Ekonomi 1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayılacak mı? 'Torba yasasından umutluyuz'

1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayılacak mı? 'Torba yasasından umutluyuz'

Paylaş
1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayılacak mı? 'Torba yasasından umutluyuz'

EYT yasasının yasalaşmasından sonra geride EYT staj çıraklık mağduriyeti kaldı. 1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayılacak mı? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Ünal, “Mağdur değiliz kandırıldık. Çoğumuz emekli olmak için başvurduğumuzda öğrendik” dedi.

Milyonlarca insanın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının 3 Mart 2023 tarihinde yasalaşmasından sonra geride EYT staj çıraklık mağduriyeti kaldı. 1999 öncesi staj sigortası başlangıç sayılacak mı sorusunun cevabı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e kilitlenen staj mağdurlarına müjde yine gelmemişti. Bundan sonraki süreç ne olacak? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Ünal, “Mağdur değiliz, kandırıldık” diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

"EMEKLİLİK İÇİN BAŞVURDUĞUMUZDA ÖĞRENDİK"

Ünal, staj ve çıraklık mağduriyetinin meslek liselerine giden ve çıraklık yapan kişilere verilen sigorta kartının ve tescil numarasının emeklilik hizmet gününden sayılmamasından kaynaklandığını söyledi. “Kart sadece sağlık ve meslek hastalığı sigorta kolunu kapsıyor” diyen Ünal, şunları söyledi: “Sigorta tescil numarası ile sigortası başlanmış olanlar, yıllar sonra bunun sigorta girişi için kabul edilmediğini ve emeklilik hizmet hesabından sayılmadığını öğrendi. Yaşları 40-45 olan ve 11 yaşından beri iş hayatının içinde olan bu insanlar, EYT yasasıyla bir kez daha mağdur oldu. 8 Eylül 1999 önce SSK kartı ve SSK numarası ile EYT’li olamadılar ve hala 60 yaşına kadar çalışmak zorundalar. 11 yaşından beri çalışan insanlar.”

Haberin Devamı