Beden Sağlığı Egzama soğuk havayı seviyor (Egzama belirtileri nelerdir?)

Egzama soğuk havayı seviyor (Egzama belirtileri nelerdir?)

Paylaş
Egzama soğuk havayı seviyor (Egzama belirtileri nelerdir?)

Cilt sağlığımız özellikle mevsim dönüşlerinden çok etkileniyor ve bu da birtakım sorunlara yol açıyor. Bu sorunlardan biri olan ve kaşıntı, kızarıklık ile kendini gösteren egzamaya karşı cildi kurutan kese, lif gibi uygulamalardan uzak durmak ve cildi doğru nemlendirmek çok önemli

Kış mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının hızla düşmesiyle birlikte cilt problemlerinde artış görüldüğünü ifade eden Türk Dermatoloji Derneği Üyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nilgün Şentürk, en sık cilt kuruluğu ile karşılaşıldığını belirtti.

EGZAMA NASIL OLUŞUR?

Soğuk havanın, hassas cilt yapısına sahip kişilerde egzama gelişme riskini de artırdığına vurgu yapan Prof.Dr. Nilgün Şentürk, "Egzamaya yatkın olan kişiler düşük hava sıcaklığından daha çok etkileniyor. Soğuk havada dışarıda rüzgar, içeride de merkezi ısıtmanın kullanıldığı yerlerde cilt kuruluğu artıyor. Soğuğa bağlı egzamada özellikle el ya da alt bacağın yan kısımlarında porselen çatlağı gibi kızarık zeminde ince deride çatlaklar oluşur" dedi.

UFAK DÜŞÜŞLER BİLE ETKİLİYOR

Hava sıcaklığındaki düşüşün egzama gelişme riskini artırdığına yönelik bilimsel çalışmaların yapıldığını ve bunların alandaki tıp dergilerinde yayımlandığını anlatan Prof.Dr. Nilgün Şentürk, şunları kaydetti:

"Münih Teknik Üniversitesi (Technische Universitat München) Allerji ve Dermatoloji Bölümü'nde yapılan bir araştırmada, ortam ısısındaki hafif düşüşlerin bile örneğin 32'den 25 dereceye düşüş gibi özellikle egzamaya yatkın olan kişilerde deride histamin salınımını artırarak kaşıntıya neden olduğu gösterildi. Bunun yanı sıra J Fam Health Care isimli tıp dergisinde soğuk havanın egzamayı tetiklediğini gösteren ayrı bir çalışma yayımlandı."

KESE, LİF UYGULAMALARI KURULUĞU ARTIRIYOR

Prof.Dr. Nilgün Şentürk kaşıntı ve kuruluk şikayeti olanların banyoda kurutucu duş jelleri yerine nemlendirici içerikli ürünleri tercih etmeleri, aşırı sıcak sudan, kese ve lif uygulamalarından kaçınılması gerektiğini aktardı.

BANYO SONRASI İLK 3 DAKİKA ÇOK ÖNEMLİ

Banyo sonrası ilk 3 dakika içinde vücudun nemlendirilmesinin önem taşıdığını dile getiren Prof.Dr. Nilgün Şentürk, "Banyo sonrasında vücut sert havluyla kurulanmamalı. Yumuşak bir havluyla vücudun nemi alınarak ince bir tabaka halinde nemlendirici kullanılması egzamayı önleme açısından çok katkı sağlar, kuru kaşıntıyı tedavi eder. Soğuk ve kuru havanın egzamayı artırdığı unutulmamalı. Bu nedenle egzamaya yatkın kişilerin bu aylarda önlem alması gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı