Beden Sağlığı Egzersiz yapmak Alzheimer'dan koruyor

Egzersiz yapmak Alzheimer'dan koruyor

Paylaş
Egzersiz yapmak Alzheimer'dan koruyor

85'li yaşlara gelindiğinde Türkiye'de her 2 kişiden 1'inde Alzheimer ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Mehmet Ünal "Egzersiz Alzheimer'a giden süreci yavaşlatan, hatta durdurabilen bir güce sahip" dedi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi "Alzheimerlı Olmak Alzheimerlı Hasta İle Yaşamak" konulu sempozyum düzenledi.

Sempozyumda Alzheimer'ı bütün yönleriyle irdelemeye çalıştıklarını söyleyen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, "Güzel bir haber, yaş ortalamamız artıyor. Ancak kötü haber yaş ortalamamızın artışıyla paralel olaraktan maalesef Alzheimerlı hasta sayımız artıyor çünkü Alzheimer hastalığı 65’li yaşlardan sonra maalesef her 5 yılda bir kendini ikiye katlıyor. Onun için 65’li yaşlarda yüzde 6’larda 6 buçuklarda olan oran, 85’li yaşlara geldiğimizde toplumdaki her 2 kişiden 1'inin Alzheimerlı olması gibi bir korkutucu tabloyla karşı karşıya bırakıyor bizi" dedi.


'MUTLAKA EGZERSİZ YAPIN'


Günümüzün bir bölümünü muhakkak egzersize ayırmak gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ünal, "Fiziksel aktivite buradaki en koruyucu faktörlerden bir tanesi. Sürekli zihinsel aktivitelerimiz en koruyucu faktörlerden diğer biri. Onun için spor, egzersiz sürekli yaşantımızın içerisinde bulunsun istiyorum. Yani yemek yemek kadar, su içmek kadar doğal olsun. Günümüzün muhakkak bir bölümünü egzersize ayıralım. Egzersiz alzheimera giden süreci yavaşlatan, hatta durdurabilen bir süreç belki de. Çünkü yaşlılıkta kas iskelet sistemimizdeki kayıplar, denge problemleri gibi çok ciddi problemlerin yaşanmasına neden oluyor. Yani yaşlanmak doğal bir süreç ama sağlıklı yaşlanabilmek lazım. İşteAalzheimer bu sağlıklı yaşlanabilmeyi ortadan kaldıran bir faktör. Onun için sporumuzu yapalım, bol bol kitap okuyalım, müzik dinleyelim, resim yapalım, sanatsal aktivitelerin içerisinde olalım. Çevremizde ailemizden insanlar olsun, sevdiğimiz insanlar olsun ve dostlarımız olsun. Onlarla zaman geçirelim" dedi.




Haberin Devamı