Eğitim - Kariyer 10. sınıf tarih konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 10. sınıf tarih konuları

10. sınıf tarih konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 10. sınıf tarih konuları

Paylaş
10. sınıf tarih konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 10. sınıf tarih konuları

Tarih dersi öğrencilerin 9, 10 ve 11. sınıfta verilen bir derstir. Önceki senelerde sosyal bilgiler, 12. sınıfta ise inkılap dersi olarak verilir. Tarih dersi bireylerin geçmişlerini bilmeleri ve geleceklerini daha iyi şekillendirmeleri bakımından önemlidir. 10. sınıfta görülecek olan tarih konularını sizler için ayrıntıları ile derledik.

10. sınıfın ilk döneminde tarih dersinde Selçuklu devleti, Osmanlı devletinin siyaseti, devletleşme süreci ve Anadolu topraklarının İslamlaşması üniteleri verilir. İkinci dönemde de Osmanlı devletinin toplu düzeni, toprak mülkiyeti ve ekonomisi işlenir.

Haberin Devamı

10. SINIF TARİH KONULARI NELERDİR?

Tarih dersi hem üniversite sınavı hem de kişilerin geçmişlerini öğrenmesi açısından önemli bir derstir. 10. sınıfa geçen öğrenciler ilk dönemde öncelikle Selçuklu Türkiye'si, sonrasında ise Anadolu topraklarının Türkleşmesi sürecini görürler.

Osmanlı medeniyetinin devletleşme süreci de ilk dönemin konusudur. İkinci döneme geçildiğinde ise İstanbul'un fethi, Osmanlının merkez teşkilatı, toplum düzeni ve ekonomideki Lonca teşkilatı konuları görülür.

1. VE 2. DÖNEM 10. SINIF TARİH KONULARI

10. sınıf öğrencilerine tarih dersinde ilk dönem şu üniteler öğretilecektir:

1. Ünite: Yerleşme ve devletleşme süresince Selçuklu Türkiye'si: XI ve XIV. yüzyılları arasındaki Anadolu toplumlarındaki siyasi gelişmeler, Türklerin Anadolu'ya göçleri, Anadolu topraklarının Türkleşmesi, Anadolu topraklarında devletleşme süreci, Haçlı seferleri ve sonuçları, Anadolu topraklarında Moğollar tehlikesi.

Haberin Devamı

2. Ünite: Beylikten devlete Osmanlı devleti siyaseti: Aşiretten beyliğe geçiş, Beylikten devlete geçiş, Rumeli'de genişleme, Anadolu topraklarındaki Türk siyasi birliği, Ankara savaşı ve Fetret dönemi.

3. Ünite: Devletleşme süresince savaşçılar ve askerler: Osmanlı askeri teşkilatının kurulma süreci, Tımar sistemi ile tımarlı sipahiler, Yeniçeri ocağının kurulma süreci.

4. Ünite: Osmanlı medeniyetinin beylikten devlete geçişi: Anadolu topraklarının İslamlaşması, Osmanlı devletinin idaresi, Osmanlı devletinde sözlü ve yazılı kültür, Osmanlı devletinde sanat, zanaat ve kültür faaliyetleri.

10. sınıf öğrencilerinin ikinci dönemde sorumlu olacakları tarih üniteleri şöyledir:

5. Ünite: Dünya gücü Osmanlı devleti: 1453 ve 1595 seneleri arası Osmanlı devletinin siyasi faaliyetleri, İstanbul'un fethi ve fethin sonuçları, İslam dünyasının liderliği, 1520 ve 1595 yılları arası Osmanlının siyasi faaliyetleri, Kanuni dönemi, Denizlerdeki hakimiyet mücadelesi.

6. Ünite: Sultanlık ve Osmanlının merkez teşkilatı: Topkapı sarayı ile Divan-ı Hümayun, Osmanlının devlet anlayışı.

7. Ünite: Klasik dönemde Osmanlının toplum düzeni: Osmanlı devletinin millet sistemi, Osmanlı devletindeki günlük yaşam, Osmanlı devletindeki toprak mülkiyeti ve tarımsal üretim, Osmanlı devletinin ekonomisindeki Lonca teşkilatı, Osmanlı devletinde vakıf sistemi.

Haberin Devamı

TARİH DERSİ NEDEN ÖNEMLİ?

Tarih dersi katkılarından ötürü önemlidir ve öğrenciler tarafından mutlaka ciddiyetle öğrenilmelidir. İnsanlara hayatta karşılaştıkları olaylara neden sonuç ilişkisi içinde yaklaşma becerisi katar. Ayrıca olayları zamanına göre değerlendirme ve olaylara farklı pencerelerden bakma becerisi kazandırır. Tarih dersi ile her birey vatan, millet, bayrak ve devlet gibi önemli değerlerin bilincine varır.

Tarih dersi ile kişiler hem devlete karşı olan sorumluluklarının farkına varır hem de vatandaşlık bilinçleri gelişir. Ülke ve toplum için en önemli derslerden biri olan tarih dersi dini, milli, manevi ve ahlaki değerlerin de gelişmesini sağlar. Tarihini bilen bireyler bundan ders çıkarır ve tarihin tekerrürden ibaret olduğunu bilerek geleceğini daha emin adımlarla kurar.