Yaşar Özay Üniversitelerde sıralama tartışması
HABERİ PAYLAŞ

Üniversitelerde sıralama tartışması

Haberin Devamı

Türk üniversitelerinin dünya sıralamasında büyük düşüş yaşaması, sıralamalarla ilgili tartışmaya neden oldu. ODTÜ, düşüşün ‘sıralama yöntemi ve anlayışındaki değişikliklerden’ kaynaklandığını açıkladı. Sonuçların yüksek öğretimdeki vizyon eksikliğini ortaya koyduğunu belirten MEF Üniversitesi ise uluslararası sıralama kuruluşların da şeffaf olmadığını öne sürdü

Uluslararası sıralama kuruluşu The Times Higher Education (THE) tarafından yapılan sıralamada geçen yıl 85’inci olan ODTÜ, bu sene ilk 500’e dahi giremedi. Sıralamada kullanılan 13 performans göstergesine göre ODTÜ’nün performansında bir düşüş bulunmadığını vurgulayan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “Buna karşın, üniversitemizin sıralamasında büyük bir düşüş yaşanmıştır. Bu düşüş ve genel olarak Türk üniversitelerinin sıralamada zemin kaybetmesi, THE’nin sıralama yöntemi ve anlayışındaki değişikliklerden kaynaklanmıştır” görüşünü ifade etti.

‘İŞİ TİCARETE DÖKMÜŞLER’

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ise sıralamadaki düşüşün sadece kriter değişikliğiyle açıklanamayacağını belirterek, “Geçen yıla göre, ana kriterlerden sadece bir tanesi değişmiş. Bu sonuçlar, Türkiye’de yüksek öğretimdeki vizyon eksikliğini ortaya koyuyor. YÖK, hep üniversiteye giriş için birtakım kriterler düşünüyor. Ancak, mezunların kalitesinin artırılması için hiçbir kriter ortaya konulmuyor” dedi. Uluslararası sıralama kuruluşlarının şeffaf olmadığını da söyleyen Prof. Dr. Şahin, “Bu kurumlar, işi ticarete dökmüşler. Sıralamayı yayımlayan kurumun sitesinde, bazı üniversitelerin reklamları var. Hatta, Türkiye’den bir üniversitenin de reklamı bulunuyor” diye konuştu.

‘TÜRKİYE İÇİN ÜZGÜNÜM’

THE’nın baş editörü Phil Baty, Türkiye’nin sıralamadaki yeri için “Bu kötü haber için üzgünüm. Türkiye’de bazı üniversiteler özellikle fizik alanında yapılan deneylerdeki varlıkları ile konumlarını yükseltiyordu. Bu sene bu tarz makalelerin etkisi sınırlandı” dedi.

ÜNİVERSİTELERİN DÜNYA SIRALAMASI

- Koç Üniversitesi (251-300)
- Bilkent Universitesi (351-400)
- Sabancı Üniversitesi (351-400)
- Boğaziçi Ünivesitesi (501-600)
- İstanbul Teknik Üniversitesi (501-600)
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (501-600)
- Anadolu Üniversitesi (600-800)
- Erciyes Üniversitesi (600-800)
- Hacettepe Üniversitesi (600-800)
- İstanbul Üniversitesi (600-800)
- Yıldız Teknik Üniversitesi (600-800)

BOĞAZİÇİ VE İTÜ DE YERİNİ BEĞENMEDİ


Geçen yıl sıralamada 139. olan Boğaziçi Üniversitesi ile 165. olan İTÜ, bu sene ise 501-600 bandında yer alabildi. İki üniversite sıralamayı şöyle değerlendirdi:

- Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Taner Bilgiç: Kriterler ve ağırlıklar farklılaşmasa da, bunların nasıl ölçüldüğü sıralamaları savurabiliyor. Yeniden yükseleceğiz. Bizim yerimiz ilk 200.

- İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca: İTÜ, teknik bir üniversite olması ve sosyal bölümlerinin azlığı nedeniyle farklı bir kulvarda değerlendirilmeli. Zira sosyali fazla olan okullar, karma sıralamada değerlendirme kriterlerinin daha çoğuna cevap verebiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder