Eğitim - Kariyer Kariyer = Multikariyer

Kariyer = Multikariyer

Paylaş
Kariyer = Multikariyer

Profesyonel Koçluk Uygulayıcısı ve Eğitmeni Dr. Murat Soysal: “Adaylar tercihlerinde kişisel, akademik ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilerini geliştirecek şekilde kendilerine yol açan okul ve bölümleri daha fazla dikkate almalıdır” uyarısını yaptı

Palmiyelerin en önemli özelliği tropikal bölgelerde yaygın olması ve deniz kenarlarında en çok tercih edilen ağaç tipi olmasıdır. Başka ağaç türleri bu bölgelerde yaşamlarını kolaylıkla sürdüremezler. Çok daha çabuk büyüyebilen veya daha kalın ve sert olup güçlü gözüken ağaçlar var olmasına rağmen hemen hiç biri palmiyeler kadar bu bölgelere uyum sağlayamaz.

Haberin Devamı

Bunun temel sebebi esnek olma becerilerinin yeteri kadar gelişmemiş olmasıdır. Tropikal fırtınaları gösteren belgeselleri veya filmleri gözünüzün önüne getirin, mutlaka o sahnelerin içinde palmiye ağaçlarını görürsünüz, onlar şiddetli rüzgar karşısında eğilirler, ancak kırılmaz veya yıkılmazlar, nihayetinde dimdik ayakta kalmayı başarırlar. Oysa diğer ağaçlar ne kadar güçlü, alımlı gözükseler de fırtınalara karşı direnç gösterme konusunda palmiyeler kadar ehil değillerdir. Yirmibirinci yüzyılla beraber iş dünyasında kabul edilen bir kavram daha fazla hakim olmaya başladı, multikariyer yani çoklu kariyer.

Bunun anlamı kişinin belirli bir alanda kendini çok iyi yetiştirmesiyle beraber bunu besleyecek alanlarda veya oldukça farklı gözükecek alanlarda da kendini yetiştirmesi demektir. Çünkü artık kariyerin arkasındaki en büyük güç yaratacağınız farkın ne olduğunu çok iyi bir şekilde ortaya konmasıyla ortaya çıkmaktadır, bu kişisel inovasyondur. Bu durum donanım kazanmayı ve doğru sentez yapabilme becerisini gerektirir. Kişi ancak bu şekilde esnek olabilmekte ve fırtınalara karşı daha dirençli olarak ayakta kalabilmeyi başarmaktadır. Temel iki soru vardır; yarattığınız fark nedir ve bu fark ne kadar işlevseldir? Bu sorulara vereceğiniz cevap multikariyerin şifrelerini çözmenizi sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Çoklu kariyerle ilgili durumlar

Kendini yetiştiren gençlerin gerçekte hangi alanın kendisini temsil edeceğini bulma ihtiyacı: Bu realite özellikle ülkemiz koşullarında daha bariz şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle tercih ettiği veya ona tercih edilen yolda mutlu olamayan birey kendisini temsil eden alanı bulmak için farklı alanları deneyimlemek istemektedir. Bu durum insanın bilişsel yapısı ve öğrenme - kabul etme döngüsü ile de uyumludur. Bazı kişiler için bu gerekli olabilmektedir, yani neyin olabileceğini anlamak için neyin olamayacağını görmek gerekebilir.

İş sahiplerinin ve yöneticilerin bir kişiden birden çok alanlarda yararlanma isteği: Aslında bu durum verimlilik açısından çok tercih edilmese de bazen iş gereği kaçınılmaz olabilmektedir. Üretimde çalışan bir bireyin aynı ürünün tanıtım ve pazarlamasında çalışması örneğinde olduğu gibi çalışan kendini farklı alanlarda yetkinleştirmek zorunda kalabilmektedir.

Haberin Devamı

Entelektüel zekayla beraber duygusal, sosyal zekanın öneminin ortaya çıkması: Çoklu zeka kuramı bize tek tip zekanın insanları temsil etmediğini öğretti. Aynı durum iş verimliliği açısından da öne çıkmıştır. Diş hekimliği eğitimi alan kişinin iş yaşamındaki başarısı insan ilişkilerindeki başarısı ve beraber çalıştığı ekibi yönetme becerisiyle iç içedir. Bu durum bireyin beynin farklı bölgelerini geliştirecek donanıma neden ihtiyaç duyduğunu bize göstermektedir.

Kariyer sahibinin tarzını ortaya koyacak şekilde kendini konumlandırılma gereksinimi: Konumlandırılmak bireyin kendisinden ziyade başkalarının onu nerede gördüğü veya görmek istediğiyle ilgilidir. Bu nedenle kişi ancak kendisini güçlü yönlerini ortaya koyarak ve donanımını geliştirerek bir yere kadar taşır ancak bundan sonrası irtibatta olduğu kişilerin onu daha çok nerede konumlandırıldığıyla şekillenir. Birey kendini inovatif olarak olgunlaştırmak ve kişisel marka yaratabilmek için farklı yönlerden beslenmeyi öğrenebilmelidir.

Haberin Devamı

Tercih için sebepleriniz olmalı

Üniversiteye yerleşme döneminde tercih yapacak olan adayların ise yukarıda bahsettiğim unsurları dikkate alarak kendilerine yön çizmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum. Adaylar tercihlerinde kişisel, akademik ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerilerini geliştirecek şekilde kendilerine yol açan okul ve bölümleri daha fazla dikkate almalıdır. Buradan yola çıkarsak özellikle şu konularda öğrencileri geleceğe hazırlayan bölümler tercih sebebi olabilir:

İş dünyasında spesifik olarak tercih edilecek bilgi donanıma sahip olmak,

Bilgi donanımı yönetsel becerilerle pekiştirecek olanakların varlığı,

Birbirini besleyen çift dal ve yan dal fırsatları,

Globalleşen dünya da uluslararası etkileşime ve iş fırsatlarına açık olmak

Kendi içinde bir çok güçlüğü barındıran iş ve sosyal dünya statik değil dinamiktir, insan bu dinamik sürece adapte olmayı ve yönetmeyi başarmalıdır. Bir palmiye ağacı gibi esnek olarak fırtınalı günlerde eğilse de ayakta kalmayı becerebilmeli ve bir basketbol oyuncusu gibi oyunun her yönünü oynayabilecek şekilde kendisini eğitmelidir. Kariyer ancak çok yönlü beslendiğinde gerçek bir kariyer olarak kalıcı olmakta ve bireyi çok daha fazla tatmin etmektedir. Sevgiyle kalın.

Haberin Devamı