Yaşar Özay Tercih maratonunda son sekiz gün
HABERİ PAYLAŞ

Tercih maratonunda son sekiz gün

Haberin Devamı

İyi bir üniversiteye girme hayali kuran bir milyon aday için karar verme süreci başladı. Uzmanlar, adaylara bölüm seçerken, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda tercih yapmalarını öneriyor

14 Temmuz’a kadar sürecek olan üniversite tercih başvuruları başladı. ÖSYM, 9 günlük tercih süresinin uzatılmayacağını bildirdi. Üniversitelere bu yıl toplam 1 milyon 56 bin 129 kontenjan ayrıldı. Bir önceki yıla göre kontenjan sayıları artarken devlet üniversitelerine 874.989, vakıf üniversitelerine ise 158.393 kontenjan verildi.

Geri kalan kontenjanlar ise KKTC ve yurtdışındaki üniversitelere ayrıldı. Bu yıl tercih kılavuzunda adayların tercihi için 10 bin 718 program bulunuyor. Adaylar tercih işlemlerini ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanan ÖSYS Tercih Kılavuzunu esas alarak yapacak.

Başvuru merkezlerinden başvuru kabul etmeyen ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. ÖSYM’den yapılan açıklamada, sadece elektronik ortamda yapılacak tercihlerin işleme alınacağı belirtilirken, adayların tercih süresi içinde tercih değişikliği yapabileceği ifade edildi.

YÖK Başkanı Saraç’tan adaylara tercih uyarısı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, tercih yapacak adaylara şu tavsiyelerde bulundu; “okumak istediğiniz programları öncelik sırasına göre sıralayın, daha sonra bu programları hangi üniversitede okumak istiyorsanız, tercih listenizi ona göre oluşturun.

Kılavuzda yenilik


YÖK olarak bu yıl adaylara, dört yıllık programları üniversiteler açısından karşılaştırma yapabilecekleri yeni bir imkan sunduk. Adaylar, tercih edecekleri programlarda kaç öğretim üyesi, kaç profesör ve kaç doçent bulunduğunu görebilecekler. Bu uygulama ile adayların üniversiteleri karşılaştırarak doğru tercih yapabileceklerini düşünüyorum.” Üniversite hayatının sadece bir programda öğrenim görmek olmadığını belirten Saraç, “Öğrencilerin, üniversitelerin sosyal ortamına ve sundukları sosyal imkanlara dair bilgi de toplamaları gerekir. Bütün tercih haklarını kullanmak bazen istenilmeyen bir programda veya üniversitede okumaya yahut yeniden sınava girmeye yol açmaktadır. Dolayısıyla kendilerini bütün tercihleri doldurmak zorunda hissetmesinler” diye konuştu.

Yerleştirme nasıl yapılacak?

- Tercihlerini kılavuzda belirtilen koşullara göre yapan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek. Puanı en yüksek olan adaylara öncelik verilecek.

- Bir adayın puanı ne kadar yüksek olursa olsun ancak bir programa kayıt yaptırma hakkı buluyor. Adayın kayıt hakkı kazandığı program dışında daha düşük bir programa dahi kayıt hakkı bulunmuyor.

-Kayıt hakkı kazanan aday, programa kayıt yaptırmasa dahi başarı puanı 0.12 yerine 0.06 katsayı ile çarpılır bu da adayın puanının yarı yarıya düşmesi demek.



İlk 5 tercih önemli


- Tercih yaparken en üst sıraya en çok istediğiniz 5 bölümü, en alt sıralara da girme şansınız en yüksek olduğu 5 bölümü yazın.

- Tercih edeceğiniz bölümün özel şartlarını okumadan kesinlikte tercih etmeyin. Aksi takdirde o bölümü kazansanız dahi özel şartları yerine getiremediğiniz için kayıt olamazsınız.

- Özel yetenekle öğrenci alan programlara girmek isteyen adayların bu bölümler için tercih yapması gerekmiyor. Yetenek sınavları için başvurular üniversiteler aracılığıyla yapılıyor. Ancak hem yetenek hem de puanla öğrenci alan bölümlere girmek istiyorsanız tercih formu doldurmanız gerekiyor.

Yenilikler

- Ön lisans programlarına ‘okul birinciliği’ kontenjanı verildi,

- Ön lisans bölümlerinin kontenjanlarına Sınavsız Geçiş Kontenjanı (SGK) ve YGS Puanı ile Alan Kontenjan (YGSK) ayrımı getirildi ve bütün iki yıllık kontenjanlar ‘Tablo-3’ adı altında toplandı.

