Eğitim - Kariyer Mahallileşme akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mahallileşme akımı eserleri nelerdir?

Mahallileşme akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mahallileşme akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Mahallileşme akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mahallileşme akımı eserleri nelerdir?

Gelenek ve görenek ile yerli unsurların Türk edebiyatına girmesi genel olarak mahalleleşme şekilde ifade edilmektedir. Aynı zamanda belli bir dönemde ortaya çıkan bu yapının temsilcileri de Günümüzde önemli bir yer taşıyor. Mahallileşme akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Mahallileşme akımı eserleri nelerdir? Mahallileşme hakkında merak edilen tüm detaylar.

Genel çerçevede 16 yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan mahallileşme, cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. Özellikle gelenek ve görenekler ile beraber kültürün yanı sıra birçok farklı unsuru korumak amaçlı önemli bir yer taşır. O yüzden bu akımın temsilcileri ile birlikte aynı zamanda çok önemli eserleri bulunduğunu söylemek mümkündür. Öyle ki günümüzde hala bu akımın etkilerini hayatın birçok farklı alanında hissetmek ve yaşamak mümkündür.

Haberin Devamı

 MAHALLİLEŞME AKIMI NEDİR?

Halk söyleyişlerinin, bazı yerli unsurların, gelenek ve göreneklerin, atasözleri ve deyimlerin Türk edebiyatına giriş yapması mahallileşme şeklinde ifade edilmektedir. Daha doğrusu mahallileşme akımı şeklinde anlatıldığını söylemek mümkündür.

1.yüzyılın çeyreğinde başlayan bu akım, günümüzde Cumhuriyet döneminde de önemli oranda ilerlemiştir. Bu sebepten dolayı farklı zamanlarda değişik temsilciler bırakmış ve bu temsilcilerin önemli eserleri günümüze kadar ulaşmıştır.

Özellikle de Divan edebiyatını Farsça ve Arapçadan uzak tutarak daha yerel hale getirmek buradaki en büyük amaç şeklinde ön plana çıkar. Döneminde ortaya çıkması ile birlikte taşımış olduğu özellikleri doğrultusunda bunu önemli oranda başaran bir akım olduğunu ifade etmek gerekir.

Haberin Devamı

 MAHALLİLEŞME AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Özellikle Türkçe kelimelerin kullanması ile birlikte bir şiir akımı üzerinden günümüzde mahallileşme akımı ortaya çıkmıştır. Bu durum özellikle Türkçeyi korumak ve Türk dilini en iyi şekilde kullanmak amaçlı oldukça önemli bir akım şeklinde ön plana çıkar. Bu akımı ortaya çıkaran 16 yüzyıldan itibaren önemli 3 isim bulunmaktadır.

  •  Tatavlalı Mahremi
  •  Aydınlı visali
  •  Edirneli Nazmi

 Özellikle bu üç isim ile beraber şiir döneminden ortaya çıkmış ve günümüze kadar ulaşmış en önemli akımlar içerisinde geldiğini söylemek mümkündür. Özellikle de bu konuda Lale Devri'nin şairi olarak öne çıkan Nedim, bu konuda en büyük katkıyı sağlamış isim olarak.

Yaşadığı dönemin tüm özelliklerini kendi şiirine yansıtarak günümüze kadar ulaştırmış, aynı zamanda bu akımın çok daha güçlü hale gelmesine olanak tanımıştır. Türk edebiyatı ile dilini korumak ve bu kapsamda kaliteli eserler vermek için ortaya çıkarılmış bir akım türüdür.

MAHALLİLEŞME AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Bu konuda 16. yüzyıl itibaren önemli eserler sunmuş pek çok büyük isim bulunmaktadır. Bu konuda söz konusu eserler ele alındığında yüzlerce olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle atasözleri ve deyimlerin kullanılması, halk tabirleri ve mahalli sözlerin değerlendirilmesi bu noktada ön plana çıkar. Aynı zamanda bu önemli eserler günümüzde hala şiir ya da roman gibi daha birçok şeklinde okunur.

Haberin Devamı