Eğitim - Kariyer Özel okullarda zam çıkmazı

Özel okullarda zam çıkmazı

Paylaş
Özel okullarda zam çıkmazı

Özel okullarda 2024-2025 eğitim öğretim yılı için erken kayıt dönemi başladı. Özel okulların zam oranı ise yüzde 57 olarak belirlendi. Eğitim ücretine yemek, kırtasiye ve diğer ücretler eklenince orta düzeyde özel bir okulun fiyatı 500 bin TL’ye yaklaştı.

YÖNETMELİĞE GÖRE BELİRLENDİ

Haberin Devamı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullardaki ücret artış oranına son 2 yıldır kendi karar veriyordu. Bunu da yönetmelikle düzenlemişti. Geçen yıl ağustos ayında alınan kararla, eski düzen geri gelmişti. Yani ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken, bir önceki yılın ÜFE artı TÜFE’nin toplamının 2’ye bölünmesi, artı yüzde 5 artışla özel okul ücret oranları belirlenecek. Buna göre özel okullarda tavan zam oranı yüzde 56.89’un üzerinde olamayacak. Orta seviyelerde bir özel okulun 2024-2025 yılı eğitim ücreti yaklaşık 200-250 bin TL. Bu fiyata ulaşım, forma, yemek, kitap kırtasiye ihtiyaçları da eklenince yıllık ödenecek tutar 500 bin TL’ye yaklaşıyor. Yabancı özel okullarda ve bazı üst segment özel okullarda ise öğrenci okutmanın maliyeti 700 bin TL’yi geçecek.

Haberin Devamı

SADECE EĞİTİM ÜCRETİ ZORUNLU

Özel okul yöneticileri, kâr beklentisinden uzak, zarar etmemek ve öğretmene asgari ücretin 1.5 katı maaş verebilmek için öğrenim ücretinin 180 bin TL olması gerektiğini savunuyor. Bunun için de eğitim ücretine en az yüzde 100’lük bir zam talebi var. Kademeler arasında ise yani okul öncesi, 1’ler, 5’ler ile hazırlık ya da 9’uncu sınıflar için bir ücret sınırlaması yok. Yüzde 57’lik zam sınırı, ara kademeleri kapsıyor ve sadece eğitim ücreti için geçerli. Özel okullar eğitim ücretine yüzde 57’nin üzerinde zam yaparsa, veliler ilçe milli müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapabilecekleri gibi CİMER ya da MEB İletişim Merkezi’ne de şikâyette bulunabilirler. Özel okullar, sadece öğrenim ücretini zorunlu tutabilir. Yemek, kırtasiye, genel-gider ücreti zorunlu değil.

BURSLULUK SINAVLARI YAPILIYOR

Özel okulların, bursluluk sınavları devam ediyor. Sınavların sonucuna göre öğrenciler, yüzde 100’e varan oranlarda burs kazanabilecek. Özel okullar, yönetmelik gereği kayıtlı öğrencilerin yüzde 3’ü kadar öğrenciyi ücretsiz okutmak zorunda. Şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklar, öncelikli olarak ücretsiz okutuluyor. Bunun dışında okullar çeşitli başarı kriterlerine göre de burs veriyor. Akademik başarı bursu, sanat ve spor bursu gibi. Özel okullar bursun yanı sıra peşin ödeme indirimi, kardeş ve öğretmen çocuğu indirimi de uyguluyor. Burs ve indirimlerle ilgili özel şartlar öğrenci kayıt sözleşmesinde olmalı. Veli, sözleşmenin bir nüshasını da mutlaka okuldan almalı.

Haberin Devamı

YÜKSEKÖĞRETİMDE YAPAY ZEKÂ DÖNEMİ

YAPAY ZEKÂ DERSLERİ OLACAK

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında, BTK Akademi Ders İçeriklerinin Kullanımı Hakkında İş Birliği Protokolü 16 Ocak’ta imzalanacak. Protokol uyarınca, BTK Akademi tarafından verilen yapay zekâ ve dijital teknolojilerle ilgili dersler üniversitelerin müfredatlarına eklenecek. Bu derslerin kredilendirilerek diploma verilmesi çalışmaları YÖK koordinasyonunda yürütülecek. Öğrenciler dersleri çevrimiçi takip edecek, sınavlar ise yüz yüze gerçekleştirilecek. Derslerin sadece üniversitelerdeki dijital teknolojilerle ilgili alanlarda değil, sosyal, teknik, sağlık gibi alanlar dahil bütün lisans ve ön lisans programlarına yaygınlaştırılması planlanıyor.

ÖSYM’DE DİL SINAVLARI İLE BAŞLAYACAK

Yapay zekâ kullanımına geçme konusunda hazırlık yürüten bir diğer kurum da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM). ÖSYM, dil alanında yeni sınavlar yapmaya hazırlanıyor. Yapay zekâ çalışmaları özellikle dil sınavlarından başlatılacak. Bu sınavların değerlendirilmesinde yapay zekâ kullanımı söz konusu olacak. Bu alanda doğal dil işleme, makine öğrenmesi gibi ÖSYM’ye ait yapay zekâ teknolojilerinin dil sınavlarında kullanılması hedefleniyor. ÖSYM Ar-Ge birimi, dil sınavlarının ardından yapay zekâyı tüm sınavlara adapte edecek. Yapay zekâ ile hazırlacak soruların özgünlüğünü, benzerliğini ve doğruluğunu uzmanlar test edecek.

Haberin Devamı