Eğitim - Kariyer Adaylar dikkat

Adaylar dikkat

Paylaş
Adaylar dikkat

İstanbul Türk PDR Derneği Başkanı Alparslan Dartan, geçen yıla göre kontenjan sayısının arttığını, tıp ve hukuk fakültelerine baraj puanı getirildiğini belirterek üniversiteye girecek olan öğrencilere şu uyarıları yaptı

Haberin Devamı

Kontenjanlar arttı, tıp ve hukuka baraj puanı geldi

Adaylar unutmayın, aldığınız puanlar ve elde ettiğiniz yüzdelik dilimler tercihlerinizi değiştirmenize neden olabilir? Çünkü 4 yıllık lisans programlarında 49.808 adaylık kontenjan artışı var. Geçen yıla göre lisans düzeyinde devlette kontenjan artışı sayısı 23.521, ön lisans düzeyinde de 25.624 oldu. Özellikle fen edebiyat fakültelerinde azalma dikkat çekici. Sınav maratonunun birinci ayağı sınavlar bitti, sonuçlar açıklandı. İkinci ayağı tercihler dönemi başladı. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında 2015 Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) giren 1.987.488 adaydan sınav barajını aşan 953.280 aday LYS’lere girdi.

81 il merkezinde ve Kıbrıs’ta, 13-14 Haziran 2015 tarihinde başlayıp ve 21-22 Haziran 2015 tarihlerinde tamamlanan sınavların sonuçları 30 Haziran 2015 Çarşamba günü açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla iki kimya bir de İngilizce sorusunun iptal edildiğini öğrendik. Kimya sınavına giren adayların şikâyetleri doğru çıktı ve iki soru iptal edildi. Maalesef doğru sorularla tamamladığımız sınav sayısı her geçen gün azalıyor. Ancak bunlara takılmadan tercihlere odaklanmak lazım. Artık gözler 6-14 Temmuz’da gerçekleşecek olan YGS/LYS-2015 üniversite tercihleri takvimine çevrildi. Geçen yılın verileri ve bu yılın üniversite kontenjanları tercih yapacak adaylara, ailelerine yol gösterici olacaktır.

Haberin Devamı

FEN FAKÜLTELERİNDE KONTENJANLAR AZALDI

LYS’lere giren aday sayısı geçen yıla göre yüzde 2 artmasına rağmen lisans düzeyinde kontenjanlardaki artış bu düzeyde olmadı. Özellikle bu yıl lisans düzeyinde fen fakültelerinin kontenjanlarında ciddi bir kontenjan azalmasının olduğu görülüyor. 2014 yılında lisans düzeyinde kontenjan sayısı 479.850 iken 2015 yılı için bu rakamın 503.371 olduğu görülüyor. Arada oluşan kontenjan fazlalığının 25.624’ünün ön lisans düzeyinde olduğu ve sınava giren öğrenciler ile özellikle Lisans düzeyinde kontenjanlardaki artışın paralel gitmediği de anlaşılıyor.

Devlet üniversitelerindeki özellikle fen edebiyat fakültelerindeki çok fazla olan kontenjan düşüklüğü ve vakıf üniversitelerindeki kontenjan artırımını YÖK Başkanı Yekta Saraç rasyonel planlama olarak açıkladı. YÖK Başkanı Saraç kontenjan sorununa değinirken, bu sene kontenjanlar belirlenirken öğrenci talepleri, doluluk oranları, fiziki imkânlar, ikinci öğretimlerin durumları, geçtiğimiz yıllarda aşırı yükleme yapılan programların rahatlatılması, program açma için şart koşulan öğretim elemanlarının sayısal ve niteliksel yeterlikleri, ülkemizdeki istihdam imkânları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının planlamaları ve görüşleri gibi pek çok faktörü dikkate aldıklarını ve önceki yıllara göre daha rasyonel bir planlama yapıldığını belirtti. Yıllardır seçme ve sıralama sınavları açısından tüm hata, yanlış ve eksikliklerine rağmen ÖSYM kendisi açısından doğru, adaylar açısından da en güvenilir olanı yapıyor.

Haberin Devamı

Şu an için daha iyisi ve daha doğrusundan söz edemiyoruz. Ülkemizde benzeri sınavlar gibi 2 milyona yakın adayın girdiği YGS ve LYS’ler birer sıralama sınavıdır. Doğal olarak bir adayın sınav sonrasında elde ettiği sıralama ne ise onu hedefe götürecek olan da o sıralamadır, gerçek olan da budur. 150 bine giremeyen hukuk ve 40 bine giremeyen de tıp tercihi yapamayacak. YÖK, üniversiteye girişte, Hukuk ve Tıp Fakültelerine 2015 yılından geçerli olmak üzere taban puan sınırı getirdi. İlk uygulama bu yıl tıp ve hukuk fakültelerinde başlayacak belki ilerleyen yıllarda diğer fakültelere de yayılabilecek.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın “Her şey öğretim kalitesini daha da yukarı çekmek için” dediği bu uygulama gerçekten bu bölümleri isteyen tüm adaylar için de doğru bir uygulama. Eğitim ortamlarında daha homojen bir dağılımla tıp doktoru ya da hukuk okumak kaliteyi artıracaktır. Adayların tercihlerini yaparken buna dikkat etmeleri gerekiyor. Üniversiteye, özellikle de tıp ve hukuk fakültelerine giriş, eskiye oranla, bu yıldan itibaren çok daha zor olacak. Bu yıl, ikinci basamak sınavı LYS’de ilk 40 bine giremeyen tıp fakültelerine, ilk 150 bine giremeyen de hukuk fakültesi tercihinde bulunamayacak. Bu sıralamaların puan karşılığı ise tıp için MF-3’te 400, TM-3’te ise 300 puana yakın. Hukuk fakülteleri bu yıl TM-2 yerine TM-3 puan türüne göre öğrenci alacak bunu da unutmamak gerek.

Haberin Devamı

Geçen yılın (2014 ÖSYS) verilerine bakıldığında;

MF puan türlerinde en son yerleşen adayın başarı sırası 251 bin 980,

TM puan türlerinde en sona yerleşen adayın başarı sırası 476 bin 400,

TS puan türlerinde en son yerleşen adayın başarı sırası 409 bin 500,

DİL puan türlerinde en son yerleşen adayın başarı sırası da 56 bin 600. Bu veriler gösteriyor ki sınava giren her adayın bir yükseköğretim programına yerleşmesi hiç de zor değil.