Cumartesi Postası Ehliyetsiz şampiyon: Ali Türkkan

Ehliyetsiz şampiyon: Ali Türkkan

Paylaş
Ehliyetsiz şampiyon: Ali Türkkan

Ali Türkkan 17 yaşında. Liseli. Henüz ehliyeti yok!Ama 6 yaşından beri otomobil sporlarında onlarca şampiyonluğu ve kupası var. Seneye üniversiteye başlayacak. Havacılık okuyup pilot olmayı hedefliyor

RÖPORTAJ: CANAN DANYILDIZ

FOTOĞRAFLAR: ERAY AKIN

Borusan Motorsport takımına katıldım


■ Adını İzmir’deki yarışta duyduk...

Uluslararası yarışlara katılmış hızlı ve deneyimli pilotların start aldığı ‘Şampiyonlar Şampiyonası’ Mart’ta İzmir’de yapıldı. Federasyon Başkanı Serkan Yazıcı’nın davetiyle ben de katıldım. Pistte ‘En Hızlı Tur’ rekoru kırdım. Deneyimli yarışçıların arasında yarı finale çıktım. Benden desteğini esirgemeyen Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Serkan Ağabey’e ne kadar teşekkür etsem azdır.

■ Tüm masrafı sen mi karşılıyorsun?

Tabii ki yapmıyorum. Borusan Motorsport takımına katıldım. Bu sene BMW 3.20’si ile Türkiye Pist Şampiyonası takvimindeki 10 yarışta start alacağım. Bu yarışlardan biri Yunanistan’da. Borusan’ın Otomotiv Motorsport’un desteklediği ve takım adına yarışan tek Türk pilot benim.

■ Ne zaman başladın bu spora?

Altı yaşında karting ile başladım. 2006’da ‘25 Küçük Adam’ projesine katıldım. İleriki yıllar için pilot yetiştirmeyi amaçlayan ve federasyon tarafından organize edilen bir projeydi bu. Merakımın kaynağı babam. Çünkü babam rallici. Bizim evde otomobil sporları o kadar çok konuşuluyor ki, etkilenmiş olmam çok doğal.



■ Baba-oğul birbirinizi kıskanıyor musunuz?

Ne mutlu ki bu sporda babamdan iyiyim. Babamdan daha hızlı otomobil kullanıyorum. Spora daha erken yaşta başlamam ve bu işin eğitimini almam bunda etkili oldu.

■ Babandan cesur musun?

Otomobil sporunun cesaretle ilgisi yok. Ben otomobilin içinde ne yaptığımı iyi biliyorum. İşin sırrı bu.

■ Ama ehliyetin yok...

Ehliyet alma yaşımın dolmasına bir ay var. Otomobil sporlarının bazı dalları ehliyetsiz yapılabiliyor. Benim uluslararası pist lisansım var. Pistte, yani trafiğe kapalı alanda bu sporu yapabilirim. Ama ralli yani yol yarışı için ehliyete ihtiyaç var. Onun için de şimdilik ralli yapmıyorum.

■ Ehliyeti olmayan herkes bunu yapabilir mi?

Yapamaz. Çünkü, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu sizdeki altyapıya, eğitime bakıyor. Bunları yeterli bulursa pist yarış lisansı veriyor. Özetle otomobil kullanmayı bilen hatta ehliyeti olan biri federasyon izin vermezse start alamaz.

■ Çok sakinsin...

Sakin ve dengeli olmam kazanma isteğimi yok etmez. Ayrıca isteğim olmazsa hızlı gidemem. Bir pilot için en önemli şeylerden biri kazanma isteğidir. O da bende fazlasıyla var.

■ Start aldığın en önemli yarış hangisiydi?

2016’da Dünya Rallycross Şampiyonası’nda yarışan en genç ve tek Türk bendim. Derecem yok.

■ Okulla aran nasıl?

Lisedeyim. Okula can atarak gittiğim söylenemez. Neyse ki bu yıl bitiyor. 60’tan aşağı da notum yok. Üniversitede havacılık okuyup pilot olmayı hedefliyorum.

270 KiLOMETRE SÜRATE ÇIKTIM


■ Atlattığın en büyük tehlike neydi?

Kendi hatam yüzünden pek kaza yapmadım. Bir yarışta rakibimin bana çarpması nedeniyle iki takla attım.

■ Rekorun var mı?

Belçika, Spa pistindeki antrenmanda 270 kilometre hıza ulaştım.

■ Bu spor tehlikeli değil mi?

Otomobiller yüksek güvenlikli. Tulumdan kaska kullandığımız tüm ekipmanlar uluslararası standartlarda. Tehlikesiz diyemem. Ama gözüktüğünden daha az tehlikeli. Trafikte olacak bir kazanın bilançosu inanın çok daha büyük olur. Durup dururken pistte kimse size kamyonla çarpmaz!!!

Sokakta otomobil kullanmak keyifli değil

■ 17 yaşındasın ama çok olgunsun...

Uzun zamandır bu sporun içindeyim. Aldığım eğitimlerle olgunlaştım. Benden büyük insanlarla arkadaşlık etmek de beni büyüttü.

■ Örnek aldığın pilot kim?

Max Verstappen. Dünyaca ünlü bir pilot. Formula 1’de yarışıyor ve henüz 19 yaşında. Benim yaşımda biri için özenilmeyecek gibi değil.

■ Otomobil tamir edebiliyor musun?

Parçaları tanırım ama tamir edemem. Babam Burak Türkkan, öğrenmem konusunda çok nasihat ediyor. İyi pilot, aracının mekaniğini de iyi bilmeli diyor.

■ Ehliyetin yok! Babanın arabasını çaldın mı?

Aklımın ucundan bile geçmedi. 24 saat otomobille içiçeyim. Ayrıca sıkışık trafikte araba kullanmanın da pek keyifli bir iş olduğunu düşünmüyorum. Sokakta saçma bir hareket yaparsam üstelik bunu ehliyetsiz yaparsam başıma gelecekleri iyi biliyorum.

■ Haftada kaç saat antrenman yapıyorsun?
Okul var. Sandığınız kadar çok antrenman yapma şansım olmuyor. Bizim sporumuzda antrenman neredeyse yarış kadar zahmetli ve pahalı bir operasyon. Teknisyenler, otomobiller, hepimiz birer masrafız.

Haberin Devamı