Beden Sağlığı Eklem tutulması kireçlenmenin haberci belirtisi (Kireçlenme hakkında her şey)

Eklem tutulması kireçlenmenin haberci belirtisi (Kireçlenme hakkında her şey)

Paylaş
Eklem tutulması kireçlenmenin haberci belirtisi (Kireçlenme hakkında her şey)

Kireçlenmenin en büyük belirtilerinden biri eklem tutulması. Peki kireçlenme hangi eklemlerde görülür, kireçlenmenin belirtileri nelerdir?

Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Özgöçmen anlattı:

Kireçlenme hangi eklemlerde görülür?

Başta diz ve kalça gibi yük taşıyan eklemler olmak üzere tüm hareketli eklemler kireçlenmenin hedefindedir. Bel ve boyun omurları, el parmak eklemlerinde de çok sık görülür.

Belirtileri neler?

● Genellikle yavaş ve sinsi şekilde gelişir. Bazen belirtilerin şiddetlendiği alevli dönemler olabilir.

● Ağrı en sık şikayettir. Eklem hareketleriyle ortaya çıkar, eklemler kullanıldıkça ve günün ilerleyen saatlerinde artabilir. Başlangıçta istirahatle dinen ağrılar hastalık ilerlediğinde istirahat sırasında da devam eder.

● Önemli belirtilerden biri tutukluktur. Sabahları yataktan kalkınca veya uzun süren hareketsizlikten sonra eklemlerin ilk hareketi sırasında olur. Çoğunlukla kısa sürelidir ve hareket etmekle ortadan kalkar.

● Hassasiyet ve şişlik de yaygın bir şikayettir. Eklemlere dokunmakla duyarlılık artabilir. Eklem sıvısındaki artış eklemde şişmeye yol açabilir.

● Hastanın hareketi kısıtlanabilir.

● Kıkırdak hasarlanmışsa eklem hareketleri sırasında eklem yüzlerini oluşturan kemik yapının birbirine sürtünme sesi duyulabilir.



Eklemlerin hareketi sırasında sesler çıkar mı?

Çıtırtı sesi eklemlerin hareketi sırasında duyulur. Normal fizyolojik süreçte eklemi çevreleyen yapılarda gaz birikir. Hareket sırasında bağ, eklem kapsülü veya eklem boşluğunda oluşan gaz baloncukları ses çıkarırlar. Bu, günlük yaşamda tekrarlayan zararsız bir olaydır. Bazen, parmakların kütürdetilmesi gibi tendonların (kasları kemiklere bağlayan doku) kemik çıkıntılar üzerinde kayma hareketinden kaynaklanan sesler de duyulabilir. Ağrı eşlik etmiyorsa bu çıtırtı veya kütürtü sesleri de normal kabul edilir. Ancak eklem hareketleri sırasında çıkan seslerin eklem kireçlenmesi veya iltihaplı eklem romatizmalarında önemli bir bulgu olabileceği de bilinmeli.

Şekil bozukluğu ne zaman oluşur?

Genellikle kireçlenmenin ileri dönemlerinde ortaya çıkar. Örneğin el parmak eklemlerinde küçük kemik yumruları oluşabilir. Ya da dizlerde eklem hasarı, bacakların dışa doğru eğri görünmesine yol açabilir.

BAZI HASTALIKLAR RİSKİ ARTIRIR

● Kireçlenme yaş ilerledikçe daha sık ortaya çıkar. 65 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 90’ında eklemlerde kireçlenme görülür.

● 55 yaş altında kadın ve erkeklerde eşit orandadır. 55 yaş üzerinde kadınlarda daha fazla rastlanır.

● 55 yaş üzerinde kadınlarda el ve dizler, erkeklerde ise kalçalar daha sık tutulur.

● Hastalık için başlıca riskler şunlar: Yaşın ilerlemesi, şişmanlık, eklem incinmesi, D vitamini eksikliği, romatoid artrit, tiroid bezinin yetersiz çalışması gibi bazı hastalıklar.

● El tipi kireçlenmenin genetik yönü daha fazladır. Bu, ailenizde varsa sizde hastalığın ortaya çıkma riskinin yüksek olduğunu gösterir.

YARIN: Teşhis için hangi yöntemler kullanılır?

Haberin Devamı