Beden Sağlığı Ekilen saçlara özel bakım gerekir mi? (Saç ekimi hakkında her şey)

Ekilen saçlara özel bakım gerekir mi? (Saç ekimi hakkında her şey)

Paylaş
Ekilen saçlara özel bakım gerekir mi? (Saç ekimi hakkında her şey)

Saç ekimi sonrası merak edilen konulardan biri de ekilen saçların özel bir bakıma ihtiyacı olup olmadığı. Peki ekilen saçlara nasıl bir bakım uygulanmalı?

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Abdullah Etöz anlattı:

Saç ekimi için ideal yaş var mı?

Hayır. Yanığa bağlı saçlarının bir kısmını kaybetmiş küçük bir kız çocuğuna da saç ekimi yapılabilir. Ancak erkek tipi saç dökülmesi olanlara en az 25 yaşını doldurmalarını tavsiye ediyorum. Hormonal durumun sabit kalması ve sivilce döneminin geçmesi saç ekimindeki başarıyı artırır.

Saç ekimi için en uygun zaman nedir?

Kendinize ayırdığınız bir haftalık bir zaman dilimi en uygun zamandır. Saç ekimi sonrasında ekilen bölgede erkenden kuruma olmasını isteriz. Bu nedenle buharlaşmanın en hızlı olduğu dönemler iyi dönemlerdir. Yaz mevsimi bu açıdan idealdir. Elbette yaz dışında da her mevsim yapılabilir.

Hastalar nelere dikkat etmeli?

Saç ekimi cerrahi bir işlemdir. Sadece hastane ortamında ekim yapılmalı. Örneğin 5 bin greft ekilmiş bir hastanın kafasında 5 bin verici, 5 bin alıcı delik açılır. 10 bin delik açılan deride enfeksiyon, ödem meydana gelebilir. Bu sırada hastanın kan basıncı, kan şekeri, tansiyonu gibi etkenler de önemli. Bu nedenle hasta güvenliğini en üst düzeyde tutan hastane ortamlarında yapılmasını öneriyorum.

Sarışınlar saç ektirebilir mi?

Evet. Çok ince saçlı sarışınlar ya da beyazlamış saçı olanlar da ektirebilir. Bazen ekilen saç beyaz olsada geçici olarak siyah çıkabilir. Ancak sonradan yeniden beyazlaşır. Saçta pigment üretimiyle ilgili olan bu durum kökleri etkilemez. Sağlıklı kök her zaman ekilebilir.

Ekim yapılana bir daha yapılır mı?

Daha önce farklı tekniklerle ekim yapılmış ya da yıllar önce ekim yapılmış ancak orijinal saçlarında dökülme olması sonrasında seyreklik şikayetiyle başvuran hastalarda verici alanda yeterli ise sıkılaştırıcı ekimler yapılabilir. Önemli olan aldığımız bölgede belirgin açıklık bırakmadan saç ekimini yapabilmektir.

■ Ekilen saçlar özel bakım gerektirir mi?

Ekilen saçlar ensede bölgesinden alınır. Bunun en büyük avantajı şu: İki kulak arkasındaki bölgedeki saç kökleri genetik olarak dökülmemeye şifrelenmiştir. Yaşam boyu saç üretirler. Bu kökler nakledildikleri yerde kendi gen özelliklerini taşır. Dolayısıyla sizinle birlikte ömür boyu yaşar. Özel bakıma ihtiyaç yoktur.

Saç ekiminden sonraki süreç nasıldır?

2 hafta zorlayıcı egzersiz önerilmez. Bu durum kılcal kanamalarına yol açarak cilt altında ekilen saç köklerinin beslenmesini bozabilir. Bu nedenle en az 2-3 hafta yürüyüş dışında egzersiz önerilmez. Ekim sonrası hasta 4 gün uçağa binmemeli. İlk 4 günden sonra uçuş serbesttir.

TANSİYON HASTASINA DA UYGUN

Tansiyon hastası da saç ektirebilir. Tansiyon ilaçlarını, kalp ilaçlarını düzenli kullanan ve değerleri normal sınırlarda tutulan her hastaya saç ekimi yapılabilir. Kan sulandırıcı kullananlara ise 7 gün önce bırakmaları, saç ekiminden 3 gün sonra da başlamaları tavsiye edilir.

YARIN: Saç ekimi hakkında doğru bilinen yanlışlar

Haberin Devamı