Yaşar Özay 12 yıllık eğitimin karşılığı bu olamaz
HABERİ PAYLAŞ

12 yıllık eğitimin karşılığı bu olamaz

Haberin Devamı

Üniversite giriş sınavının birinci basamağı tamamlandı. Jet hızıyla sonuçlar açıklandı. ÖSYM başarıyla sınavı gerçekleştiğini açıkladı. Ama sınav sonuçlarını yargılayan yok. Milli Eğitim Bakanlığı her gün bir başarı haberi geçiyor. Peki Türkçe dersinden sorulan 40 sorudan neden ancak 15’ine cevap veriyorlar? Öğrenciler Matematik’ten sorulan 40 sorunun neden sadece 5’ni cevaplıyor? Sınava giren 700 bin öğrencinin neden üçte biri sadece ve yalnızca 1 soruyu doğru cevaplıyor? Neden 40 Fen sorusundan ancak 4 soruya doğru cevap veriyor? Bir yetkili de çıkıp bu soruları sormuyor.

Bu rakamlar öğrencinin bir saat çalışarak elde ettiği rakamlar değil. 12 yıllık bir çalışmanın karşılığı. Kendimizi kandırıyoruz. Bu rakamlarla hiç bir yere varamayız. Ancak ‘Vatan, Millet, Sakarya’ edebiyatı ile top çeviririz. Bu konunun acil olarak ele alınması gerekir. Ülkenin geleceği olan eğitim konusu ertelenmeye gelmez.

[[HAFTAYA]]

Giren de memnun değil


Başka bir konu da üniversite sınavına giren adayların 700 bini sınava ikinci defa giriyor. Bu adaylar belli bir üniversitelerde okuyorlar. Neden ikinci defa sınava girme ihtiyacı duyuyorlar. Bir tek nedeni var. Girdikleri bölümü beğenmiyorlar. Üniversiteyi beğenmiyorlar. Çünkü araştırma yapmadan, yeterli inceleme yapmadan ‘kapağı atayım’ düşüncesiyle hareket ettikleri için ikinci defa sınava girmek zorunda kalıyorlar. Benim üniversite adaylarına tavsiyem girecekleri bölümleri ve üniversiteleri iyice araştırmaları olacaktır. Ayrıca burs olanaklarını, vakıf üniversitesi ise fiyatını gözden geçirmeleri gerekir.

Üniversiteli işsizler


İşsizlik rakamlarına göre üniversite mezunu 16 milyon genç işsiz. Bu kişilerin büyük çoğunluğu üniversite olsunda ne olursa olsun diye dört yıl okuyup mezun olanlar. Oysa uzmanlar ilgi ve yeteneğine göre bir üniversiteyi okuyan öğrencilerin başarılı olduklarını belirtiyorlar. Önce bir üniversiteye gireyim. Hangi bölüm olursa olsun yaklaşımı hatalı bir yaklaşımdır. Öğretim kadrosu zengin bir üniversitede okumak başarıyı yakalamak için en önemli etkendir. Ancak bunun yanında ilgi ve yetenekte en önemli unsurdur.

Üniversite adaylarından çok soru geliyor. Ne yapalım? Önünüzde bir süre var. Bu süreyi iyi bir planlama ile değerlendirin. Çözebildiğiniz kadar soru çözün. Seçtiğiniz üniversiteyi ve mesleği araştırın. Yapabileceğiniz, ilginiz olan mesleği seçin. Zaman bulursanız seçtiğiniz meslekle ilgili kişilerle konuşun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder