Ekonomi 'Türkiye'nin Afrika açılımını destekliyoruz'

'Türkiye'nin Afrika açılımını destekliyoruz'

Paylaş
'Türkiye'nin Afrika açılımını destekliyoruz'

Dünya Enerji Konseyi Başkanu Marie-Jose Nadeau, Türkiye'nin Afrika açılımını desteklediklerini belirterek, "Afrika'da hükümet ve kanun düzenleyici kurumlar güçlendiği ve düzenlemeler istikrarlı hale taktirde bölge enerji alanında yatırımlar için bulunmaz fırsatlar sunuyor

Bu yüzden uzun dönemli yatırımları koruyacak sürdürülebilir yasalar yatırımların önünü açacak" dedi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nadeau, Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefini dikkate alarak 2016’da düzenlenecek 23. Dünya Enerji Kongresi’ni İstanbul’da düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Nadeau, Kongre’de enerjiye erişim, tedarik güvenliği ve sürdürülebilirlik başlıklarının konuşulacağının altını çizerek, "Dünya Enerji Konseyi olarak Türkiye’nin Afrika açılımını destekliyoruz ve bu yüzden İstanbul’da düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi’nde Afrika’ya özel bir gün ayırdık. Özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerinden tüm bakanlar Kongre’ye davetli" ifadelerini kullandı.

Uluslararası ve finansal kuruluşların Afrika’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Nadeau, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sektörün liderleri, şirketler ve hükümetlerle diyalog halindeyiz. Hepsi de Afrika için aynı şeyi söylüyor; istikrarlı ve öngörülebilir yasal çerçeve.

Yatırımlar için sadece istikrar ve öngörülebilirlik değil aynı zamanda uzun vadeli düzenlemeler de gerekiyor. Hükümet ve kanun düzenleyici kurumlar güçlendiği ve düzenlemeler istikrarlı hale taktirde bölge enerji alanında yatırımlar için bulunmaz fırsatlar sunuyor.

Haberin Devamı

Bu yüzden uzun dönemli yatırımları koruyacak sürdürülebilir düzenlemeler yatırımların önünü açacak. Şeffaflık ve sürdürülebilirlik olmadan, yatırımlar her zaman çekingen kalacak, çünkü tüm kuruluşlar ilk önce riski düşünüyorlar." Nadeau, aynı zamanda Dünya Enerji Konseyi olarak yasal çerçeveyi oluşturmaları için bu ülkelere uzmanlık alanında da destek verebileceklerini ifade etti.

Petrol fiyatlarını düşüren etkenler hala güçlü

Petrolün varil fiyatının 150 dolar bandından 40 dolar seviyesine kadar düştüğünü fakat son haftalarda 70 dolar civarında seyrettiğini hatırlatan Nadeau, "Petrol fiyatlarının düşüşüne sebep olan nedenler varlığını sürdürüyor, bu yüzden fiyatlarda kısa dönemli bir değişim görmeyeceğiz.

Suudi Arabistan piyasadaki payını korumak için üretime devam ediyor, Rusya’da ekonomisini korumaya çalışıyor. Amerika ise enerjide bağımsız olmak istiyor, o da üretiyor. Fiyatların vadede eski seviyesine çıkacağını düşünmüyorum.

Talepten çok üretim var, kapasiteler tamamen dolu. Küresel ekonomi de istenildiği gibi gitmiyor" şeklinde konuştu. Ülkelerin enerji depolama sistemlerini de değerlendiren Nadeau, depolama sistemlerinin teknolojinin getirdiği bir yenilik olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Nadeau, enerjiyi güvenli hale getirmek için depolamanın büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Enerjide depolama sistemleri enerjimizin geleceği. Tüm dünyada bu yönde artan bir trend var, depolama yalnızca petrol veya doğalgazda değil hidroelektrikte ya da bataryalar yolu başka enerji kaynaklarında da yapılıyor. Enerjiyi güvenli hale getirmek için depolama sistemleri yeni bir yöntem oluşturmaya başladı."

Türkiye, 23. Dünya Enerji Kongresi’ni Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Murat Mercan’ın başkanlığında düzenleyecek. Kongre’de 250 konuşmacı 70 oturumda görüşlerini paylaşacak. On bin civarında katılımcının beklendiği Kongre, her üç yılda bir düzenleniyor. Bir önceki dönemin ev sahipliğini 2013’te Güney Kore yaparken, 2019 yılını Abu Dabi organize edecek.

AA