Ekonomi 'Yılbaşı öncesi 'yalancı indirimler'e DİKKAT!'

'Yılbaşı öncesi 'yalancı indirimler'e DİKKAT!'

Paylaş
'Yılbaşı öncesi 'yalancı indirimler'e DİKKAT!'

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, yılbaşında ihtiyaç fazlası harcamalar yüzünden hane halkı bütçesinin açık verdiğini belirterek, tüketicileri 'yalancı indirimlere' karşı uyardı

Ağaoğlu, tüketicilerin özel tarih ve bayramlardaki promosyon ve cazip tekliflerle aşırı harcamaya yöneldiğine dikkati çekti. Bunun sonucunda tüketicilerin yüzde 70’inin borçlu hale geldiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Bunların küçümsenmeyecek bölümü de borcu borçla kapatmaktadır. Nitekim resmi verilere göre, 1 milyon 900 bin kişi kredi kartı borçlusu, 1 milyon 800 bin kişi de tüketici kredisi takibine düşmüş, takipteki tüketici miktarı 3,7 milyona ulaşmıştır" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Aydın Ağaoğlu, yaklaşan yılbaşı nedeniyle çeşitli indirim, puan, hediye, promosyon gibi tekliflerle cazip hale getirilen satış yöntemleriyle tüketicilerin ihtiyacından fazlasını tüketmeye yönlendirildiğine işaret ederek, şunları dile getirdi: "İhtiyaç fazlası harcamalar yüzünden daha sonra hane halkı bütçesi açık vermektedir. Bu nedenle tüketicilerin ’yalancı indirimlere’ dikkat etmesi ve ihtiyaç fazlası ürünlere harcama yapmaktan kaçınması gerekmektedir. Bilindiği üzere komşumuz Rusya’da ciddi ekonomik kriz baş göstermiş ve ülkemize sirayet etmesinin muhtemel olduğu öngörülmektedir.

Dolayısıyla biz tüketiciler, her ne kadar kanunla korunuyorsak da ’yalancı indirimler’ Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da yasaklanmışsa da öncelikle kendimizi koruma altına almalı, cazip hale getirilen indirimlere kulağımızı tıkamalı, ihtiyacımız olmayan birtakım ürünlere para ödeyip evleri lüzumsuz eşyayla doldurmamalıyız. Tüketicilerimizin malzemelerin listesini yapıp alışverişe çıkmalarında fayda vardır. Aksi halde yılbaşı gecesini mutlu geçirmek için aylar boyu yaşayacakları sıkıntılara zemin hazırlamış olurlar."

Haberin Devamı

'YILBAŞI SEPETİNDEKİ ÜRÜNLER 'BAYAT' OLABİLİR'

Özellikle "yılbaşı sepeti" diye adlandırılan hediyelik ürünlerin içine son kullanma tarihi geçen bayat kuruyemiş, çikolata ve bisküvilerin konulabildiğine dikkati çeken Ağaoğlu, bu yönde şikayetler aldıklarını söyledi.

Hediyeyi alan kişinin paketteki ürünün son kullanma tarihi geçmiş dahi olsa "ayıp olur" düşüncesiyle şikayetini iletmediğini vurgulayan Ağaoğlu, "Kendisi de satın almadığı için fiş ya da fatura ibraz edemeyeceğinden hakkını satıcı mağaza nezdinde de arayamayacaktır. Dolayısıyla bu tür önceden hazırlanmış hediyelik ürünler almak durumunda kalırsak mutlaka içindeki ürünleri dikkatle inceleyelim" şeklinde konuştu.

Ağaoğlu, gıda ürünlerinin son kullanma tarihi geçmiş, markasız ve menşei belirsiz olmamasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, aksi halde hediye verilen kişinin rencide olabileceğini söyledi. -

Haberin Devamı

'TUR SÖZLEŞMELERİNİ İNCELEYİN'

Özel günlerde tatile gidenlerin olduğunu anımsatan Ağaoğlu, bazı popüler mekanlarda kalabalıktan ötürü hizmet kusuru, yiyecek ve içeceklerde de kalite düşüklüğü yaşanabildiğini dile getirdi.

"Tatil yapacak kişilerin dikkatli olmalarında yarar var" diyen Ağaoğlu, "Mali gücü yerinde olup tatile çıkmayı düşünenlerin de seçecekleri tatil tesisiyle ilgili ayrıntılı inceleme yapıp paket tur sözleşmesini dikkatle inceledikten sonra imzalamaları, eksik yer varsa sözleşmeye ilave etmeleri, tatillerinin zehir olmaması için önemli unsurdur" ifadesini kullandı.

AA