Ekonomi 'Gelişen ülke döviz rezervleri daha fazla düşebilir'

'Gelişen ülke döviz rezervleri daha fazla düşebilir'

Paylaş
'Gelişen ülke döviz rezervleri daha fazla düşebilir'

Fitch Ratings'in Ülke Notları Bölümü Başkanı James McCormack, gelişen ülke döviz rezervlerinin geçen yılın haziran ayından bu yana 524 milyar gerilediğini belirterek, söz konusu rezervlerde daha fazla düşüşün mümkün olduğunu bildirdi

Fitch Ratings’in Ülke Notları Bölümü Başkanı James McCormack tarafından hazırlanan ve mayıs ayı değerlendirmelerinin yer aldığı "Küresel Perspektif" raporu, kuruluşun resmi sitesinde yayımlandı.

Haberin Devamı

Raporda McCormack, gelişen ülke döviz rezervlerinin geçen yılın haziran ayından bu yana 524 milyar dolar gerilediğini belirterek, daha fazla düşüşün mümkün olduğunu kaydetti.

Gelişen ülke piyasaları resmi döviz rezervlerinin, Haziran 2014’te 8,17 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, her ay ortalama 58 milyar dolar eridiğine işaret eden McCormack, bu azalışın büyük oranda Çin ve Rusya liderliğinde gerçekleştiğini dile getirdi. McCormack, geçen yılın aralık ayından bu yana toplam rezervlerde de düşüş yaşandığına dikkati çekerek, "Geçen yılın sonundan bu yılın mart ayına kadar geçen sürede, 167 milyar doları Çin’den kaynaklanmak üzere toplam rezervlerde 385 milyar dolar düşüş gerçekleşti" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Rezervlerdeki azalışın genellikle ödemeler dengesinde baskıya işaret ettiğini aktaran McCormack, şunları kaydetti: "Nisan ayına ilişkin kısmi veriler, gelişen ülke rezervlerindeki azalışın devam ettiğini gösteriyor.

Çin ve Rusya’da, gelişen ülke rezervlerindeki son trendin değişmesinin muhtemel olduğuna ilişkin birkaç sebep var. Diğer gelişen ülkeler ise son aylarda bir parça istikrar sağlanmasına rağmen zayıf emtia fiyatlarıyla karşı karşıya. Ayrıca, gelişen ülkeler için ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında sıkılaşmaya gitmesiyle, küresel sermaye akışlarında daha fazla düzeltmenin gerçekleşeceği beklentileri mevcut."

AA