Ekonomi Ekmek zammına Bakan'dan sert tepki

Ekmek zammına Bakan'dan sert tepki

Paylaş
Ekmek zammına Bakan'dan sert tepki

Sanayi Bakanı Nihat Ergün fırıncılara sert çıktı: Federasyonun zam yetkisi yok

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ekmeğe zam yapılacağını açıklayan Fırıncılar Federasyonu'na sert çıktı.

Haberin Devamı

Ergün, zammı gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, "Kimse spekülasyon yapmasın" dedi. Ergün, Federasyonun zam konusunda yetkili olmadığını vurguladı.

Ergün, ekmeğin üretim maliyeti unsurlarını incelediklerinde bu oranda bir zam yapmayı gerektirecek bir gelişmenin yaşanmadığının görüldüğünü söyledi.

Bakan Ergün, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki heyeti kabulünde ekmek zammıyla ilgili soruları yanıtladı.

FEDERASYON YETKİLİ DEĞİL

''Ekmek fiyatları üzerinde spekülasyon yapmanın anlamı yok'' diyen Bakan Ergün, Fırıncılar Federasyonu'nun, bu konuda yetkili bir organ olmadığını söyledi.

Federasyonun yönlendirici bir açıklama yaptığını belirten Ergün, ''Çünkü bu fiyatlar iller düzeyinde odalar tarafından belirlenmekte, esnaf birliği tarafından onaylanmaktadır. Eğer o şehrin ekmek fiyatını kabul etmeyeceği bir tablo ortaya çıkarsa, kamu idaresi bu duruma müdahale edebilmekte, bir komisyon oluşturulmakta ve bu komisyon ekmeğe yapılan zammın geçerliliği veya iptali konusunda karar alabilmektedir. Bunlar her ilin kendi içinde halledilmesi gereken konulardır. Dolayısıyla konuyla ilgili esnaf odası bir karar aldıysa bunu Birliğin onaylaması sonra da belediye, valilik çapında kamuoyu tarafından itiraz edilmiyor olması gerekir'' dedi.

Haberin Devamı

Bu nedenle Federasyonun bu tür yönlendirici açıklamalar yapmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Ergün, esnaf ve sanatkar odaları, birlikler, federasyon ve konfederasyonları kendileriyle bir açıdan bağlantılı oldukları için ekmekle ilgili spekülasyon yapmamaları konusunda uyardı.

(Hürriyet)