Eğitim - Kariyer 2015 tercih sırları

2015 tercih sırları

Paylaş
2015 tercih sırları

2015 tercih sırları

TERCİH LİSTESİ DÜZENLERKEN DİKKAT!

Haberin Devamı

Tercih listesinin düzenlemeden önce ÖSYM’nin üniversiteye öğrenci seçme ve yerleştirmesinde neleri dikkate aldığına bir göz atalım: Üniversiteye girişte uygulanan sınav sistemi, öğrencinin soyut konuları öğrenme gücünü ve okul başarısını yani bilgisini ve çalışma disiplinini değerlendiren bir yapıya sahiptir.

Bir aday, pek çok kişinin girmek istediği, popüler ve dolayısıyla yüksek puanlı bir programa girip akademik yeteneğini kanıtlamayı en önemli hedef olarak benimseyip diğer özelliklerinin programa uygunluğunu dikkate almazsa böyle bir programa girmeyi başarsa bile oradan mezun olmayı başaramayabilir. Çok zeki fakat zevkine rahatına düşkün bir aday, zekâsı sayesinde sınavı kazanabilir ama çalışma alışkanlığına ve disipline sahip olmadığı için, kendisi gibi seçkin öğrencilerin bulunduğu ve başarının gayrete, disiplinli çalışmaya bağlı olduğu bir öğretim ortamına ayak uyduramayabilir.

Haberin Devamı

Belki de daha düşük puanla girilebilen bir başka program bu adayın yapısına daha uygun olabilir. Bu nedenle adayların tercih listesi oluşturmadan önce kendilerini tanıma konusunda bir değerlendirme yapmalarında yarar vardır.

SINAV PUANI MI BAŞARI SIRALAMASI MI DAHA ÖNEMLİ?

Her yıl puanların hesaplanmasında kullanılan veriler, adayların sınavdaki başarılarına bağlı olarak değişir. Aynı sayıda doğru ve yanlışı olan adaylar iki farklı yılda farklı puanlar alırlar. Puanlar değişkendir. Fakat puanlamanın amacı adayları sıralamak olduğu için, puanlar nasıl hesaplanırsa hesaplansın sınav başarısına göre yapılacak sıralanma değişmeyecektir. Bu nedenle adayların sıralama yaparken taban puanlardan ziyade başarı sıralarını dikkate almaları daha doğrudur.

İKİNCİ VE BİRİNCİ ÖĞRETİM ARASINDA NE FARK VAR?

İkinci öğretimle normal öğretim arasında ders saatleri dışında bir fark yoktur. Adaylar ister normal öğretimden ister ikinci öğretimden mezun olsunlar aynı üniversitenin diplomalarını alacaklardır.

SINAVSIZ GEÇİŞ NE DEMEKTİR, KİMLER YARARLANIR?

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki,daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Haberin Devamı

Türkiye ve KKTC dışındaki bir ülkedeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren TC uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

OKUL BİRİNCİLERİNİN AVANTAJLARI NELER, NASIL TERCİH YAPMALILAR?

Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar, öncelikle genel kontenjandan, genel kontenjandan yerleşemedikleri durumlarda yükseköğretim programlarında okul birincileri için ek olarak ayrılacak kontenjanlardan yararlandırılacaklardır. 2014-2015 öğretim yılı okul birincileri bu kontenjanlardan, 2015-ÖSYS'ye girmek koşuluyla, sadece 2015-ÖSYS'de yararlanırlar.

Haberin Devamı

Okul birincileri bilgisi, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda alınacaktır. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebilirler. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir.

YENİ AÇILAN BÖLÜMLER TERCİH LİSTESİNDE NASIL SIRALANMALI?

Kılavuzda taban puanı ve başarı sırası bilgisi olmayan ve yeni açıldığı belirtilen programları listemize yazarken yakın yöredeki üniversitelerin aynı programlarının taban puan ve başarı sıralarını ölçü alabiliriz.

EK YERLEŞTİRME NE DEMEK, KİMLER YARARLANIR?

Yükseköğretim programlarının 2015-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılır. Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Haberin Devamı

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri şu önceliklere göre merkezi sistemle yapılır:

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir. Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da sınavsız geçiş için tercih yapabilirler. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adayların kendi alanları dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim programları ile tüm lisans programlarına yerleştirilmelerinde, bu adayların 2014- ÖSYS puanları kullanılacaktır.