Yaşam Ejder meyvesinin faydası 'betalain'den geliyor

Ejder meyvesinin faydası 'betalain'den geliyor

Paylaş
Ejder meyvesinin faydası 'betalain'den geliyor

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin menüsünde yer alınca gündeme gelen 'ejder meyvesi' proteini koruyan 'betalain' içeriyor. İşte ejder meyvesinin faydaları...

Ejder meyvesi diğer adıyla pitaya, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 30 Ağustos Resepsiyonu’nda menüde yer alınca gündeme geldi. Mersin’de 2014’te yetiştirilmeye başlanan meyvenin tanesi 7-15 lira arasında satılıyor. Kökeni Orta Amerika olan ejder meyvesi Çin, İsrail, Vietnam, Malezya, Tayland ve Nikaragua’da da yetiştiriliyor.

Haberin Devamı

Türk yetiştiriciler Avrupa’da pahalı olan bu meyveyi, yurt dışına da satmak istiyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ahmet Ünver ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Dr. Mustafa Nizamlıoğlu’nun iki yıllık araştırması, ejder meyvesinin sağlıklı olduğunu gösterdi.

ZENGİN YAĞ ASİTLERİ İÇERİYOR

Zengin yağ asitlerine sahip olan meyvenin en yararlı yönü, proteini koruyan betalain içermesi. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu meyvenin çekirdek, kabuk ve etli kısmında yoğun betalain bileşenlerine rastladıklarını belirtti. Betalain bileşenleri, kırmızı pitayalarda daha çok görülüyor.

Araştırmaların sürdüğünü söyleyen Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, pitaya çiçeklerinin çay olarak da kullanılabileceğini söyledi. Meyvenin çekirdekten ayrılmasının zor olduğunu, çekirdekle birlikte yenildiğini aktaran Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, çekirdeğin de çok faydalı olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

SAKSIDA DA YETİŞİYOR

Ejder meyvesi (pitaya) farklı bir tada sahip subtropikal meyvelerden biri. Bahçe ve seranın yanı sıra saksıda da yetiştirmek mümkün. Ekilen tohumlar 15 günde çimlenir. Çimlendirme süresince bol su isteyen pitaya, kaktüs halini alınca suya fazla ihtiyaç duymaz. Geceleri çiçek açar. Fakat gün doğumunda çiçekler solar, bu nedenle tozlaşma işlemini yarasalar yapar. Pitayanın meyve verebilmesi için en az iki ağaç gereklidir. Bu iki ağacın çiçeklerinin birbirini döllemesi sonucunda meyve verirler. Bitki 40 dereceye kadar sıcağa ve çok kısa süreli soğuğa dayanıyor.