Eğitim - Kariyer Mahalkileşme akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mahalkileşme akımı eserleri nelerdir?

Mahalkileşme akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mahalkileşme akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Mahalkileşme akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mahalkileşme akımı eserleri nelerdir?

Mahallileşme akımı aynı zamanda yerlileşme akımı olarak da bilinmektedir. Halkın konuşma dilinde bulunan bir takım unsurların şiirde yer almaya başlaması olarak ifade edilmesi de mümkün olmaktadır. Mahallileşme akımının yerlileşme çabasının bir sonucu olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. İşte, mahallileşme akımı hakkında merak edilen tüm detaylar.

Mahallileşme akımının konuşma dilinde yer alan unsurları ön plana çıkardığı bilinmektedir. Özellikle atasözleri ve deyimlerin kullanılmasına özen gösterildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Yerlileşme akımında İstanbul ağzına bir yakınlaşma olduğu görülmektedir. Bu akımla verilen eserlerin sade, açık ve anlaşılır bir dille yazıldığını söylemekte mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 MAHALLİLEŞME AKIMI NEDİR?

Mahallileşme akımı halkın konuşma dilinde bulunan bir takım unsurların şiirde yer almaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda yerlileşme akımı olarak da bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır.

Birçok şairin yaşadıkları dönemde etkili olan akımların özelliklerine bağlı olarak şiirler yazdığı görülmektedir. Bu akımlardan oldukça önemli bir yere sahip olanlardan birisi de mahallileşme akımı olarak bilinmektedir.

Mahallileşme akımının aynı zamanda Türk-i Basit adıyla bilinen bir akım olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Mahallileşme akımı ilk olarak 16. yüzyılın ortalarında çıkmış bir akım olarak bilinmektedir.

Bu akımın aynı zamanda Türk-i Basit ismiyle bilinmesinin en önemli nedenlerinden birisi de Divan edebiyatı döneminde yazılan Arapça ve Farsçadan arındırılmış olmasıdır. Aynı zamanda süslü ve anlaşılması zor bir dil kullanımı bırakılarak daha sade ve günlük konuşma diline yakın bir dil kullanılması tercih edilmiştir.

Haberin Devamı

 MAHALLİLEŞME AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Mahallileşme akımının en önemli temsilcileri arasında Şeyhülislam Yahya Efendi ve Necati Bey yer almaktadır.

Necati Bey: Necati Bey, mahallileşme akımının en önemli temsilcilerinden birisi olarak bilinmektedir. Genel olarak ise şiirlerinde kelime oyunlarıyla ön plana çıkmaktadır.

Enderunlu Vasıf: Yazdığı şiirlerde genel olarak günlük konuşma diline oldukça fazla önem veren bir şair olarak bilinmektedir. Birçok şiirinde genel olarak konuşma dilini kullanmıştır. Bu nedenle mahallileşme akımının en önemli temsilcilerinden birisi olarak tanınmaktadır.

Nedim: Divan edebiyatının son büyük temsilcileri arasında bulunan Nedim de temsilciler arasında bulunmaktadır.

MAHALLİLEŞME AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Mahallileşme akımı ile yazılan eserlerin günlük konuşma dilinde yazıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Özellikle eserlerde atasözlerine ve deyimlere yer verildiği de bilinmektedir. Bu akımın temsilcileri arasında Cezeri Kazım Paşa, İvazpaşazade Atayi, Sarıca Kemal ve Nedim gibi şairler yer almaktadır.

Haberin Devamı

Türk edebiyatında oldukça önemli bir yere sahip olan mahallileşme akımında birçok farklı eser verildiği ifade edilebilir. Eserlerde ise genel olarak gelenek ve görenekler, halk söyleyişleri etkili olmuştur. Oluşturulan eserlerin ise Türkçe olarak ele alındığı bilinmektedir.

Mahallileşme akımı özellikle dili Farsça ve Arapça gibi manzumlardan arındırarak sadeleştirme düşüncesine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Mahallileşme akımının temsilcileri tarafından oluşturulan eserlerde ise divan şairlerine oranlar daha fazla Türkçe kelime kullanıldığı görülmektedir.