Huban Ayşem Ekmekten yatak odası takımı yapıyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Ekmekten yatak odası takımı yapıyorlar

Paris’teki 78 yıllık ekmek dükkanı şehrin ve dünyanın dört bir yanından müşteri çekiyor. Dünyanın en pahalı ekmeklerini üreten fırında, her ekmek 18-80 lira arası değişen fiyatlara satılıyor. Bu fırıncılar da hepimiz gibi ‘ekmek parası’ için çalışıyor... Ama onların ekmeği farklı. Onlarınkinden dolap bile üretiliyor!

Paris’te bir sabah ekmek alacak olursanız, gitmeniz gereken fırın kesinlikle Saint Germain bölgesindeki Poilane olmalı. Her ne kadar fiyatlar biraz ‘tuzlu’ olsa da garanti ediyorum, Poilane’dan ekmek aldığınıza pişman olmazsınız. Bu ekmeklerin en büyük sırrı, leziz olmasının yanı sıra tazeliğini de bir hafta koruması. Ayrıca Poilane’daki ekmeklerin ağırlığı tam tamına 1,9 kg. Poilane’ı 1932’de Pierre Poilane kurmuş. Ama burası, içeri girdiğinizde sizi çıtır çıtır ekmek ve sıcacık tart kokusuyla karşılayan sıradan bir fırından çok daha fazlası...

Haberin Devamı

80 liraya satıyorlar

Poilana’dan ekmek alacaksanız önce kapıdaki turist kalabalığını aşıp girmeye uğraşacaksınız... Sonra içerdeki çeşitliliği görünce “Hangisini alsam?” derdi başlayacak... Çünkü burada ekmekler çeşit çeşit. Fiyatlar ise 8.45 Euro’dan başlıyor, 40 Euro’ya kadar çıkıyor!!! ‘Ekmek aslanın ağzında’ dedikleri bu olsa gerek. 40 Euro’luk ekmeklerin ne özelliği olduğunu düşünenlere, adının ‘yastık’ olduğunu söylersem ebatları hakkında bir fikir sahibi olurlar herhalde... Pierre Poilane ölünce, 1970’de oğlu Lionel Poilane işleri devralmış ve büyütmeye başlamış. Paris’te iki, Londra’da bir şubesi olan Poilane, Lionel Poilane 2002’de helikopter kazasında ölünce kızı Apollonia’ya kalmış... 1932’den beri hiçbir şeyin değişmediği dükkanın başında güleryüzlü Apollonia duruyor.

Tahtakurusu ekmek de yer mi?

İçeri girince arka duvarlarda ekmek resimlerinin olduğu tablolar görürsünüz. Dükkanın ilk yıllarında Pierre Poilane’nın parasız ressam arkadaşları ekmek alırken para yerine tablo vermeye başlamış. Dolayısıyla Poilane’nın o yıllardan kalma geniş bir tablo koleksiyonu var. Siz de benim gibi pek dikkatli değilseniz içeri girince tavandaki avizeyi fark etmeyebilirsiniz. Bu avize ekmekten imal!!! 1969’da Lionel Poilane, ünlü ressam Salvador Dali ile tanışmış. Gel zaman git zaman, Salvador Dali, Poilane’a ekmekten yapılmış çeşitli heykeller sipariş etmeye başlamış. 1971’de yatak, dolap ve komodinden oluşan bir yatak odası takımı imal etmelerini istemiş; “Bakalım evdeki tahtakuruları bunu da yiyecek mi?” diye de eklemiş. Kulaktan kulağa şehir efsanesi gibi yayılan bu hikaye, tamamen gerçek. Bugün hâlâ çeşitli müzelerde sergilenen bu takıma ait avize de dükkanın tavanında asılı duranın ta kendisi. Ayrıca hiçbir parçayı da tahtakurusu yememiş!!!

Haberin Devamı

Poilane’nın ekmekleri kadar kadar meşhur olan (belki ondan da meşhur) bir kurabiyesi var. Ev yapımı, anne kurabiyesi tadında. Limonlu, tereyağlı, kıtır kıtır... Adı da ‘Punition’. Fransızca ‘ceza’ demek. Böyle cezaya can kurban. Yolum ne zaman Saint Germain’e düşse, mutlaka Poilane’a uğrar, cezamı çekerim.

(Bu yazı 06.11.2010 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder