Beden Sağlığı Egzersiz yap kalbini koru

Egzersiz yap kalbini koru

Paylaş
Egzersiz yap kalbini koru

Kırşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Reha Arsan, şişmanlık, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzı gibi etkenlerin kalp hastalıkları riskini artırdığını söyledi

Opr. Dr. Arsan, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının 1'inci sırada yer aldığını kaydetti. Opr. Dr. Arsan, risk taşıyan kişilerin EKG çektirip kan tahlillerini yaptırarak muayene olduktan sonra gerekli önlemleri alarak yaşamını devam ettirmesi gerektiğini belirtti.

Opr. Dr. Arsan şunları söyledi: “Kalp hastalıklarında risk faktörleri dediğimiz zaman en başta hipertansiyon, kolesterol yüksekliği dediğimiz hiperlipidemi ve hipergliseridemi, şişmanlık, sigara kullanımı, şeker hastalığı, ‘sedenter yaşam’ dediğimiz hareketsiz, yürüyüş yapılmadan, daha çok evde oturarak egzersiz olmayan yaşam tarzı, aşırı kilo ve sigara kullanımı gelmektedir.

"AİLESEL VE GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ"


Kalp hastalarının kullandığı ilaçları özellikle tansiyon, kalp ve kolesterol ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları, tahlillerini sık yaptırmaları gerekmektedir. Ailesel, genetik yatkınlık önemli. Ailesinde kalp rahatsızlığı olan ve hayatını kaybetmiş kişiler de varsa bu kişilerde birkaç risk faktörü daha var. Ailesel yatkınlığı da varsa kısa zamanda doktora gidip tahlillerini yaptırıp, EKG’sini çektirip, muayene olduktan sonra ileriye yönelik tedbirler alması gerekmektedir.”

Salih GÜNER/KIRŞEHİR, (DHA)

Haberin Devamı