Eğitim - Kariyer Uzmanından öneriler! Yaz tatilini çocuklarla planlayın

Uzmanından öneriler! Yaz tatilini çocuklarla planlayın

Paylaş
Uzmanından öneriler! Yaz tatilini çocuklarla planlayın

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 19 milyon öğrenci dün karne alarak yaz tatiline girdi. Yeni eğitim-öğretim yılı 11 Eylül’de başlayacak. Yaz tatili; dinlenmek, eğlenmek aynı zamanda da gelişim sürecini doğru bir şekilde takip ederek öğrenme açıkları oluşturmadan planlanması gereken bir süreç.

Bu süreçte çocukların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda onlarla birlikte planlama yapmanın doğru olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Hale Güneş’in tatil önerileri şunlar:

Haberin Devamı

KİTAP OKUMA AKTİVİTESİ

Kitap okuma her zaman birinci önceliğimiz olmalı. Kitap sevmeyen çocuk yoktur, doğru kitapla buluşmamış çocuk vardır. Ebeveynlere düşen sorumluluk, çok çeşitli tarzlarda kitaplarla çocukları buluşturarak, çocuğun heyecan duyacağı ve severek okuyacağı kitap tarzını bulmak olmalı. Okuma eylemi, zihinsel gelişimle birlikte sosyal gelişim ve sınav başarısı için de oldukça önemli. Okuduğunu anlama ve muhakeme becerisi okuyarak kazanılır. Bu nedenle kitaplarla yapılabilecek birçok farklı aktiviteyi de planlarınız arasına mutlaka almalısınız. Okuduğunuz kitabın sonunu değiştirmek, karakterlerini değiştirmek, yeni bir isim koymak, kitabın kapağını tasarlamak gibi etkinlikler kitaplarla çocukların daha çok bağ kurmasını sağlayabilir.

Haberin Devamı

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ

Yaz ayları doğada keyifli zaman geçirmek için harika bir fırsat. Ailenizle birlikte doğa yürüyüşlerine çıkabilir, ormanda piknik yapabilirsiniz. Araştırmalar yeşil alanlarda vakit geçirmenin; çocukların konsantrasyonlarını artırdığını, stresi azalttığını ve zihinsel yorgunluğu hafiflettiğini gösteriyor. Ayrıca doğada gözlem yapmak, keşfetmek ve yeni şeyler öğrenmek, çocukların merak duygusunu uyandırır ve bilişsel yeteneklerini geliştirir.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILIN

Tatil süresince çocuklarınızla birlikte müzelere, sergilere, tiyatrolara veya konserlere gitmek için zaman ayırın. Bu etkinlikler hem eğlenceli hem de öğretici olacak ve çocuklarınızın kültürel olarak gelişmelerine katkı sağlayacaktır.

SU OYUNLARI

Sıcak havalarda suyla oynamak hem eğlenceli hem de serinletici bir aktivite. Yüzme, su tabancalarıyla oyunlar oynamak, su balonu savaşları düzenlemek gibi etkinlikler çocuklarınızın keyifli zaman geçirmesini sağlar.

TEKNOLOJİ KULLANIMINA DİKKAT

Ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri de ‘teknoloji.’ ‘Dijital dünyadan çocukları nasıl uzak tutacağız?’ sorusu birçok anne baba tarafından sıkça soruluyor. Önerimiz, dijitalden tamamen uzak tutma hedefini bir kenara bırakmak gerektiği. Dengeli bir program ve doğru seçimlerle bu süreci ebeveynler yürütmeli. Anne-baba kontrolü ve denetimi olmazsa olmaz. Çocukların izleyeceği içeriklerin ebeveyn filtresinden geçmesi şart. Çocukların yaş düzeyine ve gelişimlerine uygun güvenilir içeriklerle buluşmaları için ailelerin mutlaka takip etmesi gerekiyor. Yaşadığımız dünyada tamamen teknolojiden uzak tutamasak da süre sınırı ve doğru içeriklerle teknolojinin zararlarından onları koruyabiliriz.

Haberin Devamı