Ekonomi Ekim ayı ihracatı 10.8 milyar dolar

Ekim ayı ihracatı 10.8 milyar dolar

Paylaş
Ekim ayı ihracatı 10.8 milyar dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yılın Ekim ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 8,84 artışla, 10 milyar 790 milyon dolara yükseldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekim ayında bir ilkin gerçekleştiğini belirterek, “İlk defa ihracat kayıt rakamlarında 10 milyar dolar eşiğini geçtik ve 10.8 milyar dolara ulaştık. Kriz sonrasında 10 milyar dolar eşiğini aşmak bizim için çok önemliydi, bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TİM Ekim ayı ihracat rakamlarını açıklamak üzere Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (STSO) organizasyonu ile kente geldi. STSO Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Meclisi ve İhracatçı Birlikleri Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve STSO Başkanı Osman Yıldırım da katıldı. Toplantıda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Türkiye Ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının 2009- 2010 yıllarının aylık rekorunu kırdığını ve Ekim ayında bir ilk yaşandığını belirtti. İlk defa ihracat rakamlarında 10 milyar dolar eşiğini geçtiklerini kaydeden Büyükkeşi, “Ekim ayı ihracatımız 10.8 milyar dolara ulaştı. 2010 Ekim ayı rakamı 2008 dahil Cumhuriyet tarihindeki en yüksek Ekim ayı ihracat rakamıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇİN'E İHRACAK YÜZDE 90 ARTTI

Kriz sonrasında 10 milyar dolar eşiğini geçmenin kendileri için büyük önem taşıdığını belirten Büyükekşi bu rakamı aşmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.84 artışla 10 milyar 790 milyon dolara yükseldiğini belirten Büyükekşi, Eylül ayına göre de 20.5 artış gösterdiğini söyledi. Büyükkeşi, Ekim ayı ihracat rakamlarına bakıldığında çok ilginç detaylar gördüklerini belirterek şöyle konuştu:

“AB ülkelerine yaptığımız ihracatta aylık bazda önemli gelişmeler var. Almanya’ya yaptığımız ihracat Ekim ayında yüzde 24.5 artış gözterdi. ABD’ye ihracatımız yüzde 21, Çin’e yüzde 90, Kanada’ya yüzde 144, Japonya’ya ise yüzde 18 arttı. Ekim ayında 1 milyar 696 milyon dolar ile en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi yaparken, 1 milyar 367 milyon dolar ihracat ile hazır giyim ve 1 milyar 177 milyon dolar ihracat ile demir çelik sektörümüz otomotivi takip etti.”

TİM verilerine göre, bu yılın Ocak-Ekim döneminde ihracat 92 milyar 674 milyon dolara yükselirken, son 12 aydaki ihracat rakamı ise 111 milyar 632 milyon 354 bin dolarak oldu.

İSTANBUL BİRİNCİ, BURSA İKİNCİ

İhracatta iller bazında ilk sırayı 5 milyar dolar ile İstanbul alırken, Bursa 1 milyar dolar ile ikinci, Kocaeli ise 829 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.Sivas’ın ise bu sıralamada 53’üncü sırada yer aldığı belirtildi. Programda, ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından Sivas’ta üretim yaparak, yüksek düzeyde ihracat gerçekleştiren 2009 yılı ihracat rekortmenlerine de plaket verildi.

Haberin Devamı

Hilal ÖZDEMİR/SİVAS, (DHA)