Yaşar Özay Üniversite çok öğretim elemanı yok
HABERİ PAYLAŞ

Üniversite çok öğretim elemanı yok

Haberin Devamı

Yeni eğitim-öğretim yılı yaklaşırken üniversitelerin öğretim elemanı açığı da giderek artarak sorun olmaya devam ediyor. Yeni açılan üniversiteler ve artan öğrenci sayısına karşın öğretim elemanı yetersizliği, eğitimin kalitesini de tartışılır hale getiriyor

Ülkemizde 1982 yılında 27 olan üniversite sayısı günümüzde 194’e yükseldi. Son 10 yılda öğrenci sayısı üç kat, öğretim üyesi sayısı ise iki kat arttı. 2014-2015 döneminde Yükseköğretim Kurulu’na bağlı toplam 194 üniversitede 6 milyon 63 bin öğrenci öğretim gördü. Aynı dönemde 148 bin 903 öğretim elemanı görev yaptı. Türkiye’de öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı 50’nin üzerinde. Kimi üniversitelerde rakam 100’den fazla oluyor. Öğretim üyelerinin yüzde 72’si Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde. Doğu ve güneydoğu illerindeki üniversitelerin akademik kadrolarında var olan boşluklar araştırma görevlileri ile doldurulmaya çalışılıyor. Güneydoğu’da çalışan profesörlerin sayısı, Türkiye’de çalışan profesör sayısının sadece yüzde 2,5’i civarında.

‘Yeni üniversite kurulmasın'

Her yeni kurulan üniversitenin, altyapı ve öğretim üyesi bulma sorunu yaşadığını belirten akademisyenler, öğretim elemanı eksikliğinin en büyük nedeninin çok fazla üniversite açılması olduğu görüşünde. Aynı zamanda yeni açılan üniversitelerde her bölüme yer verilmesinin de öğretim elemanı ihtiyacını artırdığı belirtiliyor. Türkiye’nin öğretim elemanı ücretleri sıralamasında OECD ülkeleri arasında 21. sırada yer aldığına dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle de öğretim elemanı sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti.

Üniversitelerde asistan krizi


Üniversitelerde bir yandan öğretim elemanı açığı yaşanırken, araştırma görevlilerinin kadroya alınmaması da sorunu büyütüyor. Türkiye’de sayıları 45 bini bulan araştırma görevlilerinin, sürekli kadroya alınmaları üniversitelerin inisiyatifinde bulunuyor. YÖK’ün 29 Mayıs’ta aldığı kararın ardından birçok üniversitede araştırma görevlilerinin kadroya alınması kabul edilmedi. En son Gazi Üniversitesi’nde 50/d kapsamındaki 765 araştırma görevlisinin kadroya alınması senato kararı ile reddedildi. 9 Temmuz’da toplanan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Senatosu ise 31 Aralık 2009’dan sonra alınan asistanların kalıcı kadroya aktarılmaması kararı aldı. Üniversitede bundan etkilenecek 100 civarında araştırma görevlisi bulunuyor. Araştırma görevlilerinin kadroya alınmak istenmemesinin gerekçeleri arasında ‘dinamizmin bitmesi’ de gösteriliyor. Bu nedenle sürekli kadro yerine 4 yıllık sözleşmeler yapılması isteniyor.

Üniversite harçlarına bu yıl da zam yok


Üniversitelerde birinci öğretim ve açık öğretimde katkı payı tutarları ile ikinci öğretim ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücretlerine bu yıl da zam yapılmayacak. Öğrencilerin katkı payı miktarları en son 2010 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmişti. 2012-2013 eğitim döneminden itibaren, üniversiteyi süresi içinde tamamlayan öğrencilerden alınan harçlar kaldırılmıştı. Üniversite öğrenimini, süresi içinde tamamlayamayan öğrencilerden öngörülen katkı payının yanı sıra, artırımlı katkı payı alınması düzenlemesi ise bu yılın haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edilmişti.

Öğretim üyesi yetiştirme sınavı yapılacak


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında, eylül ve ekim aylarında psikolojik danışmanlık ve rehberlik, mühendislik, mimarlık, iletişim, felsefe, psikoloji ve hukuk alanlarında alan sınavı yapılacağını duyurdu. Alan sınavı yapılmayacak bilim alanlarında ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına yerleştirmelerin ise aralık ayı içerisinde yapılması planlanıyor.

ÖYP KONTENJANLARI AÇIKLANIYOR


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), araştırma görevlilerinden yabancı dil puanı 65 ve üstünde olanların lisansüstü eğitim yapabilmesi için tercih işlemlerinin yarın başlayacağını duyurdu. 2 Eylül saat 18.00’e kadar devam edecek tercih işlemleri YÖK’ün internet sitesi üzerinden yapılacak

Sıradaki haber yükleniyor...
holder