Eğitim - Kariyer Ek yerleştirme nedir? Ek puanlı yerleştirme ne demektir?

Ek yerleştirme nedir? Ek puanlı yerleştirme ne demektir?

Paylaş
Ek yerleştirme nedir? Ek puanlı yerleştirme ne demektir?

Üniversite tercihleri için önemli bir yere sahip olan ek yerleştirme, normal tercih döneminde herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için fırsat doğuracak. Peki ek yerleştirme nedir ve nasıl yapılır? İşte detaylar

ÖSYM'nin açmış olduğu tercih döneminin sonunda herhangi bir okula yerleşemeyen adaylar için ikinci bir şans niteliğinde olacak olan ek yerleştirme, geride kalan kontenjanlar üzerinden gerçekleşecek. Peki ek yerleştirme nedir?

EK YERLEŞTİRME NEDİR?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecekt. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

Ek yerleştirme tercih ücreti 15 TL. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacak.

EK PUANLI YERLEŞTİRME NEDİR?

Ek puanlı yerleştirme, 2012 yılında alınan karar ile kaldırılmıştır. Bu puan türü meslek ve ticaret liseleri gibi mesleki eğitim veren liselerce kullanılmaktaydı. Ancak meslek ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden önce kayıt olan adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilecek.

İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar ek puanları hesaplanmış olsa bile lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmezler.

Haberin Devamı