Eğitim - Kariyer Fizik merakı Harvard’la taçlandı

Fizik merakı Harvard’la taçlandı

Paylaş
Fizik merakı Harvard’la taçlandı

Liseyi tam burslu okuyan Ege Çakar, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Harvard’dan yüzde 100 burslu kabul aldı. Harvard’da fizik ve matematik okumayı planlayan Ege, bu alanda araştırmalar yapmak istiyor. “Kimsenin soruları cevapsız kalmasın istiyorum” diyen Ege, kendisi gibi fiziğe meraklı olan kişiler için kurduğu web sitesinde ücretsiz bir içerik sunuyor.

‘MERAKLIYIM VE ÇOK SORU SORARIM’

Haberin Devamı

Ege Çakar, İzmir Amerikan Koleji’nde (ACI) tam burslu okuyor. 12’nci sınıf öğrencisi olan Ege, dünyanın en saygın üniversiteleri arasında bulunan Harvard Üniversitesi’nden yüzde 100 burslu kabul aldı. Sınıf öğretmeni bir anne ve doktor bir babanın oğlu olan Ege, küçüklüğünden beri doğa bilimlerine meraklı bir çocuk olduğunu söylüyor. Uzun bir süre babasının peşinden giden Ege, küçüklüğünde doktor olmayı hayal ettiğini belirtiyor. Doğa bilimlerine olan ilgisinden dolayı, özellikle kimya ve fizik konularına çok meraklı olan Ege “Beni tanımlayan temel şey merakım ve soru sormam” diyor.

İZMİR’DE YATILI LİSE EĞİTİMİ

“ACI’ya gelmek, hayatımda verdiğim en iyi ve en büyük karardı” diyen Ege, doğduğu ve büyüdüğü Aydın’ı bırakıp, lise eğitimi için İzmir’de yatılı bir öğrenci oluyor. ACI’da yoğun ve hareketli bir lise dönemi yaşadığını belirten Ege, “ACI’da hayatımdaki en yakın arkadaşımla, her soruma cevap veren, okuldan sonra bile benimle deneylere kalan öğretmenlerle tanıştım” diyor. Harvard’dan tam burslu kabul aldığı için çok mutlu olduğunu ve hala inanmakta zorluk çektiğini söyleyen Ege, fizik ve matematik okumayı planlıyor. Fizik ve kimya alanında araştırmalar yapmak Ege’nin en büyük hayallerinden biri. Yıllardır artırılmış ve sanal gerçeklik sahnesini takip ettiğini belirten Ege, yapay zekanın da ilgisini çektiğini anlatıyor.

Haberin Devamı


 

MUTLU OLMANIN HARİTASINI ÇİZDİ

Harvard’a kabul süreci hakkında bilgi veren Ege, şunları söylüyor: “Notlarım ve ders dışı aktivitelerimle birlikte bireysel makalelerim ile Harvard’a özel olarak yazdığım bir makale gönderdim. Harvard için iki makale gerekiyordu. Kişisel makalemde, hayatta mutlu olmanın haritasını çizmeye çalıştım. Küçüklüğümden beri sosyal olmam ve insanlarla sohbet isteğim öne çıkan özelliklerim oldu. Annem beni bir otelde kaybettiklerini anlatmıştı. Uzun bir arayıştan sonra beni, karpuz yiyip tavla oynayıp sohbet ettiğim bir yabancı amca ile bulmuşlar. Bu olaya makalemde de değindim ve buradan yola çıkarak iş birliği, kendini ifade etme ve insanlarla etkileşimin mutluluğun kesin bir çözümü olmadığını, ancak mutluluk yolunda büyük bir adım olduğunu anlattım.”

Haberin Devamı

FİZİK ÜZERİNE WEB SİTESİ

Öğretmeye meraklı olan Ege, Kadir Has Üniversitesi Yaz Okulu’nda yaşıtlarına üniversite seviyesinde fizik dersi de verdiğini söylüyor. Bunun yanı sıra fizik öğrenmeye odaklı bir web sitesi olan learnatacademium.org’un da kurucusu. Ege, bu platformda fizik öğrenmeye yeni başlayanlara internette ücretsiz erişilebilir kaynaklarla birlikte, adım adım fizik öğreten bir içerik sunuyor. “Kimsenin soruları cevapsız kalmasın istiyorum” diyen Ege, web sitesi üzerinde çalışmaya devam edeceğini söylüyor.

‘ÖĞRENCİMİZLE GURUR DUYUYORUZ’

İzmir Amerikan Koleji Okul Müdürü Didem Erpulat, Ege için çok mutlu olduklarını belirterek, “Okulumuza girdiği ilk günden itibaren yüksek hedefleri olan bir öğrencimizdi. Onun bu hedeflerine ulaşması ve bu yolda onu desteklemiş olmak, bize büyük mutluluk ve gurur veriyor. ACI’ya 2018’de LGS sınavında aldığı çok yüksek bir puan ve dereceyle girdi. Okulumuzda beş yıl boyunca yatılı olarak ve tüm masrafları karşılanarak eğitim aldı. Ege, IB Fen alanında eğitim gören bir öğrenci olmasına rağmen sosyal bilimler alanına da ilgi gösteren çok yönlü bir öğrencidir. İki arkadaşı ile yaptıkları bir coğrafya araştırma projesiyle geçtiğimiz yıl TÜBİTAK’ta Türkiye ikinciliği elde etti” dedi.

Haberin Devamı

100 BİN ÖĞRENCİYE 863 TL BURS İMKANI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) kapsamında, bu yıl 100 bin öğrenciye burs verileceğini açıkladı. Bakan Özer, geçen yıl sınav kapsamında 70 bin öğrenciye burs sağlandığını belirterek, “Bu yıl sayıyı 100 bine çıkarıyoruz. Deprem bölgesindeki öğrencilere 30 bin kontenjan ayrılacak. 100 bin öğrencimize aylık 863 TL burs imkanı sağlayacağız” dedi. 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11’nci sınıf ve hazırlık öğrencilerinin katılacağı bursluluk sınavı, 3 Eylül’de düzenlenecek. Sınava başvurular 29 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Bursluluk sınavına ikinci dönem konuları dahil olmayacak. Öğrenciler sadece birinci dönem konularından sorumlu olacak.

Haberin Devamı