf öğrencileri, sorulara ve cevap anahtarlarına ‘meb.gov.tr’ internet adresinden ulaşabilecek. LGS sınav sorularını değerlendiren Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji bölüm başkanları, şunları söyledi. // Sevim Büyüktaş Demir-Posta

Tülay Akdemir / Ulusal Sınavlara Hazırlık Ortaokul Koordinatörü

Haberin Devamı

SEÇİCİLİK DÜZEYİ YÜKSEKTİ

Pandemi sürecinde telafi eğitiminin sınıf özelinde sarmal programlar üzerinden belirlenip ders saatlerine eklenmesinin önemini, müfredat programı ile okul içi uygulama planlamasının titizlikle yapılması, tüm sınıfların eğitim-öğretim çalışmalarının öğrenci özelinde incelenip, ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçlar üzerinden tamamlanarak yürütülmesinin önemini LGS’nin ardından bir kez daha gördük. Milli Eğitim’in yayınladığı tüm kaynakları detaylı bir şekilde taramak da LGS’de soruların daha rahat çözülebileceğini ortaya koydu. Soruların çoğunluğunun yoruma dayalı olması, bilginin yanı sıra düşünme ve çıkarımda bulunabilme becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini gösterdi. Seçicilik düzeyi yüksek bir sınavdı.

Haberin Devamı

Burcu Nur Yalvaç / Kültür Koleji Ortaokulu Türkçe Bölüm Başkanı

ÇELDİRİCİ SORULAR ÇOKTU

Türkçe’de 9 soru okuduğunu anlama ve çıkarım yapma, 2 soru sözcük gruplarında anlam, 2 soru sözel mantık, 2 soru grafik okuma ve 5 soru da dil bilgisindendi. 2022 LGS sınavında geçen yıldan farklı olarak dil bilgisi sorularıyla karşılaştık. Özellikle okuduğunu anlama soruları ve dilbilgisi sorularından bazılarının zorluk derecesi yüksekti. Milli Eğitim’in yayınladığı örnek sorular ve 2022 LGS soruları incelendiğinde, okuduğunu anlama ve çıkarım yapma soruları ağırlıkta. Bu anlamda sorular örnek sorularla örtüşüyor. 2021-2022 LGS Türkçe sorularını karşılaştırdığımızda ise çeldiricileri kuvvetli seçenekler bu yıl daha fazla.

Cemile Ayas / Kültür Koleji Ortaokulu Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı

İNKILAP DİKKAT GEREKTİRDİ

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testindeki sorular, geçen yıla oranla aynı güçlükte. Sınavda yer alan sorularda verilen bilginin analiz edilerek öğrencilerin düşünme becerisi, okuduğunu anlama, bilgiyi yorumlama ve alan bilgisi sorgulandı. Soruların uzunluk ve kısalıkları ise sıkılmadan okunabilecek şekilde ve anlaşılır tarzda. Bazı soruların zorluk derecesi yüksek olup, öğrencileri düşündürmeye ve çok dikkatli olmaya yönlendirdi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları okuduğunu anlamaya yönelik sorulardı. Özellikle bazı sorularda, şıklar anlam açısından birbirine yakın ve uzun olduğu için bu sınavı, dikkat gerektiren ve orta zorlukta bir sınav olarak değerlendirebiliriz. Sorular kavramaya yönelik olmakla birlikte, düşünsel becerilere de dayanıyordu. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları tamamen öğrencinin algısını ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikteydi.

Haberin Devamı

Angela Matheson / İngilizce Eğitim Direktörü

İNGİLİZCE SORULARI ŞAŞIRTTI

İngilizce soruları geçmiş yıllarda çıkmış sorulara göre daha zor olmakla birlikte öğrencilerin kavrama ve yorumlama becerilerini test etti. Soruların zorluk dereceleri eşit olarak dağıtılmış. Sorular dili edinim, kelime bilgisi ve kavrama ve yorumlama gerektiriyor. Geçmiş yıllara oranla öğrenciler İngilizce soruları için ayırdıkları süreyi dengelemedilerse ve kısa sürede yanıtladılarsa hata oranı artacak. Öğrencinin soruları dikkatli okuması ve soru üzerinde yorum yapma becerisine sahip de olması gerekiyor. Okuma parçası veya diyalog tamamlama soruları kısa metinler şeklinde sorulduğu için odaklanma sorunu yaşayan öğrencilerin lehine bir durum oldu. 3.Ünite In the Kitchen bölümünden soru çıkmaması çok şaşırtıcı. Çünkü en fazla kelime bilgisi o ünitenin içeriğinde. LGS İngilizce sorularında görsel ve grafik sorularının olmaması da dikkat çekici, çünkü Milli Eğitim örnek sorularında görsel içerikli ve grafik içerikli sorular ağırlıklı olarak hazırlanmıştı.

Haberin Devamı

Elif Nergiz - Semra Çınar Kültür Koleji-Kültür2000 Koleji Ortaokulu Matematik Bölüm Başkanları

MATEMATİK, 2021’E GÖRE KOLAYDI

Matematik sorularının tamamının öncelikle bilgiyi kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, akıl yürütme gerektiren sorulardan oluştu. Sınav soruları değerlendirildiğinde birden fazla kazanımın iç içe sorulduğu, soruların gerçek hayatla ilişkilendirilip hikayelerle desteklendiği görüldü. Sorularda birçok öncülün kullanılması da sınavın zorluk derecesini artırmış üst düzey düşünme becerisi gerektiriyor. Bilginin yanı sıra yorum gerektiren soruların olması, şekilli soruların yoğunluğu, düşünme ve çıkarımda bulunma ve bol işlem gerektiren sorulardan oluşan sınav için verilen sürenin dikkatli kullanılmasının önemini bir kez daha gösterdi. Milli Eğitim’in örnek soruları ile benzerdi. 2021 LGS matematik sınavına göre, öğrenciler tarafından daha kolay anlaşılır ve çözülür olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Tuğba Sevinç - Şengül Avcılar Kültür Koleji -Kültür2000 Koleji Ortaokulu Fen Bilimleri Bölüm Başkanları

DENEY VE GRAFİK FAZLAYDI

2021-2022 LGS fen bilimleri sınavında 7 üniteden de soru soruldu. Sınav soruları incelendiğinde deney ve grafik yorumlama sorularına yer verildiği görüldü. Deneysel sorularla öğrencilerimizin analiz yapabilme becerileri ölçüldü. Son iki yıldan farklı olarak ‘Yaşamımızdaki Elektrik’ ünitesinden 2 soru geldi. 2022 LGS sorularının geçmiş yıllara göre daha zorlayıcı olduğu ve çeldiricileri güçlü seçeneklerin ağırlıkta olduğu gözlendi. Sorular yoruma dayalı, okuduğunu anlamaya yönelikti. Milli Eğitim’in her ay yayınladığı örnek sorularla da örtüştü.