Eğitim - Kariyer AÇEV’in eğitim programı dünyada model oldu

AÇEV’in eğitim programı dünyada model oldu

Paylaş
AÇEV’in eğitim programı dünyada model oldu

Dünyada halen milyonlarca çocuk, okul öncesi eğitime erişim sağlayamıyor. Bu sorunla mücadele etmek amacıyla hazırlanan, sosyoekonomik açıdan dezavantajlı ve daha önce okul öncesi eğitimi almamış çocukların gelişimini hedefleyen AÇEV Yaz Anaokulları Programı, Türkiye’den sonra Güneydoğu Asya ve Afrika’da da uygulanıyor. AÇEV’in bu programı, Plan International tarafından Global Program Modeli olarak seçildi. / Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr

10 HAFTALIK BİR EĞİTİM PROGRAMI

Haberin Devamı

Dünya genelinde 80’den fazla ülkede faaliyet gösteren kalkınma ve insani yardım kuruluşu Plan International, 1937’den bu yana çocuk hakları için çalışıyor. Learn+ isimli proje, Kanadalı Eğitim Araştırma kurumu International Development Research Centre (IDRC) tarafından destekleniyor ve Plan International liderliğinde yürütülüyor. Bu proje çerçevesinde Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) okul öncesi eğitim modeli, çocukların okula hazırlık düzeylerini arttırmak amacıyla okula başlamadan önceki yaz döneminde katılabilecekleri 10 haftalık bir müdahale programı olarak Kamboçya, Laos ve Tanzanya Milli Eğitim Bakanlıkları iş birliği içinde yürütülüyor.

1000 PROJE ARASINDAN SEÇİLDİ

AÇEV’in Yaz Anaokulları Programı, dünya çapında 1000’e yakın proje arasından seçildi. Ardından Plan International tarafından Kamboçya, Laos ve Tanzanya’da uygulanmaya başlandı. Proje, 100’e yakın köyde uygulanıyor. Bu proje, daha önce ana sınıfına erişim sağlayamamış çocukları, 1’inci sınıfa hazırlamak için her gün 5 saatten oluşan 8-12 haftalık yoğun bir okul öncesi programı. Program; çocuk gelişimi, ebeveyn eğitimi, beslenme ve hijyen modüllerinin yanı sıra cinsiyet eşitlikçi öğretim-öğrenme ve ebeveynlik yaklaşımlarını da içeriyor. Değerlendirme süreçlerinde, etkinliği, verimliliği ve ölçümlenebilirliği açısından kendini kanıtlayan bu program, Plan International tarafından Global Program Modeli olarak seçildi.

Haberin Devamı

GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA UYGULANIYOR

AÇEV, bu müdahale programını Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde okul öncesi eğitim konusunda ihtiyaç sahibi kesimlerde en fazla sayıda çocuğa, en yüksek kalitede içeriğini ve en düşük masrafla ulaştırılması için 2003’de tasarladı. Yaz Anaokulları Programı’nın uygulanması, bu bölgede uzun vadede kapasite geliştirmek suretiyle eğitimde bölgesel eşitsizlikleri azaltmayı hedefliyor. Programın son 20 yıldır, bölgede kaliteli şekilde uygulanabilmesi için titizlikle yürütülen çalışmalar sayesinde bu model, uluslararası alana da başarıyla aktarılabiliyor. Benzer ihtiyaçlara sahip Kamboçya, Laos ve Tanzanya gibi başka bölgelere de uyarlanabiliyor.

Haberin Devamı

BÜYÜK BİR GURUR

AÇEV Genel Müdürü Senem Başyurt, Yaz Okulları Programı ile ilgili şunları söyledi:

“AÇEV, son 30 yılda okul öncesi eğitim hizmetlerine erişim sağlayamayan risk altındaki çocuklara erken yaşta eşit fırsat sağlayan bilimsel temelli eğitim programları geliştirdi. Ortama duyarlı yaklaşımı ve etkili sonuçlarıyla, düşük maliyetli bu özgün Yaz Anaokulları Programı’nın uluslararası platformlar tarafından da örnek gösterilmesi bizim için büyük bir gurur. Erken yaşlarda fırsat eşitsizlikleri ile mücadelemize uluslararası ortakların da gücüyle devam edeceğiz.”

NAKİL DÖNEMİ BEKLENEK

ÖZEL LİSELERE KAYITLAR BİTTİ

SERBEST KAYIT 3 GÜN SÜRDÜ

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınav puanıyla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okullarda iki kesin kayıt döneminin ardından 12 Temmuz’da başlayan ve 3 gün süren serbest kayıt dönemi dün bitti. Böylece özel okullar kayıt takvimi sona ermiş oldu. Özel okullar 24 Temmuz ’da başlayacak nakil dönemine kadar başvuru ve kayıt alamayacak. Sınav puanıyla ve yerel yerleştirmeyle öğrenci kabul edecek devlet okulları için ise tercih dönemi 19 Temmuz’da son bulacak.

Haberin Devamı

YENİ KONTENJANLAR OLUŞACAK

Özel liselere ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt yapan öğrenciler, devlet okulları için tercih yapamayacak. Ancak özel okullardaki kayıtlarını sildirirlerse tercih ekranı açılacak. Özel liselere kayıt yaptıran öğrencilerin kayıtlarını çekmeleri halinde yeni kontenjanlar oluşacak. Özel okul tercih etmek isteyen velilerin, okulların sitesini dikkatli takip etmesi gerekiyor. İstedikleri bir özel okulda boş kontenjan açılması halinde nakil döneminde başvuru yapabilecekler.

YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL DÖNEMİ

24-28 Temmuz: 1’inci nakil tercih başvurularının alınması

31 Temmuz: 1’inci nakil sonuçlarının ilanı

31 Temmuz-4 Ağustos: 2’nci nakil tercih başvurularının alınması

7 Ağustos: 2’nci nakil sonuçlarının ilanı