Yaşar Özay Eğitim sistemi hükümetlerle değişmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Eğitim sistemi hükümetlerle değişmemeli

Ülke seçim sathına girdi, partiler eğitimle ilgili projelerini dillendirmeye başladı. İktidar partisi 12 yıldan beri iktidar olduğunu unutarak yeni yeni projeler duyurmaya başladı. Geçmiş dönemde tozlu raflarda bekletilen yüzüne bakılmayan öneriler şimdi cilalanıp halka sunuluyor.

5. sınıfın yabancı dil hazırlık sınıfı olması da bunlardan biri. Ancak 5. sınıfların hazırlık sınıfı olması, bu sınıflarda öğrencilere yabancı dil derslerinin verilmesi Bahçeşehir Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel tarafından yanılmıyorsam beş yıl önce bakanlığa önerilmişti.

Haberin Devamı

Yetkililer önerinin yüzüne bile bakmamışlardı. Bugün öğreniyoruz ki projeyi hayata geçirmek için çalışma başlatmışlar. Zararın neresinden dönülürse kardır diyelim ama bakanlığa bir öneride de bulunalım.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin okullarında okuyan öğrencilerin tümü bir yabancı dili rahatlıkla konuşuyor. Bu konuda her ülkenin eğitim müfredatında kendilerine göre hazırlanmış ders programları var. Ama hiçbir zaman bizimki gibi değil. Eğitim programlarını hükümetler değil eğitimciler hazırlıyor. İktidarlar değişse bile eğitim programları devam ediyor.

Yabancı dil programlarını okul öncesi programları ile başlatıyorlar. Öğrenciler gramer olmadan kelimeleri kullanıyorlar. Şarkılarla, oyunlarla yabancı dil öğrenimi gerçekleşiyor. Sınıf ilerledikçe gramere geçiliyor. Öğrenci farkında olmadan dili öğrenmiş oluyor. Üstelik yabancı dil öğretmenlerini de okul öncesine göre eğitilmişler. Yoksa haftada 3 saat yabancı dil eğitimi ile bu çalışma bir seçim yatırımı olarak kalır.

Muhalefetin önerileri

Ana muhalefet partisi CHP seçim beyannamesini nisan ayının ortalarında açıklayacağını duyurdu. Partinin kurmayları ağırlıklı olarak halkın dertlerine çare olacak konulardan oluştuğunu dile getirdiler. En ağırlıklı konuların başında eğitim geliyor. Halkın eğitim sisteminden memnun olmadığını, yapılan sınavların adil şekilde yapılmadığını, üniversite mezunlarının iş bulamadığını, eğitimin kalitesinin düştüğünü belirten uzmanlar halkın karşısını şu önerilerle çıkacaklar. Kapanan köy okulları yeniden açılacak. Öğrenci bursları asgari ücret düzeyinde olacak. Öğrenci harçları kaldırılacak. Atanamayan öğretmenler atanacak. Öğretmenler ve öğrenciler okullarda bedava yemek yiyebilecekler. İşsizlik önlenecek. Eğitimde sınav olmayan Finlandiya modeli uygulanacak. Bu öneriler yıllarda beri halkın susadığı öneriler. Bu önerilerin gerçekleşmesi Türkiye’yi çağdaş uygarlık seviyesine çıkarır. CHP kurmayları söylediklerini yapabileceklerini söylüyorlar. Bekleyelim görelim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder