Ekonomi 'Asgari ücret 1424 lira olmalı'

'Asgari ücret 1424 lira olmalı'

Paylaş
'Asgari ücret 1424 lira olmalı'

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 30 Aralık'ta açıklayacağı yeni asgari ücreti görüşüyor. Toplantıda TÜİK temsilcisi, bir işçinin geçimi için gereken tutarın net bin 424 lira olduğunu açıkladı. Mevcut ücret 891 TL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı.

Haberin Devamı

İşçi tarafını Türk-İş’in, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) temsil ettiği komisyona, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın başkanlık yaptı.

Kalkınma Bakanlığı temsilcisinin sunumunun ardından, komisyonun verdiği görev gereği hesap yapan TÜİK temsilcisi, varılan sonuçları açıkladı. Temsilci, ağır işlerde çalışan bir işçinin geçimi için gereken asgari tutarı net bin 424 lira 70 kuruş olarak bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 30 Aralık’ta toplanma kararı alan komisyonun, bu toplantıda yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemesi bekleniyor.

'TALEBİMİZ İNSAN ONURUNA YAKIŞAN BİR ÜCRETİ GEÇERLİ KILMAK'

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerinin ekonominin iyi olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğunu anımsatarak, söz konusu bu iyi tablodan asgari ücretliye düşen refah payının verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Asgari ücretin en düşük devlet memurunun ücreti seviyesine yükseltilmesi yönünde taleplerinin olduğunu ama komisyonun diğer üyelerinin buna sıcak bakmadığını ifade eden Irgat, "Bizim talebimiz insan onuruna yakışan bir ücreti geçerli kılmak. Alım gücünün iyice düştüğü, kriz senaryolarının dillendirildiği bu ortamda, dar gelirliye bir simit parası kadar artışın yapılmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bundan dolayı da TÜİK’in hesapladığı rakam müzakerelerin temelini oluşturmalıdır" dedi.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 891 LİRA

İşçi ve işveren temsilcilerinin 2013’ün aralık ayındaki çetin pazarlığının ardından, 2014’te asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırılmıştı.

Halen bir işçi için brüt bin 134 lira, net 891 lira 3 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, kapıcılar için brüt bin 134 lira, net 963 lira 90 kuruş düzeyinde.

Asgari ücretten normal çalışanlar için 242 lira 97 kuruş, kapıcılar için ise 170 lira 10 kuruş kesinti yapılırken, asgari ücretin işverene toplam maliyeti bin 332 lira 45 kuruşu buluyor.

Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette bu yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er artış planlandığına yer vermişti.

Haberin Devamı

AA