Ekonomi '101 ülkeye zeytin satıyoruz'

'101 ülkeye zeytin satıyoruz'

Paylaş
'101 ülkeye zeytin satıyoruz'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kilis'te katıldığı Organik Zeytin Şenliği'nde Türkiye'nin zeytin üretiminde dünyada ilk sıralarda olduğunu belirterek, "Şu anda dünyanın 101 ülkesine zeytin ihraç ediyoruz. Markalaşarak pazarı genişletmemiz gerekiyor" dedi

Bakan Mehdi Eker, Kilis’te bu yıl 2’ncisi düzenlenen Organik Zeytin Şenliği ve toplu açılış ile temel atma törenine katıldı. Kocabeyli Köyü’nde gerçekleştirilen şenliğe Bakan Eker’in yanı sıra; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, AK Parti Kilis milletvekilleri Fuat Karakuş, Ahmet Salih Dal, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, bürokratlar ve davetliler katıldı.

Şenlikte konuşan Bakan Mehdi Eker, Kilis’te 100 bin hektar tarım alanının sadece 24 bin hektarında tarım yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Kilis’te, 24 bin hektar üzerinde tarım yapılıyor. Kilis nüfusu kadar Suriyeliyi barındırıyor. Zulme uğramış bu insanlara kucağını açması ve misafirperverlik yapması çok önemlidir. Kilis’in kalkınması için sektörel anlamda çalışma yapıyoruz. Tarım sektörü de bunlardan biridir. Kilis’te 100 bin hektar tarım alanı var. Tek başına zira üretim yetmiyor. Gıda, sanayi üretiminin yaygınlaştırılması gerekiyor. Buralarda üretilen ürünleri uzak ve yakın yerlere satılması önemlidir. Bugün tarım bakanlığı tarafından destek verdiğimiz tesislerin açılışını yapıyoruz. Bazılarının da temelini atıyoruz. Bakanlık olarak Kilis’te 39 tesise hibe desteği verdik. 33’ü bitti, diğerleri devam ediyor. Şu zamana kadar 31 milyon liralık üreticiye destek sağladık."

"ZEYTİN YAĞI TÜKETİMİNDE ÇOK GERİLERDEYİZ"

Türkiye’nin zeytin üretiminde dünyada ilk sıralarda olduğunu ancak zeytinyağı tüketiminde geride olduğunu ifade eden Bakan Mehdi Eker, şunları söyledi:
"Bizden önce Türkiye’nin 99 milyon zeytin ağacı vardı. 2006 yılından beri yaptığımız çalışma sonucu 170 milyon zeytin ağacına yükselttik. Zeytin üretiminde dünyada 2 veya 3’üncü sıralardayız. Zeytinyağını üretiyoruz, tankerler ile İspanya ve İtalya’ya satıyoruz. Markalaşarak bu ürünlerimizi satmamız gerekiyor. 101 ülkeye zeytin satıyoruz. 278 milyon dolarlık ihracatımız var. Eskiden 47 milyon dolardı. Sofralık zeytin ile birlikte 323 milyon dolarlık ihracatımız var. Zeytinyağı tüketiminde çok gerilerdeyiz. Üretimde yaptığımız bu başarıyı tüketimde de yapmalıyız."

Konuşmaların ardından yeni tesislerin temeli ve açılışları gerçekleştirildi. Bakan Eker ve yanındakiler, organik zeytin ve diğer ürünlerin bulunduğu stantları gezdi.


Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, (DHA)

Haberin Devamı