Eğitim - Kariyer Memleket edebiyatı akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Memleket edebiyatı akımı eserleri nelerdir?

Memleket edebiyatı akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Memleket edebiyatı akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Memleket edebiyatı akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Memleket edebiyatı akımı eserleri nelerdir?

Daha çok memleket konularını ele alan ve bu konuya yoğunlaşan akım memleket edebiyatı akım olarak ifade edilir. 1900'lü yılların başlamasından itibaren pek çok farklı dönemde önemli adımlar gerçekleştirmiş güçlü bir akımdır. Memleket Edebiyatı akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Memleket Edebiyatı akımı eserleri nelerdir? Memleket edebiyatı akımı hakkında merak edilen tüm detaylar.

İkinci meşrutiyetten sonra ortaya çıkmış olan memleket edebiyatı, özellikle Türk milliyetçiliği üzerinden memleket etkisini ortaya çıkarmaktadır. Güçlü bir edebiyat türü olmasının yanı sıra Cumhuriyet döneminde daha da güçlü hale gelmiştir. Özellikle birçok farklı halk şiiri ile birlikte öne çıkan bir akım türü olduğunu söylemek mümkündür. Günümüzde de bu akımın etkileri açık şekilde farklı edebi türlerde görülmektedir.

Haberin Devamı

 MEMLEKET EDEBİYATI AKIMI NEDİR?

Edebi akım olarak daha çok memleket konularını ele almak suretiyle şiir veya roman ortaya çıkaran akım milli edebiyat akımı olarak bilinmektedir. 1910 yılından sonra ortaya çıkmış ve zaman içerisinde oldukça güçlü hale gelmiş edebi akımlar içerisinde yer alır. Eserler içerisinde halk şiiri şekilleriyle birlikte hece vezni kullanılmıştır.

Aynı zamanda yerel söylemler dile getirilmiş ve bu kapsamda sade ve yalın bir dil kullanılmıştır. Bu sebepten dolayı böylesi önemli bir edebiyat akımı halkın tüm tabanına yayılmıştır. O yüzden geçmişten günümüze ulaşmış birçok önemli eser bıraktığını söylemek mümkündür. Çünkü farklı dönemlerde ve o dönem içerisinde yer alan memleket sorunlarını ve konularını ele alarak dile getirmiştir.

Haberin Devamı

 

MEMLEKET EDEBİYATI AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Kurulduğu yıldan bu yana pek çok önemli temsilcisi ile öne çıkan memleket edebiyatı akımı, özellikle şiirler başta olmak üzere pek çok önemli edebi esere sahiptir. Bu eserler özellikle 1900'lü yılların başından bu yana gelen ve ölümsüz olan önemli temsilcilerin etkisiyle ortaya çıkmıştır.

  • Ziya Gökalp
  • Mehmet Emin Yurdakul
  •  Ahmet Kutsi Tecer
  •  Halide Nusret zorlutuna
  •  Zeki Ömer Defne
  •  Ömer Bedrettin Uşak
  •  Yusuf Ziya Ortaç
  •  Reşat Nuri günt
  •  Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Bu ve benzeri pek çok önemli temsilcisi ile beraber günümüzde hala önemli bir yere sahip olan güçlü edebi akımlar içerisinde yer alır. Verilen bu önemli edebiyatçıların bazıları kuruluşunda yer alırken bazıları ise memleket edebiyat akımını kabul etmiş ve benimsemiş kişiler olarak öne çıkar.

MEMLEKET EDEBİYATI ESERLERİ NELERDİR?

Birçok önemli temsilci ile beraber günümüze kadar ulaşmış olan memleket edebiyatı akımı, aynı zamanda büyük ve önemli eserlere sahiptir. Bu eserler geçmişten günümüze kadar gelmiş birçok güçlü şiir ve diğer edebiyat türleri üzerinden öne çıkar.

  • Gurbet
  • Sanat
  • Han Duvarları

Bu önemli ve çok bilinen memleket edebiyatı şiirlerinin yanı sıra farklı roman ve benzeri türler de bulunmaktadır. Günümüzde de hala yine memleket edebiyatı akımını benimseyip bu konuda şiirler ve romanlar yazan önemli edebiyatçılar bulunmaktadır.