- 4 yıllık bölümlerde kaç profesör, doçent, yardımcı doçent ve görevlendirmeli öğretim üyesi olduğu sayısı da yazıldı.

- Puan türü değişen hukuk fakültesinin başarı sıraları kılavuzda yer almıyor.

Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

- İstemediğiniz bölümleri yazmayın. Her yıl 500 bin aday istemediği bölümü tercih ettiği için sene kaybediyor.

- 30 tercih hakkı olan olan adaylar, tercih süresi içinde tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. Ancak, sadece listeye yazılan üniversite ve bölümlerin sıralaması değiştirilebilecek. Bir üniversite ve bölümü silip yerine başka bir üniversite veya bölüm yazma imkanı yok.

- Adayların en çok merak ettiği “Puana göre mi yoksa başarı sırasına göre mi tercih yapmalıyım?” sorusuna uzmanlar, “Sıralamaları yaparken başarı sıranızı dikkate alın. Çünkü puanlar, her yıl sınavların zorluk derecesine göre değişiyor. Bu nedenle en doğru tercih, başarı sırasına göre yapılan tercihtir” diyerek adayları uyardı.

Tercih yaparken yapılan yanlışlar


- Başarı sırasını dikkate almadan tercih yapmak

- Özel şartlara dikkat etmemek

- Program yerine üniversite tercihi yapmak: Bazı üniversitelerin diğerlerine göre daha avantajlı olduğu doğrudur. Ancak tercihlerinizde önceliği programlara vermelisiniz. Çünkü sizi meslek sahibi yapacak olan üniversite değil okuyacağınız bölümdür.

-Puan ziyan olmasın diye yüksek puanlı fakat istenmeyen programların yazılması doğru bir karar değildir. Mutlu olacağınız, yeteneklerinize ve ilgilerinize uygun programları seçmeniz sizin için daha doğru bir karardır. Bu nedenle istediğiniz ve birbirine yakın programları tercih edin.

-İlgi, istek ve yetenekler dikkate alınmadan tercih yapmak doğru bir karar değildir. Tercihiniz aslında sizinle birlikte ömrünüzün sonuna kadar yaşayacak mesleğinizdir. Bu nedenle keşke demeyeceğiniz ve sizi mutlu edecek bir tercih listesi yapmalısınız.

- Yeni açılan bölüm ve programları tercih ederken aynı program ve bölümlerin başka üniversitelerdeki başarı sırasını göz önüne alarak tercih yapmalısınız. Fakat bu bölüm ve programların aynı başarı sırasında olacağı anlamına gelmediğini aklınızın bir kenarında tutmanızda yarar var.

Okul birincilerinin avantajları neler, nasıl tercih yapmalılar?

-Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar, öncelikle genel kontenjandan, genel kontenjandan yerleşemedikleri durumlarda yükseköğretim programlarında okul birincileri için ek olarak ayrılacak kontenjanlardan yararlandırılacak.

- Bu yılın okul birincileri bu kontenjanlardan, 2015-ÖSYS'ye girmek koşuluyla, sadece 2015-ÖSYS'de yararlanırlar.

- Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı olduğundan tercihlerinin tümünü çok tercih edilen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebilirler.

- Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir

Sınavsız geçiş tercihleri nasıl yapılacak?

- Sınavsız geçişte mezuniyet yılına göre adaylara öncelik verilecek. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasına göre yapılacak.

- Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilecek.

- Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilirken,

-Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilecek.

- Önlisans kontenjanlarının yüzde 60’ı sınavsız geçiş ile, yüzde 40’ı YGS puanı ile öğrenci alacak.

Üniversite kayıtları Ağustos’ta

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversitelere kayıtlar 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. İlk defa geçen yıl başlatılan ekayıt uygulaması bu yıl tüm devlet üniversiteleri için yapılacak. Üniversitelere e-kayıtlar ise 28 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kıbrıs’ta tıp ve hukuk fakültelerine baraj yok


Bu yıl tıp ve hukuk fakültelerine getirilen baraj puanı uygulaması KKTC üniversitelerinde uygulanmayacak. Baraja takılmadan tıp ve hukuk okumak isteyen öğrenciler KKTC’de mezun olup Türkiye’de çalışabilecekler. Türkiye’de tıp için 40 bin, hukuk için 150 bin barajına karşılık KKTC’de 17 bin TL’ye hukuk, 37 bin TL’ye de tıp öğrenimi yapılabilecek. Ancak, gerek Kıbrıs’taki üniversiteler gerekse Azerbaycan’daki üniversitelerde öğrenim görerek Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerde baraj puanı esas alınacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder